Borussia Dortmund

Land |
Actief in |

Borussia Dortmund

Borussia Dortmund is een Duitse voetbalclub uit Dortmund. De club speelt de thuiswedstrijden in het grootste stadion van Duitsland, Signal Iduna Park. In dit gigantische stadion is plaats voor 81.359(!) toeschouwers. Aartsrivaal van Dortmund is het nabijgelegen FC Schalke 04. Geschiedenis van Borussia Dortmund Op 19 december 1909 wordt het lintje doorgeknipt bij de opening van Borussia Dortmund. De oprichters kwamen niet uit de naam en in de begintijd werd er gespeeld onder de naam Borussia. Pas toen de voetbalsectie van de club zich toevoegde tot de Weste-Duitse bond werd de naamgeving van de club veranderd in Borussia Dortmund. DeLees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

Borussia Dortmund

Borussia Dortmund is een Duitse voetbalclub uit Dortmund. De club speelt de thuiswedstrijden in het grootste stadion van Duitsland, Signal Iduna Park. In dit gigantische stadion is plaats voor 81.359(!) toeschouwers. Aartsrivaal van Dortmund is het nabijgelegen FC Schalke 04.

Geschiedenis van Borussia Dortmund

Op 19 december 1909 wordt het lintje doorgeknipt bij de opening van Borussia Dortmund. De oprichters kwamen niet uit de naam en in de begintijd werd er gespeeld onder de naam Borussia. Pas toen de voetbalsectie van de club zich toevoegde tot de Weste-Duitse bond werd de naamgeving van de club veranderd in Borussia Dortmund.

De eerste successen boekte Borussia Dortmund in de jaren 50’. Na een paar keer districtskampioen te zijn geworden, werd Dortmund in 1956 voor het eerst landskampioen van Duitsland door de overwinning op Karlsruher FC. Een jaar later werd de club uit Noordrijn-Westfalen opnieuw kampioen.

De beste periode uit de clubgeschiedenis heeft de ploeg in de jaren 90’. In 1989 won Dortmund de DFB-Pokal door de finale van Werder Bremen te winnen. In 1991 werd de toen nog onbekende trainer Ottmar Hitzfeld aangesteld en hij pakte in zijn eerste seizoen net geen prijs. In 1997 wint Dortmund de grootste prijs ooit. In de halve finale van de Champions League verslaat Dortmund het Engelse Mancester United en ook de finale tegen Juventus wint Dortmund. Borussia Dortmund staat bekend om de trouwe supporters.

Bert van Marwijk bij Borussia Dortmund

In het jaar 2004 kwam Feyenoord-trainer Bert van Marwijk over naar Borussia Dortmund. De Duitse club had echter aanmerkelijk grote schulden, waardoor Van Marwijk niet kon bouwen aan zijn elftal. In zijn eerste seizoen werd de oefenmeester 7e met Dortmund; een plaats die geen recht gaf op Europees voetbal.

Ook het tweede seizoen van Van Marwijk bij Borussia Dortmund werd geen groot succes. De Duitsers werden opnieuw 7e, weer geen Europees voetbal. Het bekertoernooi dit seizoen liep ook uit op een flop; de club werd in de eerste ronde uitgeschakeld door derdeklasser Eintracht Braunsweig.

Hoewel Bert van Marwijk geen successen boekte bij Dortmund, hield het bestuur wel het vertrouwen in de coach. Dit vertrouwen werd helaas niet uitbetaald, de club haakte al snel af in de strijd om de titel en in de beker werd het wederom snel uitgeschakeld. Dortmund besloot op 18 december 2006 ontslagen.