competitie background image
Competitie
Land:
Nederland
Aantal teams:
20

Uitslagen, wedstrijden en standen van de Keuken Kampioen Divisie: alles op één pagina. Wie pakt een periodetitel en welk team gaat er dit seizoen vandoor met de kampioensschaal? Mis niks van deze spannende en vermakende competitie in Nederland!

N.B. De Eerste Divisie kent geen kampioen in 2019/2020 wegens het vroegtijdig beëindigen van de competitie.

Keuken Kampioen Divisie uitslagen

UitslagenBenieuwd naar de (live) uitslagen van de meest recente speelronde in de Keuken Kampioen Divisie? Dan zit je hier goed! Check de wedstrijdpagina voor alle statistieken.

Keuken Kampioen Divisie stand

Stand logo Wie gaat er dit jaar met de titel vandoor? Wie plaatsen zich voor de play-off wedstrijden? Bekijk snel de huidige (tussen)stand in de Keuken Kampioen Divisie.

Keuken Kampioen Divisie programma

Programma logo

Alle wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie voor jou in één overzicht. Kijk per speelronde naar het volledige programma.

Alles over de Keuken Kampioen Divisie

In de Keuken Kampioen divisie is de stand zeer belangrijk en brengen plekken op de ranglijst diverse voordelen met zich mee. Ook al wordt er niet een heel seizoen gepresteerd, dan maakt een elftal toch kans op promotie naar de Eredivisie.

De ontknoping in de Keuken Kampioen divisie is soms nog spannender dan in andere competities. Dit is, omdat er nog vaak nog geschoven kan worden in plekken en er veel op het spel staat. Zo kan er in de laatste ronde zomaar nog een plek in de nacompetitie worden afgedwongen. Teams die hiervan zijn uitgesloten, zijn de beloften teams. Jong Ajax bijvoorbeeld mag niet promoveren, waardoor hun ticket doorschuift naar de eerstvolgende op de ranglijst. De eindstand in de Eerste divisie is dus cruciaal voor sommigen.

Eerste Divisie van Nederland

De officiële naam, van de op een na hoogste competitie in Nederland, is de Eerste Divisie. Hoewel ‘eerste’ oogt als het hoogste niveau van Nederland, is het dat dus niet. Het is natuurlijk de Eredivisie die daar nog boven staat.

Momenteel draagt de tweede Nederlandse voetbalcompetitie de naam Keuken Kampioen Divisie. Dit heeft te maken met een sponsorafspraak. Zo heeft de Eerste Divisie ook jarenlang bekend gestaan als de Jupiler League.

Zowel Eerste Divisie als Keuken Kampioen Divisie zijn benamingen die dagelijks gebruikt worden voor de competitie.

Hoe ziet het Keuken Kampioen Divisie seizoen eruit?

Op vrijdag 9 augustus start de Keuken Kampioen divisie en de laatste speelronde staat gepland op vrijdag 1 mei 2020. De winterstop in de eerste divisie is van maandag 23 december tot en met 9 januari 2020.

Speelronde 37 en 38 worden allen op hetzelfde tijdstip gespeeld, namelijk om 20.00. De ontknoping in de Eredivisie is een week later dan het einde van eerste divisie.

Het schema van de Keuken Kampioen competitie laat zien dat de wedstrijden vooral worden gespeeld op maandag en vrijdag. Dit is al voor lange tijd het geval, daar de Eredivisie de meeste wedstrijden op zaterdag en zondag speelt.

Promotie en degradatie

De kampioen van de eerste divisie mag naast een groot feest zich ook klaarmaken voor een participatie in de Eredivisie, evenals de nummer 2 (nieuw vanaf 2019/2020). Mocht een beloften elftal als hoogste zijn geëindigd, dan schuift de promotie door naar de nummers twee en drie. Mits dit uiteraard ook geen belofte elftal is. Andersom moeten nummers 18 én 17 uit de hoogste divisie genoegen nemen met een plekje in de Keuken Kampioen divisie in het nieuwe seizoen.

