serie_a serie_a_small
Competitie

Serie A

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Wint Juventus weer de landstitel komend seizoen? Of is het een andere club die er met de titel vandoor gaat? Zet deze pagina in je favorieten en volg de Italiaanse Serie A op de voet! Zo zie je onder andere het programma, uitslagen en de (tussen)stand van de Serie A.

Serie A programma

Programma logoBereid je goed voor op de Serie A met het complete wedstrijdprogramma. Alle (top)wedstrijden in de Italiaanse competitie voor jou per speelronde in één overzicht. Bekijk het programma in de Serie A hieronder. Verder op de pagina vind je de huidige stand.

Stand en tussenstand Serie A

Stand logoOp weg naar de top of vechtend tegen degradatie? De tussenstand in de Serie A in Italië laat het je allemaal zien. Wij bieden je de volledige Italiaanse stand met extra statistieken! De stand is op basis van het laatstgespeelde wedstrijd programma in de Seria A.

Serie A uitslagen

UitslagenBenieuwd naar de uitslagen van het meest recente programma in de Serie A? Je ziet ze hier allemaal! Statistieken vind je op de wedstrijdpagina.

Alles over de Serie A

De Serie A, afkorting van Lega Calcio Serie A™, is de hoogste competitie in het Italiaanse voetbal. De Serie A staat altijd hoog op de stand in de UEFA coëfficiënten-lijst. Dit is gebaseerd op de prestaties van de Italiaanse teams in de Champions League en Europa League.

In vergelijking met andere competities start de Serie A het seizoen redelijk laat. Waar meerdere competities al aan het begin van augustus starten, start het Serie A programma in Italië vaak pas eind augustus.

Opzet van de Italiaanse competitie

Het competitieseizoen van de Serie A kan worden opgesplitst in twee delen, ieder gelijkmatig verdeeld met 19 wedstrijden. De eerste seizoenshelft staat in Italië bekend als de ‘andata.’ De tweede seizoenshelft staat bekend als de ‘ritorno.’

Opvallend aan het programma is dat dezelfde volgorde van wedstrijden in de twee delen wordt aangehouden. Uiteraard is de situatie de tweede keer omgedraaid, een team speelt dan juist uit of thuis. De tegenstander in ronde 19 is hetzelfde als in speelronde 38, evenals 18 gelijk staat aan 37. De Serie A heeft hiermee een uniek programma. Wie na alle wedstrijden bovenaan staat in de stand is kampioen.

Drie degradanten per seizoen

In de Serie A wil je als club voorkomen dat je bij de eindstand op plek achttien of lager staat. Dit heeft namelijk tot gevolg dat je als club direct degradeert naar de Serie B. Er worden geen play-offs gespeeld om degradatie tegen te gaan. Een gegradeerde club moet een jaar spelen op het lagere niveau en zich zien terug te knokken naar de Serie A. Vanuit de Serie B zijn er twee clubs die rechtstreeks promoveren, de derde wordt bepaald aan de hand van play-offs.

Welke plaats geeft recht op welk Europese ticket?

Als Italiaanse club zijnde heb je als voordeel dat er veel Europese tickets te vergeven zijn. Alle twintig clubs strijden elk seizoen voor een plaatsje in één van de Europese toernooien. De vier beste voetbalclubs in de Serie A eindstand verdienen een ticket voor de groepsfase van de Champions League.

Tickets voor de Europa League

Wie vijfde of zesde op de ranglijst wordt, mag rekenen op een Europa League ticket. Hiermee plaatsen de clubs zich voor de vierde kwalificatieronde. Verder heeft ook de bekerwinnaar in Italië recht op een ticket. Dit ticket geeft recht op de deelname vanaf de derde kwalificatieronde.

Op plek zeven lijk je als club buiten de boot te vallen, maar er is nog hoop. Als de bekerwinnaar ook bij één van de eerste zes in eindstand staat, dan heeft nummer zeven geluk. Het Europa League ticket uit het bekertoernooi schuift dan automatisch door.

Champions League en Europa League

De drie beste Italiaanse clubs

Juventus is koploper met het aantal behaalde kampioenschappen in de Serie A. De oude dame wordt op gepaste achterstand gevolgd door Internazionale en AC Milan. De achtervolgers wonnen 18 (AC Milan) en 19 (Inter) keer de landstitel, waar Juventus er al 36 van heeft verzameld. Boven het logo op de tenues van de clubs prijken bij Inter en Milan één ster en bij Juventus drie.

Juventus

De Turijnse club Juventus is zonder twijfel één van de best presterende clubs aller tijden.

