Serie A

In de Serie A zullen de clubs in het seizoen 2018/2019 weer opnieuw jacht gaan maken naar de landstitel. Het is voor de 117e keer dat deze competitie zal worden afgewerkt op de Italiaanse velden. Juventus is al jaren oppermachtig, de club won het landskampioenschap in de laatste zeven seizoenen. Het seizoen 2018/2019 begint op 19 augustus en duurt tot 26 mei 2019.

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

De carièrre van voetballegende Ruud Gullit

Eén van de beste voetballers die Nederland heeft gekend, Ruud Gullit. De legende heeft een geweldige voetbalcarrière gehad waar hij achttien jaar lang op het hoogste niveau speelde bij verschillende Europese topclubs. Loopbaan Ruud Gullit HFC Haarlem De piepjonge Ruud Gullit werd in 1979 uit de jeugd van DWS naar HFC Haarlem gehaald, de club […]

Read more

Serie A

De Serie A, afkorting van Lega Calcio Serie A™, is de hoogste competitie in het Italiaanse voetbal. Op de UEFA coëfficiënten-lijst staat de Serie A op een knappe vierde positie. Dit is gebaseerd op de prestaties van de Italiaanse clubs in de Champions League en Europa League.

Geschiedenis Serie A

De Serie A bestaat sinds het seizoen 1929/30. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de competitie stil, maar verder is er onafgebroken gevoetbald in deze competitie. Het seizoen 1948/49 kende een merkwaardig einde. Vlak voor het einde van het seizoen kwamen alle spelers uit de ploeg van Torino FC om bij een tragisch vliegtuigongeluk.

In 2006 raakt de competitie in opspraak doordat clubs wedstrijden manipuleerden. Dit werd het grootste schandaal uit de geschiedenis van de competitie en meerdere clubs kregen straffen toegelegd. De grootste doorn in het oog was de Turijnse club Juventus. Deze club verloor dan ook de titels van 2005 en 2006.

Algemene informatie Serie A

Er zijn jaarlijks twintig teams die deelnemen aan de Serie A. Aan het eind van elk seizoen degraderen de laatste drie ploegen naar een divisie lager. De ploegen die degraderen worden vervangen door de teams die als eerste en tweede promoveren uit de Serie B. Ook de winnaar van de play-offs tussen een team uit de Serie A en B blijft gehandhaafd of promoveert.

Ondanks dat Juventus in het verleden twee landstitels kwijtraakte, is het wel koploper met het aantal behaalde kampioenschappen in de Serie A. Juventus werd 31 keer kampioen van Italië. Internazionale en AC Milan delen de tweede positie met een totaal van 18 landstitels.

Nieuwe clubs in de Serie A 2018/2019

Vorig seizoen degradeerde de nummers negentien en twintig uit de competitie, dat waren Hellas Verona en Benevento. Crotone eindigde op de achttiende plek, maar ging uiteindelijk toch ten onder in de play-offs. De plaatsen van deze clubs worden ingenomen door Empoli, Parma en Frosinone. Empoli keert na één seizoen terug op het hoogste niveau, terwijl Parma in drie seizoenen van de Serie D in de Serie A wist terug te keren. Frosinone won in de play-offs van Palermo.

Tickets voor Europees voetbal

Alle twintig clubs strijden elk seizoen voor een plaatsje in één van de Europese toernooien. De vier beste voetbalclubs in de Serie A verdienen een ticket voor de groepsfase van de Champions League. De nummer vijf kan zich gaan opmaken voor de groepsfase van de Europa League, terwijl de nummer zes zal instromen in de tweede voorronde van dat toernooi. Er is ook nog één felbegeerde plaats voor de Europa League te verdienen in het nationale bekertoernooi.

Favorieten in de Serie A 2018/2019

Juventus is al tijden ongenaakbaar in de Italiaanse voetbalcompetitie, volgens de online bookmakers zal daar ook in dit nieuwe seizoen geen verandering in gaan komen. Een kampioenschap voor de Oude Dame levert momenteel een quotering van 1,60 euro op, gevolgd door SSC Napoli op 5,50 euro. AS Roma is de derde kanshebber met een odd van 7,50 euro. Internazionale (9,00 euro), AC Milan (21,00 euro) en Lazio Roma (51,00 euro) lijken weinig kans te gaan maken op de titel.