Periodetitels

Voor lagere geklasseerde clubs is er ook de mogelijkheid om te promoveren, namelijk door middel van de nacompetitie. Je komt terecht in de nacompetitie door een periodetitel te pakken of hoog genoeg in het linker rijtje te eindigen.

De competitie is opgedeeld in vier periodes met elk negen wedstrijden. De ploeg die na deze negen wedstrijd bovenaan staat in de poule mag zich periodekampioen noemen en is sowieso zeker van de play-off wedstrijden voor promotie. Speelronde 1 en 2 zijn uitgesloten in de strijd om de periodetitel.

Periode kampioenen

Je kunt de periodekampioenen uiterlijk op deze data verwachten:

 • Periode 1: Vrijdag 18 oktober 2019 (speelronde 11)
 • Periode 2: Vrijdag 20 december 2019 (speelronde 20)
 • Periode 3: Vrijdag 6 maart 2020 (speelronde 29)
 • Periode 4: Vrijdag 1 mei 2020 (speelronde 38)

Voor de tussenstand maakt het niet uit of je periodekampioen bent geworden. Er worden namelijk geen extra punten vergeven voor deze titel.

Belangrijke plekken op de ranglijst

 • Nummer 1 en 2: Promotie naar de Eredivisie
 • Periode kampioenen: Recht op een plek in de play-offs
 • Nummers 3 t/m 6: Recht op een plek in de play-offs*

Het is niet onbedenkelijk dat nummer twee op de ranglijst na 38 speelrondes ook een periodetitel op zak heeft. Daarom is het zo dat vier plekken voor de nacompetitie gereserveerd zijn voor clubs die geen periodetitel hebben, maar als eerstvolgende het hoogst op de ranglijst staan. Hiermee zou het dus kunnen zijn dat de nummer 9 alsnog kans maakt op promotie, middels play-offs.

Met de nieuwe opzet vanaf 2019/2020, waarbij twee clubs degraderen en promoveren, is de invulling van de nacompetitie nog niet helemaal bekend.

Degradatie uit de Keukenkampioen Divisie

De club die als laatste eindigt in de reguliere competitie zou in principe degraderen naar de Tweede Divisie, maar door omstandigheden zal er tot en met het seizoen 2019/2020 geen club uit de Keukenkampioen Divisie degraderen. Wel hebben we de afgelopen jaren diverse faillissementen gezien uit deze competitie en alleen op deze manier zouden er dus clubs uit de Keukenkampioen Divisie kunnen verdwijnen.

Schema nacompetitie

Het programma van de nacompetitie wedstrijden is:

 • Vrijdag 8 mei 2020 (ronde 1) om 18:30, 19:45 en 20:45
 • Maandag 11 mei 2020 (ronde 1 return) om 18:30, 19:45 en 20:45
 • Vrijdag 15 mei 2020 (halve finale) om 18:30 en 20:45
 • Maandag 18 mei 2020 (return halve finale) om 18:30 en 20:45
 • Donderdag 21 mei 2020 (finale) om 20:45
 • Zondag 24 mei 2020 (return finale) om 14:30

De exacte invulling van de nacompetitie is nog niet bekend, omdat deze een nieuwe opzet kent. In plaats van twee play-off deelnemers uit de Eredivisie zal dit er nog maar één zijn.

 Wedstrijden om naar uit te kijken Voetbal laptop

 • Het seizoen wordt afgetrapt met een wedstrijd tussen de nummer drie en vier van vorig seizoen, namelijk Jong PSV – FC Den Bosch.
 • Zondag 8 september een kleine derby op het programma met de wedstrijd van Helmond Sport tegen FC Eindhoven om 12:15.
 • Jong Ajax tegen Jong PSV, de mini topper, wordt gespeeld op maandag 16 september.
 • Twee partners van Feyenoord treffen elkaar op zondag 13 oktober. Excelsior neemt het dan thuis om 16:45 op tegen FC Dordrecht.
 • De eerste wedstrijd tussen twee beloften teams is al gepland op vrijdag 30 augustus. Jong FC Utrecht tegen Jong PSV om 20.00.

