Serie A

Komende voetbalwedstrijden
Kansen
Wedstrijd
Info
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals

Serie A

De Serie A, afkorting van Lega Calcio Serie A™, is de hoogste competitie in het Italiaanse voetbal. Op de UEFA coëfficiënten-lijst staat de Serie A op een knappe vierde positie. Dit is gebaseerd op de prestaties van de Italiaanse clubs in de Champions League en Europa League.

Geschiedenis Serie A

De Serie A bestaat sinds het seizoen 1929/30. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de competitie stil, maar verder is er onafgebroken gevoetbald in deze competitie. Het seizoen 1948/49 kende een merkwaardig einde. Vlak voor het einde van het seizoen kwamen alle spelers uit de ploeg van Torino FC om bij een tragisch vliegtuigongeluk.

In 2006 raakt de competitie in opspraak doordat clubs wedstrijden manipuleerden. Dit werd het grootste schandaal uit de geschiedenis van de competitie en meerdere clubs kregen straffen toegelegd. De grootste doorn in het oog was de Turijnse club Juventus. Deze club verloor dan ook de titels van 2005 en 2006.

Algemene informatie Serie A

Er zijn jaarlijks twintig teams die deelnemen aan de Serie A. Aan het eind van elk seizoen degraderen de laatste drie ploegen naar een divisie lager. De ploegen die degraderen worden vervangen door de teams die als eerste en tweede promoveren uit de Serie B. Ook de winnaar van de play-offs tussen een team uit de Serie A en B blijft gehandhaafd of promoveert.

Ondanks dat Juventus in het verleden twee landstitels kwijtraakte, is het wel koploper met het aantal behaalde kampioenschappen in de Serie A. Juventus werd 31 keer kampioen van Italië. Internazionale en AC Milan delen de tweede positie met een totaal van 18 landstitels.