FC Bayern München

Country |
Active in |

FC Bayern München

FC Bayern München is een Duitse voetbalclub uit München en de meest succesvolle club van het land. De Beierse club werd al meer dan 25 keer landskampioen van Duitsland en is vooral sinds de eeuwwisseling ongenaakbaar in de Duitse Bundesliga. De club, met de bijnaam Der Rekordmeister heeft een rijke historie van successen op zowel nationaal als internationaal niveau. Bayern München speelt haar wedstrijden in de Allianz Arena, dat plek biedt aan 75.000 toeschouwers. Tot 2017 speelde ook 1860 München haar wedstrijden in dit stadion. Historie FC Bayern München FC Bayern München is opgericht in het jaar 1900. De naamRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

FC Bayern München

FC Bayern München is een Duitse voetbalclub uit München en de meest succesvolle club van het land. De Beierse club werd al meer dan 25 keer landskampioen van Duitsland en is vooral sinds de eeuwwisseling ongenaakbaar in de Duitse Bundesliga.

De club, met de bijnaam Der Rekordmeister heeft een rijke historie van successen op zowel nationaal als internationaal niveau. Bayern München speelt haar wedstrijden in de Allianz Arena, dat plek biedt aan 75.000 toeschouwers. Tot 2017 speelde ook 1860 München haar wedstrijden in dit stadion.

Historie FC Bayern München

FC Bayern München is opgericht in het jaar 1900. De naam van de club is nooit veranderd. De huidige kleuren van de club zijn rood-wit, maar toen de club werd opgericht was dat anders: blauwwit. Vandaag de dag is FC Bayern München niet meer weg te denken uit de Europese top, maar tot en met de jaren ’70 van de vorige eeuw was FC Bayern niet eens de grootste club van München.

Toentertijd was TSV 1860 München de succesvolste van de stad. De opkomst van FC Bayern ging ongeveer gelijk met de bouw van het nieuwe stadion van München; het Olympiastadion. Dit stadion opende in het jaar 1972 en was de thuishaven van zowel FC Bayern als 1860 München.

Tot 2005 speelden de clubs in het Olympiastadion, waarna ze tegelijk overstapten naar de Allianz Arena. Ook dit stadion werd gedeeld door de twee rivalen, tot en met 2017. Door financiële problemen kon TSV 1860 München de huurprijs niet langer opbrengen.

Bayern vierde haar eerste kampioenschap in 1932, maar speelde in de daaropvolgende decennia een onopvallende rol in het nationale voetbal. Toen de Bundesliga in 1963 werd opgericht, behoorde Bayern niet tot de clubs die mocht toetreden tot dit niveau.

De club wist echter al snel in de Bundesliga terecht te komen en werd in 1969 voor de tweede keer landskampioen. Vanaf midden jaren zeventig ontpopte Bayern zich tot de grootmacht die het nog altijd is, met diverse landskampioenschappen, bekers en drie maal op rij de Europa Cup 1 tussen 1974 en 1976.

Vanaf de eeuwwisseling is de club ongenaakbaar met bijna ieder jaar een kampioenschap en twee Champions League-winsten.

Fans en clubiconen

FC Bayern München heeft een bijzonder loyale fanschare, met een vrijwel altijd uitverkocht stadion. Voor de fans zijn er diverse wedstrijden met extra lading. De grootste concurrentie is er (met name op sportieve gronden) met Borussia Dortmund, maar ook de stadsderby met 1860 München en het duel met Nürnberg zijn beladen.

Door de jaren heen heeft Bayern diverse wereldtoppers voortgebracht, waarvan een aantal wordt gezien als clublegende. Eén van hen is Franz Beckenbauer, die vaak gezien wordt als beste verdediger ooit.

De Duitse voorstopper, ook wel ‘Der Kaiser’ genoemd, speelde meer dan twaalf jaar voor FC Bayern en was ook nog een aantal jaren trainer van de club. Beckenbauer wordt vaak gezien als de speler die Duitsland en Bayern München groot heeft gemaakt.

Ook Karl-Heinz Rummenigge is een oud-speler die bij de grootsten van Bayern hoort. Andere grote spelers die uitkwamen voor Bayern zijn onder meer Stefan Effenberg, Lothar Matthäus, Oliver Kahn, Philip Lahm en Arjen Robben.

FC Bayern München imponeert met prijzen

Dat FC Bayern München een topclub is, blijkt wel uit de indrukwekkende prijzenkast van de Duitsers. Zo won Bayern al 5 keer de Champions League en wist de club 1 keer de UEFA Cup (tegenwoordig Europa League) te winnen. Ook overwon Bayern 2 keer in de strijd om de Wereldbeker voor clubs.

Aan binnenlandse prijzen ontbreekt het ook niet bij FC Bayern München. Zo won de club al 25 keer de landstitel, veroverde het 17 keer de DFB-Pokal en schreef het 4 keer de Duitse Supercup op hun naam.

In het seizoen 2013/14 bleek FC Bayern München oppermachtig. Al 7 wedstrijden voordat de Bundesliga afgelopen was werd Bayern kampioen. Dit kampioenschap bleek de vroegste ooit in de Bundesliga.