Geschiedenis van de Eerste Divisie

In 1990 besloot de KNVB om sponsoren te gaan zoeken voor de competities. In datzelfde jaar werd de Eerste Divisie omgedoopt in de Toto-Divisie. Vanaf het seizoen 2001 tot en met 2006 heette het de Gouden Gids Divisie. In de zomer van 2006 werd de voetbalcompetitie vernoemd naar de toenmalige hoofdsponsor Jupiler, zo ging de Eerste Divisie tot 2018 voort onder de titel Jupiler League. Sinds het seizoen 2018/2019 zal de voetbalcompetitie in ieder geval voor minimaal drie seizoenen de naam Keuken Kampioen Divisie dragen.

Aantal clubs in de Eerste Divisie

Net als de Eredivisie is de Keukenkampioen Divisie opgericht in 1956. Nadat in 1954 het betaalde voetbal was geïntroduceerd kreeg het met de invoering van de Eredivisie, Eerste divisie en Tweede divisie een nieuwe vorm. Toen de competitie van start ging, was deze opgedeeld in twee afdelingen met beide zestien elftallen per afdeling. In 1960 werd dit uitgebreid naar achttien elftallen per afdeling, maar in 1962 werd dit teruggedraaid tot één afdeling met zestien elftallen.

In de Eerste Divisie speelde vanaf 2003 negentien voetbalclubs mee, aangezien AGOVV Apeldoorn een proflicentie had verkregen en op dit niveau mocht instromen. In 2005 kwam daar nog een club bij, onder de destijdse naam FC Omniworld uit Almere. Nadat zowel HFC Haarlem als RBC Roosendaal failliet waren gegaan, telde de Eerste Divisie in 2010 nog maar achttien clubs. In 2013 bleven er zelfs nog maar dertien profclubs over, aangezien ook AGOVV en SC Veendam faillissement moesten aanvragen.

In 2013 werd er wel gelijk een oplossing gevonden en telde de competitie weer twintig clubs. Achilles ’29 maakte zijn rentree in het betaalde voetbal en ook de beloftenteams van FC Twente, PSV en Ajax werden toegelaten tot de Eerste Divisie. In 2015 nam Jong FC Utrecht de plek over van Jong FC Twente en sinds 2017 speelt ook Jong AZ mee op het tweede niveau van Nederland.

Records in de Eerste Divisie

In de Eerste Divisie wist FC Volendam de meeste titels bij elkaar te spelen, de Volendamse club won namelijk al zesmaal de titel. In het seizoen van 2017/2018 slaagde Jong Ajax erin om als eerste beloften ploeg ooit het kampioenschap te winnen, maar promoveerde in verband met de regels niet.

FC Eindhoven speelde verreweg de meeste seizoenen in de Eerste Divisie, de club kwam 58 seizoenen op dit niveau uit. Spits Jack Tuyp wist in het shirt van FC Volendam driemaal de topscorerstitel te grijpen in de Keuken Kampioen Divisie, dat deed hij in 2007/2008, 2011/2012 en 2012/2013.

Beloften elftallen in de competitie

Sinds een aantal jaar doen er ook verschillende beloften elftallen mee in de competitie. Jong PSV en Jong Ajax werden als eerste toegelaten in de competitie en later volgden Jong AZ en jong FC Utrecht. Er is echter wel de regel dat elftallen van beloften geen promotie mogen maken naar de Eredivisie. Daarnaast geldt ook dat een periodetitel alleen sierlijk is, maar geen recht geef op een plek in de play-offs.

Jong Ajax is een mooi voorbeeld van een beloften elftal dat tegen de zojuist genoemde regels aanloopt. De Amsterdammers werden in 2018 kampioen van de (toen nog) Jupiler League, maar zagen Fortuna Sittard (nummer twee) naar de Eredivisie promoveren.