actueel background image

La Liga speelronde 29: ongekende spanning onderin

14 apr 2023 | 14:13 0

De kampioen in La Liga ligt inmiddels wel vast. FC Barcelona gaat er dit jaar met de titel vandoor. Ook de ploegen die Europa ingaan lijken bijna vast te liggen. De spanning in Spanje zit hem dit jaar in de staart. In speelronde 29 worden we weer een stukje wijzer. Een korte vooruitblik.

Edinson Cavani

Subtoppers ontmoeten elkaar

Een lekker seizoen is het voor Osasuna en Rayo Vallecano. De ploegen staan op een achtste en negende plek en hoeven zich nergens druk om te maken. Heel stiekem is er nog dat sprankje hoop zelfs op Europees voetbal. Al lijkt die hoop niet heel realistisch. De achterstand is aanzienlijk, maar in voetbal weet je het nooit. De winnaar van het onderlinge duel mag in ieder geval nog dromen. De bezoekers lijken de favoriet. Rayo won namelijk al acht wedstrijden op rij niet.

Vrijdag 21.00 uur: Rayo Vallecano – Osasuna

Grote belangen bij Villarreal tegen Valladolid

Hele grote belangen zaterdagmiddag in Villarreal. Daar komt Real Valladolid op bezoek. De bezoekers staan één plek boven de degradatiestreep, maar de voorsprong is klein. Twee punten om precies te zijn. Zij kunnen de winst dus goed gebruiken om het hoofd boven water te houden. Voor Villarreal is winst ook cruciaal, maar wel om andere redenen. Zij willen Europa in en doen nog volop mee om een Champions League-ticket. Bij verlies raakt de Champions League uit zicht. Drie punten zijn dus nodig.

Zaterdag 14:00 uur: Villarreal – Real Valladolid

Bilbao vecht voor laatste kans

De Europese ambities van Athletic Bilbao hangen aan een zijden draadje. De ploeg staat zevende en de achterstand op een plek in Europa bedraagt vijf punten. Met nog tien wedstrijden kan het nog altijd, maar iedere nederlaag lijkt vanaf nu cruciaal. Dit weekend spelen ze in eigen huis tegen Real Sociedad. Sociedad staat vierde en heeft een Champions League-plaats in handen. Die plek willen ze graag behouden. Een lekker potje dus in Bibao.

Zaterdag 16.15 uur: Athletic Club – Real Sociedad

Espanyol op weg naar degradatie

Espanyol verloor de laatste vijf wedstrijden allemaal en staat op degraderen. Toch is er nog altijd hoop. De verschillen onderin zijn klein. Bij een stunt in Sevilla tegen Real Betis kan Espanyol zomaar klimmen naar een veilig vijftiende plaats. Al lijkt winnen op bezoek bij Betis een illusie. Betis heeft nog alles om voor te strijden en droomt stiekem zelfs van de Champions League. Zij zijn de grote favoriet zaterdag.

Zaterdag 18:30 uur: Real Betis – Espanyol

Real bezoekt Cadiz

Real Madrid won doordeweeks in de Champions League met 1-0 van Chelsea. Volgende week volgt de belangrijke return in Londen. Tussendoor gaan de Madrilenen op bezoek bij Cadiz. Cadiz staat veertiende in La Liga, maar is zeker nog niet veilig. Een stunt tegen Real zou dus fantastisch zijn. En wie weet kunnen ze profiteren van de inspanningen in de Champions League die Real moest leveren.

Zaterdag 21:00 uur: Cadiz – Real Madrid

Afscheidstournee Elche

Elche is bezig aan een afscheidstournee in La Liga. De club is eigenlijk al gedegradeerd. De afstand tot een veilige plaats is liefst zestien punten. Zondag gaan zij op bezoek bij Girona. Girona staat elfde en lijkt zo goed als veilig. Bij een driepunter tegen de hekkensluiter zijn ze op zeker veilig. Daar gaat Girona dan ook voor. Elche lijkt ook zondag weer kansloos.

Zondag 14.00 uur: Girona – Elche

Barça naar Getafe

FC Barcelona wordt dit seizoen kampioen in La Liga. De ploeg van Xavi heeft een enorme voorsprong op rivaal Real Madrid en kan de titel niet meer ontgaan. Voor tegenstander Getafe ziet de wereld er heel anders uit. Zijn staan op een penibele vijftiende plaats en strijden tegen degradatie. Een stunt tegen de koploper zou bonuspunten opleveren, al weet iedereen bij Getafe dat de punten waarschijnlijk in andere wedstrijden gepakt moeten worden.

Zondag 16.15uur: Getafe – FC Barcelona

Almeria hoopt op stunt

Voor Almeria geldt hetzelfde als voor Getafe. Ook zij gaan dit weekend waarschijnlijk geen punten pakken. De nummer zestien mag op bezoek bij Atlético Madrid. En de ploeg van Simeone is in vorm. De Madrilenen zijn haast zeker van Champions League-voetbal volgend seizoen, maar er is nog iets om voor te strijden. Ze willen stadsgenoot Real Madrid voorbij op de ranglijst en met een verschil van slechts twee punten kan dat zeker.

Zaterdag 18:30: Atlético Madrid – Almeria

Vervallen topclubs in paniek

Normaal gesproken gaat een wedstrijd tussen Valencia en Sevilla in dit stadium van het seizoen om een Champions League-plek. Dit seizoen staat er degradatie op het spel. Valencia staat onder de streep, Sevilla net iets daarboven. Ondanks dat Sevilla vecht tegen degradatie, gaat het in de Europa League wel goed. Deze week werd er nog knap 2-2 gespeeld op bezoek bij Manchester United. Bij winst in Valencia lijkt Sevilla zo goed als veilig.

Zondag 21:00: Valencia – Sevilla

Middenmoters op maandag

Speelronde 29 in La Liga wordt afgesloten op maandagavond met de wedstrijd tussen Celta de Vigo en Mallorca. Twee ploegen die eigenlijk nu al nergens meer voor spelen. Degradatie lijkt ver weg en ook Europees voetbal zit er dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid niet in. Zij kunnen dus vrijuit spelen op de maandagavond. Celta is de favoriet. Mallorca zit in een flinke dip en won voor het laatst in februari.

Maandag 21.00 uur: Celta de Vigo – Mallorca

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.