De bekendste speler bij De Oude Dame is natuurlijk Christiano Ronaldo. Hij moet Juventus helpen om de Champions League te winnen. Inmiddels speelt ook Matthijs de Ligt al enige tijd samen met Ronaldo. Hij werd voor 70 miljoen euro overgenomen van Ajax.

Juventus landskampioen

Internazionale

Internazionale is de club die opgericht is door een aantal zogeheten rebellen. Ten tijde van de oprichting in 1908 konden de rebellen zich niet vinden in de reglementen van het huidige AC Milan.

De club speelt sinds de oprichting van de Serie A onafgebroken op het hoogste niveau in Italië. Inter domineerde de Seria A van 2005 t/m 2010 en won de vijf landstitels. In 2020/2021 won de club de landstitel.

AC Milan

AC Milan behoort van oudsher tot de Europese top. De club won na Real Madrid de meeste Champions League bekers.

De club in Milaan werd net voor de 20e eeuw opgericht door een groep geïmmigreerde Engelse zakenlui. Enkele jaren daarna stapten een deel van de leden over naar Internazionale. Dat was het begin van een groeiende rivaliteit. Het landskampioenschap werd voor het laatst gewonnen in 2011. In 2016 won AC Milan haar laatste prijs. Toen was het de Supercoppa die gewonnen werd.

De beste wedstrijden in de Serie A

Er staan meerdere wedstrijden op het Serie A programma die zeker in de agenda genoteerd mag worden. Milaan wordt bijvoorbeeld een groot gekkenhuis wanneer Internazionale en AC Milan het tegen elkaar opnemen. Absoluut een van de wedstrijden die je wilt zien. Zo zijn er nog een aantal derby’s en topwedstrijden.

Derby della Madonnina

De wedstrijd tussen AC Milan en Internazionale staat bekend als de derby in Milaan, ook wel derby della madonnina. Opvallend is dat beide clubs altijd thuis spelen. Het stadion wordt namelijk door allebei gebruikt voor hun thuiswedstrijden.

Het stadion wordt door de fans van AC Milan San Siro genoemd. De fans van Interanzionale houden vast aan de officiële naam, namelijk Giuseppe Meazza (oud legendarisch speler van de club).

Sfeeractie

Zo’n intieme derby is uniek in de voetbalwereld en brengt mooie plaatjes met zich mee. Ook de supporters doen hun uiterste best om elkaar te verslaan. Fanatieke fans nemen het tegen elkaar op in de strijd om de mooiste sfeeractie. Het grote spandoek dat het mooist wordt bevonden, wint de climaderby.

Derby della Capitale

Lazio tegen Roma, nog een prachtige wedstrijd op het programma in de Serie A. Deze derby staat bekend onder della Capitale, maar ook Derby di Roma, Derby del Cupolone en Derby Capitolino. De wedstrijd wordt gezien als een zeer felle binnenstedelijke wedstrijd. De stad waarover gesproken wordt is natuurlijk Rome.

Juventus

Elke wedstrijd die topploeg Juventus speelt in de Serie A, kan gezien worden als een mooie wedstrijd op het programma. De grootmacht staat al jaren bovenaan in de Serie A. De Derby d’Italia is er eentje om extra van te genieten. Het is de klassieker van Italië, waarbij Juventus speelt tegen rivaal Internazionale.

De klassieker

Milaan en Turijn zijn de twee grootste steden in Noordwest Italië. De Italiaanse klassieker staat dan ook voor regionale rivaliteit. De naam en strijd zijn daarnaast uit nog een aantal aspecten ontstaan. Zo is er een rijkelijke historie met een gedenkwaardige wedstrijd in 1960. Rondom de betreffende wedstrijd was het Inter die zich publiekelijk verzette tegen de controversiële acties van Juventus. De Oude Dame zou namelijk met 12 spelers in het veld hebben gestaan. Dankzij de ‘Agnelli’ familie mocht het de wedstrijd opnieuw spelen in plaats van een automatisch verlies.

Geschiedenis Serie A

De Serie A heeft voor het eerst een volledig programma gedraaid sinds het seizoen 1929/30. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de competitie stil, maar verder is er onafgebroken gevoetbald in deze competitie. Het seizoen 1948/49 kende een merkwaardig einde. Vlak voor het einde van het seizoen kwamen alle spelers uit de ploeg van Torino FC om bij een tragisch vliegtuigongeluk.

In 2006 raakt de competitie in opspraak doordat clubs wedstrijden manipuleerden. Dit werd het grootste schandaal uit de geschiedenis van de competitie en meerdere clubs kregen straffen toegelegd. De grootste doorn in het oog was de Turijnse club Juventus. Deze club verloor dan ook de titels van 2005 en 2006.