FC Bayern München

Country |
Active in |

FC Bayern München

FC Bayern München is een Duitse voetbalclub uit München en de meest succesvolle club van het land. De Beierse club werd al 29 keer landskampioen van Duitsland en is vooral sinds de eeuwwisseling ongenaakbaar in de Duitse Bundesliga. Sinds 2000 werd werd Bayern Munchen maar liefst 14 keer kampioen.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Het beste Adidas-voetbalelftal

Adidas is één van de grootste sportkledingmerken van de wereld en werd opgericht in het Duitse Herzogenaurach. De oprichter Adolf Dassler vernoemde het bedrijf naar zichzelf. Overigens zijn ook de kledingmerken TaylorMade en Reebok onderdeel van Adidas AG. In dit artikel bekijken wij welke elf namen in de basis zouden staan in het ultieme Adidas-voetbalelftal. […]

Read more

FC Bayern München

FC Bayern München is een Duitse voetbalclub uit München en de meest succesvolle club van het land. De Beierse club werd al 29 keer landskampioen van Duitsland en is vooral sinds de eeuwwisseling ongenaakbaar in de Duitse Bundesliga. Sinds 2000 werd werd Bayern Munchen maar liefst 14 keer kampioen.

Bayern München speelt haar wedstrijden in de Allianz Arena. Het stadion biedt plek aan 75.000 toeschouwers. Tot 2017 speelde ook 1860 München haar wedstrijden in dit stadion.

De club, met de bijnaam Der Rekordmeister heeft een rijke historie van successen op zowel nationaal als internationaal niveau.

Historie van de club

FC Bayern München is opgericht in het jaar 1900. De naam van de club is nooit veranderd. De huidige kleuren van de club zijn rood-wit, maar ten tijde van de oprichting was dit blauw-wit. Vandaag de dag is FC Bayern München niet meer weg te denken uit de Europese top. Terwijl FC Bayern niet eens de grootste club van München tot en met de jaren '70.

Olympiastadion

Toentertijd was TSV 1860 München de succesvolste van de stad. De opkomst van FC Bayern ging ongeveer gelijk met de bouw van het nieuwe stadion van München; het Olympiastadion. Dit stadion opende in het jaar 1972 en was de thuishaven van zowel FC Bayern als 1860 München.

Tot aan 2005 speelden de clubs in het Olympiastadion, waarna ze samen overstapten naar de Allianz Arena. Door financiële problemen in 2017 kon TSV 1860 München de huurprijs niet langer opbrengen. Zij spelen sindsdien hun wedstrijden in het Städtisches Stadion an der Grünwalder Straße.

Bundesliga

Bayern vierde haar eerste kampioenschap in 1932, maar speelde in de daaropvolgende decennia een geen rol van betekenis in het nationale voetbal. Toen de Bundesliga in 1963 werd opgericht, behoorde Bayern niet tot de clubs die mocht toetreden tot dit niveau.

De club wist echter al snel in de Bundesliga terecht te komen en werd in 1969 voor de tweede keer landskampioen. Vanaf midden jaren zeventig ontpopte Bayern zich tot de grootmacht die het nog altijd is, met diverse landskampioenschappen, bekers en drie maal op rij de Europa Cup 1 tussen 1974 en 1976.

Vanaf de eeuwwisseling is de club ongenaakbaar met bijna ieder jaar een kampioenschap en twee Champions League-winsten.

Imponerende prijzenkast

Dat FC Bayern München een topclub is, blijkt wel uit de indrukwekkende prijzenkast van de Duitsers. Zo won Bayern al vijf keer de Champions League en wist de club één keer de UEFA Cup (tegenwoordig Europa League) te winnen. Ook overwon Bayern twee keer in de strijd om de Wereldbeker voor clubs. Ook de UEFA Supercup werd eenmaal gewonnen.

Aan binnenlandse prijzen ontbreekt het ook niet bij FC Bayern München. Zo won de club al bijna 30 keer de landstitel, veroverde het 19 keer de DFB-Pokal en schreef het 7 keer de Duitse Supercup op hun naam.

In het seizoen 2013/14 bleek FC Bayern München oppermachtig. Al 7 wedstrijden voordat de Bundesliga afgelopen was werd Bayern kampioen. Dit kampioenschap bleek de vroegste ooit in de Bundesliga.

Fans en clubiconen

FC Bayern München heeft een bijzonder loyale fanschare, met vrijwel altijd een uitverkocht stadion. Voor de fans zijn er diverse wedstrijden in de competitie welke extra beladen zijn. De grootste concurrentie is er (met name op sportieve gronden) met Borussia Dortmund, maar ook de stadsderby met 1860 München en het duel met Nürnberg zijn een genot om naar te kijken.

Door de jaren heen heeft Bayern diverse wereldtoppers voortgebracht, waarvan een aantal wordt gezien als clublegende. Een van die legendes is Franz Beckenbauer, die vaak gezien wordt als beste verdediger ooit.

De Duitse voorstopper, ook wel ‘Der Kaiser’ genoemd, speelde meer dan twaalf jaar voor FC Bayern en was ook nog een aantal jaren trainer van de club. Beckenbauer wordt vaak gezien als de speler die Duitsland en Bayern München groot heeft gemaakt.

Ook Karl-Heinz Rummenigge is een oud-speler die bij de grootsten van Bayern hoort. Andere grote spelers die uitkwamen voor Bayern zijn onder meer Stefan Effenberg, Lothar Matthäus, Oliver Kahn, Philip Lahm en Arjen Robben.