Keuken Kampioen Divisie

De Eerste Divisie is het tweede voetbalniveau van Nederland en wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). In ons land wordt er in twee competities op betaald niveau gespeeld: de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Laatstgenoemde is de Eerste Divisie, die sinds 2018 de naam draagt van deze sponsor.

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

Keuken Kampioen Divisie

In 1990 besloot de KNVB om sponsoren te gaan zoeken voor de competities. In datzelfde jaar werd de Eerste Divisie omgedoopt in de Toto-Divisie. Vanaf het seizoen 2001 tot en met 2006 heette het de Gouden Gids Divisie. In de zomer van 2006 werd de voetbalcompetitie vernoemd naar de toenmalige hoofdsponsor Jupiler, zo ging de Eerste Divisie tot 2018 voort onder de titel Jupiler League. Vanaf het seizoen 2018/2019 zal de voetbalcompetitie voor minimaal drie seizoenen de naam Keuken Kampioen Divisie dragen.

Aantal clubs in de Eerste Divisie

In de Eerste Divisie speelde vanaf 2003 negentien voetbalclubs mee, aangezien AGOVV Apeldoorn een proflicentie had verkregen en op dit niveau mocht instromen. In 2005 kwam daar nog een club bij, onder de destijdse naam FC Omniworld uit Almere. Nadat zowel HFC Haarlem als RBC Roosendaal failliet waren gegaan, telde de Eerste Divisie in 2010 nog maar achttien clubs. In 2013 bleven er zelfs nog maar dertien profclubs over, aangezien ook AGOVV en SC Veendam faillissement moesten aanvragen.

In 2013 werd er wel gelijk een oplossing gevonden en telde de competitie weer twintig clubs. Achilles '29 maakte zijn rentree in het betaalde voetbal en ook de beloftenteams van FC Twente, PSV en Ajax werden toegelaten tot de Eerste Divisie. In 2015 nam Jong FC Utrecht de plek over van Jong FC Twente en sinds 2017 speelt ook Jong AZ mee op het tweede niveau van Nederland.

Promotie naar de Eredivisie

De club die aan het einde van het seizoen op de eerste plaats staat in de Keuken Kampioen Divisie, die kan zich gaan opmaken voor de Eredivisie. Daarnaast mogen er nog acht clubs uit de Eerste Divisie meestrijden in de play-offs voor een plaatsje op het hoogste niveau, dit zijn de beste ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie en de vier periodewinnaars. De nummers zestien en zeventien uit de Eredivisie moeten ook deelnemen aan de play-offs en kunnen dus alsnog degraderen.

Records in de Eerste Divisie

In de Eerste Divisie wist FC Volendam de meeste titels bij elkaar te spelen, de Volendamse club won namelijk al zesmaal de titel. In het afgelopen seizoen 2017/2018 slaagde Jong Ajax erin om als eerste beloftenploeg ooit het kampioenschap te winnen. FC Eindhoven speelde verreweg de meeste seizoenen in de Eerste Divisie, de club kwam 58 seizoenen op dit niveau uit. Spits Jack Tuyp wist in het shirt van FC Volendam driemaal de topscorerstitel te grijpen in de Keuken Kampioen Divisie, dat deed hij in 2007/2008, 2011/2012 en 2012/2013.