la_liga la_liga_small
Competitie
Land:
Spanje
Aantal teams:
20

In de Primera División zijn de meeste ogen gericht FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid. De wedstrijden in de La Liga Santander zijn een genot om naar te kijken. De Spaanse competitie volg je op VoetbalUitslagen.com!

La Liga / Primera División uitslagen

UitslagenBenieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de La Liga? Wij hebben ze voor je! Statistieken vind je op de wedstrijdpagina’s.

La Liga / Primera División stand

Stand logoIn de tussenstand van de Primera Division zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie. Wij bieden je de volledige stand en extra statistieken van de La Liga Santander!

La Liga / Primera División programma

Programma logoAlle duels in de Spaanse competitie vind je in het programma hieronder. In het Primera División speelschema zie je wanneer jouw favoriete club speelt of wanneer de topwedstrijden zijn.

Alles over de La Liga / Primera División

De Primera División is de hoogste professionele voetbalcompetitie van Spanje. Jaarlijks strijden er 20 clubs om het landskampioenschap. In deze titelstrijd zijn FC Barcelona, Real Madrid C.F. en Atlético Madrid de ploegen die vaak de dienst uitmaken. Momenteel staat de competitie bekend als de La Liga (Santander), de sponsor van de Spaanse competitie.

De Spaanse competitie wordt gezien als één van de beste in Europa. Dit blijkt wel uit de UEFA-coëfficiëntenlijst, waar de Primera División hoog staat aangeschreven. Deze ranglijst is gebaseerd op de prestaties van clubs binnen Europa. De grote Spaanse ploegen presteren jaarlijks erg goed waardoor de competitie een hoge waardering krijgt.

Best presterende clubs

Voor een voetballiefhebber is het natuurlijk bekend dat FC Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid de klassieke top drie in Spanje vormen. Dit zijn de ploegen die ieder jaar de strijd bovenin hard maken, allen loerend op de landstitel.

Real Madrid is de recordhouder betreffende landstitels. De club won al meer dan 30 keer de La Liga in Spanje. FC Barcelona volgt op gepaste afstand met 26 titels, waarbij zij de laatste jaren bezig zijn aan een inhaalslag op de Koninklijke. Op de derde plaats, ver achter de twee voorgaande grootmachten, volgt Atlético Madrid met tien titels en acht tweede plaatsen. Misschien niet even succesvol als Real en Barcelona, maar wel een club die bovenin meedraait.

Real Madrid landskampioen

De top drie verslaan

In 2019 behaalde Real Betis slechts een tiende plaats op de ranglijst en kende geen indrukwekkend seizoen. Echter had het wel een kleine primeur in het 2018/2019 seizoen door te winnen van de drie topclubs. Real Betis is de enige ploeg die dat dit seizoen wist te bereiken. Bij Real Madrid eindigde de wedstrijd in 0-2, in Camp Nou op 3-4 en thuis tegen Atlético Madrid werd er gewonnen met 1-0.

Topwedstrijden in Spanje

De Spaanse competitie kent meerdere topwedstrijden, waarvan een aantal ook bekend zijn tot ver buiten Europa. El Clásico, de klassieker, is natuurlijk het meest populair. Echter is ook de Madrileense derby er eentje om ieder seizoen weer naar uit te kijken. Deze derby’s en toppers vinden sowieso twee keer per seizoen plaats, maar soms ook vaker. Met de Copa Del Rey op het programma is de kans namelijk groot dat twee rivalen elkaar opnieuw treffen.

El Clásico

El Clásico is de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid. Het wordt gezien als een van de grootste voetbalklassiekers in de wereld. Barcelona en Madrid zijn de twee grootste steden in Spanje en daar ligt de basis van de rivaliteit.

FC Barcelona is de club van Catalonië, terwijl Real Madrid als symbool staat van de centrale Spaanse overheid. De verschillende politieke achtergronden van de clubs versterken de rivaliteit en de beladenheid van ieder duel.

Voor het voetbal levert dit vaak prachtige wedstrijden op in Camp Nou en Estadio Santiago Bernabéu. Niet alleen de strijdlust komt veelvuldig naar voren, maar er worden ook prachtige doelpunten gemaakt die op grootse manieren gevierd worden.

Madrileense Derby

Twee andere grote clubs die ieder jaar minimaal twee keer om de eer van hun stad strijden, zijn Real Madrid en Atlético Madrid. De wedstrijd tussen de twee grootmachten staat bekend als de Madrileense derby, kortom de strijd in Madrid.

In deze derby wordt er gesproken over het verschillende sociale karakter van de clubs. Real zou de club zijn van de elite en rijken, terwijl Atlético de bescheiden mens vertegenwoordigd. Verder wordt er gesproken over de verschillen van fans. Real Madrid supporters zouden veeleisend zijn en stevige kritiek leveren. De Atlétco Madrid fans daarentegen zouden zeer loyaal zijn en opofferend.

