AC Milan

Country |
Active in |

AC Milan

AC Milan is een van de twee grote voetbalclubs van Milaan. Milaan is met om en nabij de 1.3 miljoen inwoners de tweede stad van Italië en de hoofdstad van de regio Lombardije. De grote rivaal van AC Milan, dat meestal kortweg Milan wordt genoemd, is Internazionale. De zogeheten Derby della Madonnina tussen deze twee clubs is voor de supporters met afstand de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De twee rivalen delen een stadion dat San Siro of Guiseppe Meazza wordt genoemd. Dit stadion biedt plaats aan ongeveer 80.000 supporters. AC Milan werd opgericht in het jaar 1899 en isRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

De carièrre van voetballegende Ruud Gullit

Ruud Gullit is één van de beste voetballers die Nederland heeft gekend. De legende heeft een geweldige voetbalcarrière gehad waarin hij achttien jaar lang op het hoogste niveau speelde bij verschillende Europese topclubs. Loopbaan Ruud Gullit HFC Haarlem De piepjonge Ruud Gullit werd in 1979 uit de jeugd van DWS naar HFC Haarlem gehaald, de […]

Read more

AC Milan

AC Milan is een van de twee grote voetbalclubs van Milaan. Milaan is met om en nabij de 1.3 miljoen inwoners de tweede stad van Italië en de hoofdstad van de regio Lombardije. De grote rivaal van AC Milan, dat meestal kortweg Milan wordt genoemd, is Internazionale. De zogeheten Derby della Madonnina tussen deze twee clubs is voor de supporters met afstand de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

De twee rivalen delen een stadion dat San Siro of Guiseppe Meazza wordt genoemd. Dit stadion biedt plaats aan ongeveer 80.000 supporters. AC Milan werd opgericht in het jaar 1899 en is daarmee de oudste voetbalclub van Milaan. De club is in de loop der jaren zowel nationaal als internationaal erg succesvol geweest.

Historie van AC Milan

Op 16 december 1899 zag de club het levenslicht onder de naam Milan Football and Cricket Club. De club werd opgericht door Engelse zakenlieden die naar Milaan waren geëmigreerd. Al snel na de oprichting kende Milan successen in de vorm van landskampioenschappen in 1901, 1905 en 1907. In 1908 stapte een groot deel van de leden van Milan op, om vervolgens de nieuwe club Internazionale op te richten.

Voor Milan braken na deze afscheiding enkele decennia zonder successen aan. Pas in de jaren vijftig keerde Milan terug aan de top, dit had enkele titels en vele goede klasseringen tot gevolg. In het jaar 1963 volgde ook de eerste Europese prijs in de vorm van de Europacup 1.

Diezelfde prijs werd in 1969 nogmaals veroverd, waarna ook de wereldbeker werd gewonnen. De daaropvolgende jaren bleef Milan meedoen aan de nationale en internationale top, totdat de club in 1980 werd terugzet naar de Serie B wegens omkoping.

Na de terugkeer op het hoogste niveau volgde weer een degradatie, ditmaal op sportieve gronden. Pas aan het eind van de jaren tachtig keerde Milan terug aan de top van het Italiaanse clubvoetbal. In 1988 won Milan de titel, waarna het in 1989 en 1990 ook tweemaal de Europcup 1 won. In de jaren negentig volgden zowel nationaal als internationaal nog een aantal prijzen. Na de eeuwwisseling werd in 2003 en 2007 nog twee keer de Champions League gewonnen.

Fans en clubiconen van AC Milan

Waar stadgenoot Internazionale vooral populair was onder de middenklasse van Milaan, geldt AC Milan meer als een arbeidersclub. In recente jaren zijn die grenzen echter vervaagd en is AC Milan landelijk één van de meest populaire voetbalclubs.

Vanwege de vele internationale successen van de club, geldt AC Milan bovendien als meest populaire Italiaanse club buiten het eigen land. De fanatieke aanhang van de club wordt de Brigate Rossonere genoemd en staat bekend om soms spectaculaire sfeeracties tijdens grote wedstrijden.

AC Milan heeft in de loop der jaren veel grote spelers voortgebracht. Eén van hen is Paolo Maldini, die tussen 1984 en 2009 ruim 800 officiële wedstrijden speelde voor Milan. Ook Alessandro Costacurta bleef de club zijn hele loopbaan trouw. Hij speelde ruim 650 wedstrijden voor Milan.

Eind jaren tachtig maakte het Nederlandse koningstrio Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit furore bij de club. In deze periode werd Marco van Basten twee keer op rij verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar.

Berlusconi bij AC Milan

Begin jaren 80’ viel AC Milan in handen van mediamagnaat Silvio Berlusconi. Het was Berlusconi die de grote Nederlandse namen Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard naar de Italiaanse club wist te lokken. Onder leiding van de Nederlander werd en een sterk AC Milan gebouwd dat domineerde in Europa.

In 1988 haalde AC Milan de elfde landstitel binnen en het jaar hierop ging de club ervandoor met de Europacup I, de Europese supercup en de intercontinentale beker. In 1990 kon Milan de Europacup I zelfs verlengen doordat er in de finale van Benfica werd gewonnen met 1-0 door een goal van Frank Rijkaard.

Onder het bewind van Berlusconi haalde AC Milan veel prijzen. Tot op de dag van vandaag runt de inmiddels oud-minister president van Italië zijn club.