Club

Borussia Dortmund

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Duitsland
Competitie:
Locatie:
Dortmund

De Duitse topclub Borussia Dortmund speelt ieder seizoen voor de landstitel. Jij kan als echte supporter de Duitse club op de voet volgen. Bekijk de uitslagen, het programma en de statistieken.

Programma Borussia Dortmund

Bekijk hier de duels van Borussia Dortmund die dit seizoen op het programma staan.

Standen

Zie in de tabel hieronder de actuele stand van Borussia Dortmund in de Bundesliga.

Uitslag Borussia Dortmund

Elke wedstrijduitslag van Borussia Dortmund vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien.

Borussia Dortmund selectie

Socials
@bvb09
Posts
Volgers
Volgend

Over de Duitse club uit Dortmund

Borussia Dortmund is een topclub gevestigd in de gelijknamige Duitse plaats, aan de grens met Nederland. De laatste jaren is Borussia Dortmund een van de weinige clubs die zich kan meten met het grote Bayern München. Vooral in de laatste seizoenen is de club succesvol met enkele tweede plaatsen in de Bundesliga.

De club is meerdere keren kampioen van Duitsland geweest en heeft ook een aantal Europese hoofdprijzen in de wacht gesleept. Borussia Dortmund staat bekend als een van de beste opleiders van Duitsland. Opgeleide spelers die een doorbraak maken bij de club, bereiken ook vaak de top bij andere clubs.

Historie

Aan het einde van 1909 werd Borussia Dortmund opgericht. Al snel werd de naam gekozen die vandaag de dag nog steeds in gebruik is: BVB Dortmund, voluit Ballspiel-Verein Borussia Dortmund. Er wordt gesproken over een balsport vereniging, omdat er bij BVB ook andere sporten worden beoefend.Voor 1909 was was Borussia Dortmund enkel een handbalclub.

Toen de competities in Duitsland werden samengevoegd, had Borussia een tijdje moeite met het bijbenen van het niveau. Vanaf 1936 speelde Borussia Dortmund bijna elk seizoen op het hoogste niveau in Duitsland. De succesvolle periode van de club begonnen in de jaren vijftig. In 1956 en 1967 werd de club landskampioen. Hiermee is Borussia Dortmund bovendien de laatste landskampioen voor de invoering van de nieuwe competitie: Bundesliga.

Ook in Europa begon Borussia Dortmund in de jaren ’60 aan de weg te timmeren. In 1964 werd de halve finale van de Europacup 1 (de voorganger van de Champions League) gehaald en in 1966 werd dit toernooi gewonnen.

Borussia Dortmund heeft nog een aantal Duitse titels aan de erelijst toegevoegd. In 2011 en 2012 werd de club twee keer achter elkaar kampioen, terwijl de club in 2012 bovendien de finale van de Champions League bereikte. Deze werd verloren van rivaal Bayern München. De meest recente overwinningen zijn die van 2017 en 2019. In 2017 won Borussia Dortmund de DFB-Pokal en in 2019 de DFL-Supercup.

Bert van Marwijk als trainer

In het jaar 2004 kwam Feyenoord-trainer Bert van Marwijk over naar Borussia Dortmund. De Duitse club had behoorlijke schulden op dat moment, waardoor Van Marwijk niet kon bouwen aan zijn elftal. In zijn eerste seizoen werd de oefenmeester 7e met Dortmund; een plaats die geen directe toegang gaf tot Europees voetbal.

Ook het tweede seizoen van Van Marwijk bij Borussia Dortmund werd geen groot succes. De Duitsers werden opnieuw 7e, wederom geen Europees voetbal. Het bekertoernooi dit seizoen liep ook uit op een flop; de club werd in de eerste ronde uitgeschakeld door derdeklasser Eintracht Braunsweig.

Hoewel Bert van Marwijk geen successen boekte bij Dortmund, hield het bestuur wel het vertrouwen in de coach. Dit vertrouwen werd helaas niet uitbetaald, de club haakte al snel af in de strijd om de titel en in de beker. Dortmund besloot op 18 december 2006 trainer Van Marwijk te ontslaan.

Stadion, fans en clubiconen

Borussia Dortmund speelt in het grootste voetbalstadion van Duitsland. Er passen ruim 80.000 toeschouwers in het Signal Iduna Park, ook wel bekend als het Westfalenstadion. Toen het stadion in 1974 opende, was een gehele tribune achter de goal ingericht met staanplaatsen. Al snel kreeg deze tribune de bijnaam Gelbe Wand, oftewel ‘Gele Muur’. Mede dankzij deze tribune, zijn de fans van Borussia Dortmund wereldberoemd. Op de Gelbe Wand staan uitsluitend de fanatieke fans van het team. Sfeeracties zijn er vrijwel iedere wedstrijd en er wordt bijna altijd gezongen.

Matthias Sammer

Door de jaren heen heeft Borussia Dortmund diverse grote voetballers voortgebracht, waarvan een aantal wordt gezien als clubicoon. Voor de fans is Matthias Sammer de belangrijkste speler uit de historie van de club.

Sammer kwam in 1993 naar Dortmund vanaf Internazionale. Hoewel hij slechts 115 competitieduels speelde voor de club, stond hij aan de basis van twee landskampioenschappen en een Champions League-winst in het seizoen 1996/1997.

Toen Sammer zijn carrière in 1999 beëindigde, werd hij coach van het team. Tussen 2000 en 2004 wist hij Dortmund tot een landskampioenschap te leiden in 2002 en bereikte het team bovendien de finale van de UEFA Cup.

Wedden op Borussia Dortmund

Borussia Dortmund is een mooie ploeg om naar te kijken en om op te wedden, ook voor niet-fans. Goed kijken naar de clubgeschiedenis, de statistieken, eerdere resultaten en het voetbalnieuws verbreden niet alleen de voetbalkennis, maar ook het speelveld in de wereld van het voetbalwedden. Dankzij internet houden fans van over de hele wereld het wel en wee van hun club in de gaten en leren ze ook meer over hun tegenstanders. Dat verhoogt de kans op winst en daardoor nog meer spelplezier.

Odds

De odds voor Borussia Dortmund liggen nogal uiteen. Doordat het een topteam in de Bundesliga betreft is de ploeg vaak favoriet. Hierdoor krijgt spelers relatieve lage odds voor een overwinning van Dortmund. De concurrentie wordt de laatste jaren alleen steeds heviger en het ligt in de top steeds dichter bij elkaar. Dit is een goede ontwikkeling voor de hoogte van de odds. Deze gaan hierdoor omhoog, en als de speler het goed gokt kan diegene wat hogere winsten pakken. Er zijn veel verschillende optie en varianten voor wedden op Borussia Dortmund.