Speelschema topwedstrijden

Datum
Thuis-club
Uit-club
13 september 2020
Valencia CF
Levante UD
25 oktober 2020
FC Barcelona
Real Madrid
22 november 2020
Atlético Madrid
FC Barcelona
13 december 2020
Real Madrid
Atlético Madrid
3 januari 2021
Real Betis
Sevilla FC
20 januari 2021
Real Madrid
Athletic Bilbao
7 maart 2021
Atlético Madrid
Real Madrid
14 maart 2021
Levante UD
Valencia CF
14 maart 2021
Sevilla FC
Real Betis
11 april 2021
Real Madrid
FC Barcelona
16 mei 2021
Athletic Bilbao
Real Madrid
9 mei 2021
FC Barcelona
Atlético Madrid

Europese tickets in de Primera División

Dankzij de hoge status van het Spaanse voetbal, krijgt het land vier Champions League tickets toegewezen. Deze tickets zijn niet alleen het toegangsbewijs voor het miljardenbal, maar ook een rechtstreekse route naar de groepsfase. Geen enkel Spaans team hoeft zich te bewijzen in de kwalificatierondes.

Niet alleen de landskampioen kan een ticket verdienen voor de groepsfase van de Champions League. Deze prijs wordt ook vergeven aan de nummer twee, drie en vier. De nummer vijf plaatst zich direct voor de groepsfase van de Europa League, terwijl de nummer zes in de voorronde van het Europese toernooi mag uitkomen. De winnaar van de Copa del Rey wint ook een felbegeerde plaats voor de groepsfase in de Europa League.

Champions League en Europa League

Geen genade onderaan de ranglijst

Als deelnemer in de La Liga/Primera División wil je er alles aan doen om niet onderaan de ranglijst te eindigen. Er kan gezegd worden dat er geen genade wordt getoond voor de clubs die minder gepresteerd hebben in een seizoen. De drie laatst geëindigde degraderen direct naar de Segunda División A. Andersom komen de nummers één en twee direct naar boven en wordt een derde bepaald aan de hand van play-offs.

Records en opmerkelijke feiten

  • Real Madrid won twee keer de landstitel vijf maal op een rij
  • Real Madrid en FC Barcelona houden beiden het record van meeste overwinningen in een seizoen (32)
  • Athletic Bilbao speelde tot dusverre het vaakst gelijk in de geschiedenis
  • Deportivo La Coruna houdt het record van meeste gelijkspellen in een seizoen (18)
  • Sporting Gijón verloor in een seizoen maar liefst 29 keer, ook een record
  • 15 punten is het grootste verschil geweest tussen de nummer een en twee op de ranglijst. FC Barcelona won deze titel in 2013
  • Real Madrid en FC Barcelona wisten beiden een seizoen tot een recordpuntenaantal van 100 te komen
  • Lionel Messi bezit meer dan vijftien individuele records in de La Liga/Primera División
  • Christiano Ronaldo produceerde in zijn tijd in Spanje maar liefst 34 hattricks

Een wedstrijd in Amerika?

In 2018 leek het er even op dat één van de competitiewedstrijden uit de La Liga in Miami (Amerika) gespeeld zouden gaan worden. De La Liga had al een overeenkomst met Relevent Sports en hadden de eerste wedstrijd ook al op het oog. Echter werd het afgekaatst door de Spaanse voetbalbond en tevens ook de FIFA raad.

Competitiewedstrijden horen gespeeld te worden in het land van de betreffende competitie. Zo is dus bepaalt dat een wedstrijd buiten Spanje niet is toegestaan, wanneer dit een duel in de competitie betreft.

beker trofee icoon

Bekende spelers in de Primera División

De meeste bekende naam in de Spaanse competitie is natuurlijk Lionel Messi. Hij speelt al heel wat seizoenen bij FC Barcelona en schreef al zeven topscorers titels op zijn naam. Ook andere spelers van FC Barcelona zijn wereldwijd bekend, kijk maar naar (oud-speler) Neymar, Suarez, Coutinho, Busquets en Jordi Alba. Ook Frenkie de Jong (overgekomen van Ajax) speelt vanaf 2019/2020 in de La Liga.

Bij de twee andere grootmachten Atlético Madrid en Real Madrid kom je namen tegen als: Herrera, Diego Costa, Christiano Ronaldo (oud-speler), Hazard, Bale en Benzema. Kortom in de La Liga vind je de beste spelers van de wereld.

Videoscheidsrechter in de Primera División

Sinds het seizoen 2018/2019 is de videoscheidsrechter actief in de hoogste Spaanse voetbalklasse. Steeds meer competities voeren de VAR in, waarbij er tegenstanders en voorstanders zijn. Ook in de Eredivisie wordt al gebruik gemaakt van de VAR. In de Premier League wordt in dit seizoen 2019/2020 voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe technologie.