Keuken Kampioen Divisie

De Eerste Divisie is het tweede voetbalniveau van Nederland en wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). In ons land wordt er in twee competities op betaald niveau gespeeld: de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Laatstgenoemde is de Eerste Divisie, die sinds 2018 de naam heeft van deze sponsor. FC Twente is de kampioen geworden van de eerste divisie en promoveert daardoor naar de Eredivisie.

→ Zie hier het programma voor de play-offs

→ Zie hier de wijzigingen in de Eredivisie vanaf 2019/20

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Nacompetitie Eredivisie 2019 – Eerste ronde

Benieuwd naar de halve finales en finales in de nacompetitie 2019? Klik op de link om te zien welke teams het 19 en 22 mei tegen elkaar gaan opnemen! Op vrijdag 3 mei werd de 38e en daarmee laatste speelronde in de Keukenkampioen divisie gespeeld. FC Twente bekroonde zich een week eerder al tot kampioen […]

Read more

Nacompetitie Eredivisie 2019 – Halve Finale

Bekijk hier de finale wedstrijden van de Eredivisie nacompetitie 2019 Op vrijdag 10 mei en dinsdag 14 mei werden de eerste rondes van de nacompetitie 2019 gespeeld. Hier nam Cambuur het op tegen Almere City en NEC tegen RKC Waalwijk. Cambuur was over twee wedstrijden gezien de betere ploeg (2-2, 2-1). NEC Nijmegen gaf een […]

Read more

Keuken Kampioen Divisie

In 1990 besloot de KNVB om sponsoren te gaan zoeken voor de competities. In datzelfde jaar werd de Eerste Divisie omgedoopt in de Toto-Divisie. Vanaf het seizoen 2001 tot en met 2006 heette het de Gouden Gids Divisie. In de zomer van 2006 werd de voetbalcompetitie vernoemd naar de toenmalige hoofdsponsor Jupiler, zo ging de Eerste Divisie tot 2018 voort onder de titel Jupiler League. Vanaf het seizoen 2018/2019 zal de voetbalcompetitie voor minimaal drie seizoenen de naam Keuken Kampioen Divisie dragen.

Aantal clubs in de Eerste Divisie

In de Eerste Divisie speelde vanaf 2003 negentien voetbalclubs mee, aangezien AGOVV Apeldoorn een proflicentie had verkregen en op dit niveau mocht instromen. In 2005 kwam daar nog een club bij, onder de destijdse naam FC Omniworld uit Almere. Nadat zowel HFC Haarlem als RBC Roosendaal failliet waren gegaan, telde de Eerste Divisie in 2010 nog maar achttien clubs. In 2013 bleven er zelfs nog maar dertien profclubs over, aangezien ook AGOVV en SC Veendam faillissement moesten aanvragen.

In 2013 werd er wel gelijk een oplossing gevonden en telde de competitie weer twintig clubs. Achilles '29 maakte zijn rentree in het betaalde voetbal en ook de beloftenteams van FC Twente, PSV en Ajax werden toegelaten tot de Eerste Divisie. In 2015 nam Jong FC Utrecht de plek over van Jong FC Twente en sinds 2017 speelt ook Jong AZ mee op het tweede niveau van Nederland.

Promotie naar de Eredivisie

De club die aan het einde van het seizoen op de eerste plaats staat in de Keuken Kampioen Divisie, die kan zich gaan opmaken voor de Eredivisie. Daarnaast mogen er nog acht clubs uit de Eerste Divisie meestrijden in de play-offs voor een plaatsje op het hoogste niveau, dit zijn de beste ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie en de vier periodewinnaars. De nummers zestien en zeventien uit de Eredivisie moeten ook deelnemen aan de play-offs en kunnen dus alsnog degraderen.

Records in de Eerste Divisie

In de Eerste Divisie wist FC Volendam de meeste titels bij elkaar te spelen, de Volendamse club won namelijk al zesmaal de titel. In het afgelopen seizoen 2017/2018 slaagde Jong Ajax erin om als eerste beloftenploeg ooit het kampioenschap te winnen. FC Eindhoven speelde verreweg de meeste seizoenen in de Eerste Divisie, de club kwam 58 seizoenen op dit niveau uit. Spits Jack Tuyp wist in het shirt van FC Volendam driemaal de topscorerstitel te grijpen in de Keuken Kampioen Divisie, dat deed hij in 2007/2008, 2011/2012 en 2012/2013.