Keuken Kampioen Divisie

De Eerste Divisie is het tweede voetbalniveau van Nederland en zal ook dit seizoen weer uitermate spannend en vermakelijk worden. De Eerste Divisie kent sinds 2018 als naam ‘Keuken Kampioen Divisie’ als uiting van het sponsorschap. Excelsior, NAC Breda en De Graafschap degradeerden uit de Eredivisie en zien we dit seizoen dus in actie in de Keuken Kampioen Divisie. Wie pakken de periodetitels en welke club gaat er dit seizoen vandoor met de winst?

Periodekampioen 1: NAC Breda

Eredivisie KNVB Beker

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

NAC Breda wint na 20 jaar weer eens een periodetitel

In de Keuken Kampioen Divisie zijn er dit seizoen alweer negen wedstrijden gespeeld. NAC Breda staat momenteel aan kop met 22 punten, gevolgd door Cambuur Leeuwarden met 21 punten. De koppositie leverde de club uit Breda ook gelijk de eerste prijs van het seizoen op, namelijk de eerste periodetitel. De laatste keer dat NAC Breda […]

Read more

Gepromoveerde en gedegradeerde clubs uit de Europese competities 2018/19

Het seizoen 2018/2019 stond weer bol van de spanning in de Europese voetbalcompetities. Sommige competities waren spannend tot de allerlaatste speelronde, terwijl in andere competities de landskampioen al vroegtijdig bekend was. Maar ook de felbegeerde plaatsen voor promotie naar het hoogste niveau stonden op het spel en diverse clubs wisten een droom waar te maken. […]

Read more

Transfers zomer 2019

Transfers in Nederland Zie hieronder de transfers die plaatsvinden naar en van Nederlandse clubs, inclusief een aantal spelers met nog onbekende bestemming. Adam Maher: AZ > FC Utrecht Armindo Bruma: RB Leipzig > PSV Aziz Behich: PSV > Istanbul Basaksehir Azor Matusiwa: Ajax > FC Groningen Calvin Mac-Intosh: Fortuna Sittard > SC Cambuur Caner Cavlan: […]

Read more

Keuken Kampioen Divisie

In 1990 besloot de KNVB om sponsoren te gaan zoeken voor de competities. In datzelfde jaar werd de Eerste Divisie omgedoopt in de Toto-Divisie. Vanaf het seizoen 2001 tot en met 2006 heette het de Gouden Gids Divisie. In de zomer van 2006 werd de voetbalcompetitie vernoemd naar de toenmalige hoofdsponsor Jupiler, zo ging de Eerste Divisie tot 2018 voort onder de titel Jupiler League. Sinds het seizoen 2018/2019 zal de voetbalcompetitie in ieder geval voor minimaal drie seizoenen de naam Keuken Kampioen Divisie dragen.

Aantal clubs in de Eerste Divisie

Net als de Eredivisie is de Keukenkampioen Divisie opgericht in 1956. Nadat in 1954 het betaalde voetbal was geïntroduceerd kreeg het met de invoering van de Eredivisie, Eerste divisie en Tweede divisie een nieuwe vorm. Toen de competitie van start ging, was deze opgedeeld in twee afdelingen met beide zestien elftallen per afdeling. In 1960 werd dit uitgebreid naar achttien elftallen per afdeling, maar in 1962 werd dit teruggedraaid tot één afdeling met zestien elftallen.

In de Eerste Divisie speelde vanaf 2003 negentien voetbalclubs mee, aangezien AGOVV Apeldoorn een proflicentie had verkregen en op dit niveau mocht instromen. In 2005 kwam daar nog een club bij, onder de destijdse naam FC Omniworld uit Almere. Nadat zowel HFC Haarlem als RBC Roosendaal failliet waren gegaan, telde de Eerste Divisie in 2010 nog maar achttien clubs. In 2013 bleven er zelfs nog maar dertien profclubs over, aangezien ook AGOVV en SC Veendam faillissement moesten aanvragen.

In 2013 werd er wel gelijk een oplossing gevonden en telde de competitie weer twintig clubs. Achilles '29 maakte zijn rentree in het betaalde voetbal en ook de beloftenteams van FC Twente, PSV en Ajax werden toegelaten tot de Eerste Divisie. In 2015 nam Jong FC Utrecht de plek over van Jong FC Twente en sinds 2017 speelt ook Jong AZ mee op het tweede niveau van Nederland.

Promotie naar de Eredivisie

De club die aan het einde van het seizoen op de eerste plaats staat in de Keuken Kampioen Divisie, die kan zich gaan opmaken voor de Eredivisie. Sterker nog, ook de nummer twee promoveert direct naar het hoogste niveau. Dit is een nieuwe regel die in het seizoen 2019/2020 in is gegaan. Andersom degraderen er ook twee clubs rechtstreeks. De vier periode kampioenen spelen samen met de twee hoogst geklasseerde teams in de nacompetitie.

Records in de Eerste Divisie

In de Eerste Divisie wist FC Volendam de meeste titels bij elkaar te spelen, de Volendamse club won namelijk al zesmaal de titel. In het seizoen van 2017/2018 slaagde Jong Ajax erin om als eerste beloften ploeg ooit het kampioenschap te winnen, maar promoveerde in verband met de regels niet. FC Eindhoven speelde verreweg de meeste seizoenen in de Eerste Divisie, de club kwam 58 seizoenen op dit niveau uit. Spits Jack Tuyp wist in het shirt van FC Volendam driemaal de topscorerstitel te grijpen in de Keuken Kampioen Divisie, dat deed hij in 2007/2008, 2011/2012 en 2012/2013.

Belofte elftallen in de competitie

Sinds een aantal jaar doen er ook verschillende belofte elftallen mee in de competitie. Jong PSV en Jong Ajax werden als eerste toegelaten in de competitie en later volgden Jong AZ en jong FC Utrecht. Er is echter wel de regel dat elftallen van beloften geen promotie mogen maken naar de Eredivisie. Daarnaast geldt ook dat een periodetitel alleen sierlijk is, maar geen recht geef op een plek in de play-offs.

Jong Ajax is een mooi voorbeeld van een beloften elftal dat tegen de zojuist genoemde regels aanloopt. De Amsterdammers werden in 2018 kampioen van de (toen nog) Jupiler League, maar zagen Fortuna Sittard (nummer twee) naar de Eredivisie promoveren.