actueel background image

De spannendste Champions League finales aller tijden

25 aug 2020 | 14:26 0

De Champions League is het meest prestigieuze voetbaltoernooi ter wereld. De beste clubs van Europa strijden tegen elkaar voor de trofee met de grote oren. Sinds 1992 kan je al genieten van de spannendste wedstrijden in de Champions League. Diverse voetbalclubs veroverde de Europese clubtitel, maar welke finales waren het spannendste en zijn de meeste voetbalfans bijgebleven?

Borussia Dortmund – Bayern Munchen (2012/2013)

Borussia Dortmund logo   Bayern Munchen logo

De CL-finale van 2013 was er eentje om nooit meer te vergeten. De twee grootste Duitse voetbalclubs stonden tegenover elkaar. Enkele dagen voor de finale maakte Mario Gotze een transfer van Dortmund naar München, wat voor de nodige ophef zorgde. In het Wembley Stadium noteerde spits Mandzukic de openingstreffer voor Bayern, het doelpunt viel pas in de 60e minuut. Niet veel later kwamen de beide ploegen op gelijke hoogte door een rake strafschop van Gundogan. Slechts één minuut voor tijd werd de wedstrijd beslist door een geweldige knal van de Nederlander Arjen Robben.

Chelsea – Bayern München (2011/2012)

Chelsea logo Bayern Munchen logo

Een jaar eerder stond Bayern München ook al in de finale van de Champions League. De Duitse topclub speelde de finale in de eigen Allianz Arena. In de 80e minuut leek Bayern er met de winst vandoor te gaan, dankzij een doelpunt van Thomas Muller. Echter wist Didier Drogba de gelijkmaker nog voor het verstrijken van de reguliere speeltijd te noteren. In de verlening kreeg Bayern München de uitgelezen kans op de finale te winnen, maar Robben wist de strafschop niet te verzilveren. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. De spits Drogba scoorde de winnende penalty, waardoor Chelsea de finale won.

Juventus – AFC Ajax (1995/1996)

Juventus logoAjax logo

In 1996 plaatste Ajax zich voor de tweede keer op rij voor de finale van het Europese voetbaltoernooi. De Amsterdammers moesten het opnemen tegen Juventus uit Turijn. De finale werd gespeeld in het Stadio Olimpico in Rome. Juventus kwam na 12 minuten op voorsprong dankzij een treffer van Ravanelli. In de 41e minuut schoot Jari Litmanen de gelijkmaker in het net. Er werd niet meer gescoord, waardoor er strafschoppen genomen moesten worden. Davids en Silooy faalde vanaf elf meter, waardoor Juventus de penaltyreeks met 4-2 won.

Manchester United – Chelsea (2007/2008)

Manchester United logo  Chelsea logo

In het seizoen 2007/2008 stonden er in de finale van de Champions League twee Engelse clubs tegenover elkaar. Manchester United en Chelsea namen het tegen elkaar op in Moskou. In de 26e minuut scoorde Cristiano Ronaldo de openingstreffer, maar vlak voor rust werd het weer 1-1 dankzij Frank Lampard. In de tweede helft liepen de gemoederen hoog op. Didier Drogba kreeg de rode kaart voor een slaande beweging. United wist hier niet van te profiteren, waardoor er strafschoppen genomen moesten worden. Ondanks een gemiste penalty van Ronaldo wint United wel de beker. Doelman Edwin van der Sar stopt de beslissende strafschop van Nicolas Anelka.

AC Milan – AFC Ajax (1994/1995)

AC Milan logoAjax logo

AFC Ajax kwalificeerde zich in 1995 voor de finale van de Champions League. In het Ernst Happen Stadion in Wenen is AC Milan de tegenstander. De Amsterdamse club wist in dat seizoen veel indruk te maken en won onder Louis van Gaal al de landstitel. In een uitermate spannende finale leek er verlening aan te komen. Echter wist de tiener Patrick Kluivert voor een enorme sensatie te zorgen. De spits scoorde in de 85e minuut de winnende treffer voor de Amsterdammers.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de champions league?