Club

FC Twente

Land:
Nederland
Opgericht:
1965
Competitie:
Locatie:
Enschede
Stadion:
De Grolsch Veste
Veld:
Gras
Capaciteit:
30.000

FC Twente is op papier één van de grootste clubs van Nederland. Als echte supporter kan jij de prestaties van de Tukkers volgen op deze pagina. Bekijk de laatste uitslagen, het programma en ontzettend veel statistieken.

Betcity Logo

BetCity

8.3 Review lezen

€20 welkomstbonus – Bookmaker met NL licentie

ksa vergunning logo

Om in aanmerking te komen voor de Free Bet Welkomstbonus moet de storting minimaal 20 (twintig) EUR bedragen. Er moeten geen weddenschappen geplaatst worden voordat de bonus met succes is toegevoegd. Je kunt geen andere bonus tegelijkertijd claimen. Elke toegekende en ongebruikte bonus vervalt 30 dagen nadat het verstrekt is

Programma FC Twente

Bekijk hier de duels van FC Twente die dit seizoen op het programma staan. Per competitie zie je meteen de datum, aanvangstijd en tegenstander. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Betcity Logo

BetCity

8.3 Review lezen

€20 welkomstbonus – Bookmaker met NL licentie

ksa vergunning logo

Om in aanmerking te komen voor de Free Bet Welkomstbonus moet de storting minimaal 20 (twintig) EUR bedragen. Er moeten geen weddenschappen geplaatst worden voordat de bonus met succes is toegevoegd. Je kunt geen andere bonus tegelijkertijd claimen. Elke toegekende en ongebruikte bonus vervalt 30 dagen nadat het verstrekt is

Standen

Bekijk hier de huidige stand van FC Twente in de Eredivisie. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities waarin FC Twente actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.

Uitslag FC Twente

Elke wedstrijduitslag van FC Twente vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Seizoensstatistieken FC Twente

FC Twente selectie

Socials
@fctwente
Posts
Volgers
Volgend

Alles over FC Twente

FC Twente is een voetbalclub afkomstig uit Enschede. De club werd één keer kampioen van de Eredivisie en was door de jaren heen nog enkele keren succesvol op nationaal niveau. De club gold het grootste deel van haar bestaan als (sub)topper in de Eredivisie, maar viel na financiële problemen sinds 2011 terug. In het seizoen 2017/2018 degradeerde de club zelfs uit de Eredivisie, de ploeg eindigde op de achttiende en laatste plaats.

FC Twente speelt haar thuiswedstrijden in de Grolschveste, dat met een capaciteit van 30.000 toeschouwers één van de grootste stadions van Nederland is. FC Twente kent een sterke rivaliteit met FC Groningen en in mindere mate Heracles Almelo en FC Utrecht.

Historie

FC Twente werd formeel opgericht in 1965, toen lokale clubs Sportclub Enschede en Enschedese Boys fuseerden. Sportclub Enschede speelde op dat moment in de Eredivisie, terwijl Enschedese Boys uitkwam in de Eerste Divisie. Op basis van de status van Sportclub Enschede mocht FC Twente direct uitkomen in de Eredivisie. Direct na de fusie was FC Twente succesvol, wat tot 1980 zou aanhouden. De club gold als topclub en eindigde regelmatig in de top drie van de Eredivisie.

In 1973 reikte FC Twente tot de halve finale van de UEFA Cup, waar het werd uitgeschakeld door Borussia Mönchengladbach. Twee jaar later kwam FC Twente uit in de finale van de UEFA Cup, waar wederom Borussia Mönchengladbach aan het langste einde trok. In 1978 was Anderlecht te sterk in de halve finale van de Europa Cup II.

Na 1980 brak een zware periode aan voor FC Twente. De club degradeerde in 1983, maar keerde na één seizoen weer terug in de Eredivisie. Twente herstelde hierna tot aan 2011 weer haar status als subtopper. Het hoogtepunt volgde uiteindelijk in 2009, toen de ploeg kampioen werd. In 2010 verloor de ploeg op de laatste speeldag het kampioenschap van Ajax, maar won het wel de beker.

In 2011 bleek dat de club zware financiële problemen had door mismanagement. Meermaals leek de club failliet te gaan, maar door saneringen en investeringen van buitenaf wist de club te blijven bestaan. Dit betekende wel het einde van een dominante periode van FC Twente, dat hierna veelal middenmoter was.

Fans en clubiconen van FC Twente

De fanatieke fans van FC Twente zijn verenigd in de groep Vak P. Deze groep bracht als één van de eerste supportersgroepen in Nederland uitgebreide sfeeracties (tifo’s) en staat bekend als uiterst succesvol. De groep is tegelijkertijd ook controversieel, vanwege enkele (gewelddadige) incidenten.

FC Twente heeft een rivaliteit met FC Groningen en in mindere mate met Heracles Almelo en FC Utrecht. Het duel met Heracles wordt ook wel de Twentse derby genoemd.

Door de jaren heen werd FC Twente enkele keren aan de hand van vedettes naar successen gebracht. Eén van hen is Blaise Nkufo, die in 223 competitieduels tot 114 doelpunten kwam. Andere grote spelers van FC Twente zijn Theo Janssen, Epi Drost, Fred Rutten (tevens als coach), Jan van Halst (tevens bestuurder) en Willem de Vries.

De Grolsch Veste van FC Twente

De Grolsch Veste is sinds 1998 de thuishaven van FC Twente. Het stadion verving destijds Stadion Het Diekman, waar Twente voorheen zijn thuiswedstrijden afwerkte. In 2008 werd De Grolsch Veste voor het eerst uitgebreid. Ook luidde de naam van het stadion tot deze verbouwing het Arke Stadion. Het aantal zitplaatsen ging tijdens deze verbouwing van 13.250 naar 24.200 zitplaatsen. In 2011 werd het stadion opnieuw verbouwd en steeg de capaciteit naar 30.205.

Het opmerkelijke aan De Grolsch Veste is dat het uit verschillende lagen bestaat, die niet door heel het stadion gelijk zijn. De zogenaamde L-vorm kwam er in 2007. De verbouwing hield in dat op één lange en één korte zijde een tweede ring werd gebouwd, waardoor de capaciteit aanmerkelijk groeide. Na deze verbouwing verschoof de hoofdtribune naar het de verbouwde tribune aan de lange zijde, waardoor het stadion een make-over kreeg.

In 2011 was het voorzitter Joop Munsterman die zijn wensen uitsprak over een verbouwing, waarbij ook de tweede korte zijde van het stadion een tweede ring kreeg. Na deze verbouwing zou er nog maar één zijde niet verbouwd zijn. FC Twente kreeg groen licht en bouwde de nieuwe ring. De toekomstige plannen voor het stadion om om het gehele stadion te voorzien van een gehele tweede ring.

FC Twente terug in de Eredivisie

FC Twente keerde na één seizoen spelen in de Keuken Kampioen Divisie (2018/2019) weer terug op het hoogste niveau van Nederland. Het keukenbedrijf is onderdeel van de Mandemakers Groep en al voor minimaal drie jaar sponsor blijven van de competitie. Sinds 1990 heeft de Eerste Divisie verschillende namen gekend, waaronder de TOTO-Divisie en de Gouden Gids Divisie.