La Liga / Primera División

In het 28e seizoen van Primera División waren de meeste ogen weer gericht op FC Barcelona. De Catalaanse ploeg won vorig seizoen de landstitel en lijkt ook nu weer de grootste kanshebber op het eremetaal. Hoewel Real Madrid voor de derde keer op rij de Champions League won, zal de ploeg verzwakt aan het nieuwe voetbalseizoen beginnen. Dit jaar hebben wij weer drie nieuwe clubs in de Spaanse competitie, dat zijn de gepromoveerde voetbalclubs SD Huesca, Real Valladolid en Rayo Vallecano. Het Primera División seizoen 2018/2019 begon in augustus en duurde tot mei 2019. FC Barcelona is landskampioen geworden met 87 punten.

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Iker Casillas; Een briljant keeper met een imponerende carrière

Woensdag 1 mei 2019: Op het trainingsveld kreeg Iker Casillas een hartaanval, nadat hij zich al onwel voelde. In het ziekenhuis werd hij behandeld en kwam later de opluchting dat hij weer in gezonde toestand verkeerde. Dit voorval heeft tot gevolg dat hij waarschijnlijk niet meer zal voetballen op professioneel niveau, maar hij alleen nog […]

Read more

Hard werken brengt dromen in vervulling voor Lieke Martens

Als jong meisje speelde Martens altijd bij de jongens, omdat er nog geen meisjes teams waren. Ze liep hier vaak rond in veel te grote shirts die helemaal in haar broek waren opgepropt. Inmiddels is dat wel veranderd en is er zelfs voor het Nederlands vrouwenelftal een speciaal logo ontworpen voor op de getailleerde tenues. […]

Read more

La Liga / Primera División

De Primera División is de meest professionele voetbalcompetitie van Spanje. Jaarlijks strijden 20 clubs om het landskampioenschap. In deze titelstrijd zijn FC Barcelona, Real Madrid C.F. en Atlético Madrid de ploegen die vaak de dienst uitmaken.

Niveau Primera División

De Primera División wordt gezien als de beste voetbalcompetitie van Europa. En ook op de UEFA-coëfficiëntenlijst staat de competitie aangeschreven als beste van Europa. Deze ranglijst is gebaseerd op de prestaties van clubs binnen Europa. De grote Spaanse ploegen presteren jaarlijks erg goed waardoor de competitie een hoge waardering krijgt.

Best presterende clubs Primera División

Sinds het bestaan van de Primera División in 1929, zijn er twee clubs die vaak kampioen werden. Real Madrid F.C. is met 32 kampioenschappen veruit het vaakst kampioen geworden in de hoogste Spaanse competitie. Met 23 landstitels staat FC Barcelona op een 2e plaats.

Andere clubs die vaak een landstitel behaalden zijn Atlético Madrid (10), Athletic Bilbao (8) en Valencia (6). In totaal namen 59 clubs ooit deel aan de Primera División en 9 van deze clubs behaalden ooit het landskampioenschap.

Videoscheidsrechter in de Primera División

Dit seizoen zal de videoscheidsrechter zijn intrede maken in de hoogste Spaanse voetbalklasse. De VAR werd ook al gebruikt tijdens het WK 2018 en zal ook in de Nederlandse voetbalcompetitie worden gebruikt in het voetbalseizoen 2018/2019. Een videoscheidsrechter kan bij beslissende situaties voor uitsluitsel zorgen, zoals bij een mogelijke strafschop en een rode kaart.

Europese tickets in de Primera División

In de Spaanse voetbalcompetitie strijden de clubs weer om de belangrijke plaatsen voor Europees voetbal. Niet alleen de landskampioen kan een ticket verdienen voor de groepsfase van de Champions League, deze prijs zal ook worden vergeven aan de nummer twee, drie en vier. De nummer vijf plaatst zich direct voor de groepsfase van de Europa League, terwijl de nummer zes in de voorronde van het Europese toernooi zal uitkomen. De winnaar van de Copa del Rey wint ook een felbegeerde plaats voor de Europa League.

Favorieten in het seizoen 2018/2019

In de Primera División zal de competitiestrijd gaan tussen FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid. Voor de Catalaanse ploeg staat bij de online bookmakers een quotering van 1,80 euro klaar, gevolgd door Real Madrid op 2,25 euro. Een kampioenschap voor Atlético levert momenteel een odd van 13,00 euro op. Outsiders FC Sevilla en CF Valencia (105 euro) lijken bij voorbaat al kansloos, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.