Serie A

De Serie A maakt dit seizoen kennis met Matthijs de Ligt bij Juventus. De Italiaanse grootmacht is wederom titelfavoriet, nadat ze afgelopen seizoen hun achtste landskampioenschap op rij wonnen. Het is voor de 118e keer dat deze competitie zal starten.

In verband met het corona virus wordt er niet gevoetbald. Houd onze social kanalen in de gaten voor meer informatie. Lees ook: alle afgelastingen.

Coppa Italia

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Spannende duels in de 25e speelronde van de Serie A 19/20

In de Serie A is nog helemaal niets beslist en liggen er voor de clubs voldoende kansen. Juventus, Lazio Roma en Internazionale zijn in de race voor de landstitel. Het is zaak voor SPAL en Brescia om punten te gaan pakken, aangezien de degradatiestress met de week toeneemt. Bekijk hieronder de voorbeschouwingen van enkele spannende […]

Read more

Topwedstrijden in de 23e speelronde van de Serie A 19/20

In de Italiaanse voetbalcompetitie gaat Juventus na 22 speelrondes aan kop. De voorsprong op achtervolger Internazionale bedraagt slechts drie punten. Daarnaast maakt ook Lazio Roma nog een degelijke kans op de titel in de Serie A. Dit weekend kan er weer het één en ander gaan verschuiven op de ranglijst. Bekijk hieronder de voorbeschouwing van […]

Read more

Gepromoveerde en gedegradeerde clubs uit de Europese competities 2018/19

Het seizoen 2018/2019 stond weer bol van de spanning in de Europese voetbalcompetities. Sommige competities waren spannend tot de allerlaatste speelronde, terwijl in andere competities de landskampioen al vroegtijdig bekend was. Maar ook de felbegeerde plaatsen voor promotie naar het hoogste niveau stonden op het spel en diverse clubs wisten een droom waar te maken. […]

Read more

Serie A

De Serie A, afkorting van Lega Calcio Serie A™, is de hoogste competitie in het Italiaanse voetbal. Op de UEFA coëfficiënten-lijst staat de Serie A op een knappe vierde positie. Dit is gebaseerd op de prestaties van de Italiaanse teams in de Champions League en Europa League.

Geschiedenis Serie A

De Serie A bestaat sinds het seizoen 1929/30. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de competitie stil, maar verder is er onafgebroken gevoetbald in deze competitie. Het seizoen 1948/49 kende een merkwaardig einde. Vlak voor het einde van het seizoen kwamen alle spelers uit de ploeg van Torino FC om bij een tragisch vliegtuigongeluk.

In 2006 raakt de competitie in opspraak doordat clubs wedstrijden manipuleerden. Dit werd het grootste schandaal uit de geschiedenis van de competitie en meerdere clubs kregen straffen toegelegd. De grootste doorn in het oog was de Turijnse club Juventus. Deze club verloor dan ook de titels van 2005 en 2006.

Algemene informatie Serie A

Er zijn jaarlijks twintig teams die deelnemen aan de Serie A. Aan het eind van elk seizoen degraderen de laatste drie ploegen naar een divisie lager. De ploegen die degraderen worden vervangen door de clubs die als eerste en tweede promoveren uit de Serie B. Ook de winnaar van de play-offs tussen een team uit de Serie A en B blijft gehandhaafd of promoveert.

Ondanks dat Juventus in het verleden twee landstitels kwijtraakte, is het wel koploper met het aantal behaalde kampioenschappen in de Serie A. Juventus werd 33 keer kampioen van Italië. Internazionale en AC Milan delen de tweede positie met een totaal van 18 landstitels.

Nieuwe clubs in de Serie A 2019/2020

Dit seizoen doen de volgende clubs weer mee in de Serie A: Brescia (na acht jaar afwezigheid op het hoogste niveau), Lecce (zeven jaar afwezig) en Hellas Verona (één jaar afwezig). Chievo, Frosinone en Empoli moeten dit seizoen genoegen nemen met een plek in de Serie B.

Favorieten in de Serie A 2019/2020

Juventus is al tijden ongenaakbaar in de Italiaanse voetbalcompetitie, volgens de online bookmakers zal daar ook in dit nieuwe seizoen geen verandering in gaan komen. Een kampioenschap voor de Oude Dame levert momenteel een quotering van 1,40 euro op, gevolgd door SSC Napoli en Inter op 7 euro. Milan en Roma mogen van geluk spreken als ze bij de landskampioen in de buurt komen.

Topwedstrijden 2019/2020

Zaterdag 31 augustus 2019 Juventus Napoli
Zondag 1 september 2019 Lazio Roma AS Roma
Zondag 22 september 2019 AC Milan Internazionale
Zondag 6 oktober 2019 Internazionale Juventus
Zondag 10 november 2019 Juventus AC Milan
Zondag 12 januari 2020 AS Roma Juventus
Zondag 26 januari 2020 AS Roma Lazio Roma
Zondag 26 januari 2020 Napoli Juventus
Zondag 9 februari 2020 Internazionale AC Milan
Zondag 1 maart 2020 Juventus Internazionale
Zaterdag 11 april 2020 AC Milan Juventus
Zondag 24 mei 2020 Juventus AS Roma

Europese tickets

Alle twintig clubs strijden elk seizoen voor een plaatsje in één van de Europese toernooien. De vier beste voetbalclubs in de Serie A verdienen een ticket voor de groepsfase van de Champions League. De nummer vijf kan zich gaan opmaken voor de groepsfase van de Europa League, terwijl de nummer zes zal instromen in de tweede voorronde van dat toernooi. Er is ook nog één felbegeerde plaats voor de Europa League te verdienen in het nationale bekertoernooi.

Dit seizoen zijn Juventus, Napoli, AS Roma en Internazionale actief in de Champions League. AC Milan had oorspronkelijk ook recht op een ticket voor het grote Europese toernooi, maar is uitgesloten van deelname wegens het overtreden van de Financial Fair Play regels. Ook zal Milan niet deelnemen in de Europa League.