FC Twente

Country |
Active in |

FC Twente

FC Twente is een voetbalclub afkomstig uit Enschede. De club werd één keer kampioen van de Eredivisie en was door de jaren heen nog enkele keren succesvol op nationaal niveau. De club gold het grootste deel van haar bestaan als (sub)topper in de Eredivisie, maar viel na financiële problemen sinds 2011 terug. In het seizoen 2017/2018 degradeerde de club uit de Eredivisie, de ploeg eindigde op de achttiende en laatste plaats. FC Twente speelt haar thuiswedstrijden in de Grolschveste, dat met een capaciteit van 30.000 toeschouwers één van de grootste stadions van Nederland is. FC Twente kent een sterke rivaliteitRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

De Eredivisieclubs met de hoogste transferwinst

Deze Eredivisieclubs maakte in de afgelopen vijf seizoenen met meeste winst op de transfermarkt: 8. FC Utrecht FC Utrecht slaagt er keer op keer weer in om goede spelers te contracteren. Het mag dan ook geen verrassing heten dat er jaarlijks voldoende geld binnenkomt door die spelers weer te verkopen. In de zomer van 2017 […]

Read more

Zoveel kans maakt FC Twente op handhaving in de Eredivisie

FC Twente beleefde een jaar geleden zijn grootste dieptepunt in de clubgeschiedenis. De Tukkers degradeerde uit de Eredivisie nadat het op de laatste plaats was geëindigd in de competitie. Maar het verblijf in de Keuken Kampioen Divisie duurde niet lang, want na één seizoen keert de club weer terug op het hoogste niveau. Het doel […]

Read more

Espinosa, de Spaanse smaakmaker in Twente

In de zomer van 2018 gebeurde het toch, toen Espinosa voor 2 jaar tekende in Enschede. Hoe kan het toch dat zoín talentvolle Spaanse middenvelder de komende jaren is te bewonderen op de (kunst)grasvelden in Maastricht, Oss en Leeuwarden? Over Javier Espinosa Gonzalez Javier Espinosa Gonz·lez werd in 1992 geboren in Tavalera de la Reina, […]

Read more

FC Twente

FC Twente is een voetbalclub afkomstig uit Enschede. De club werd één keer kampioen van de Eredivisie en was door de jaren heen nog enkele keren succesvol op nationaal niveau. De club gold het grootste deel van haar bestaan als (sub)topper in de Eredivisie, maar viel na financiële problemen sinds 2011 terug. In het seizoen 2017/2018 degradeerde de club uit de Eredivisie, de ploeg eindigde op de achttiende en laatste plaats.

FC Twente speelt haar thuiswedstrijden in de Grolschveste, dat met een capaciteit van 30.000 toeschouwers één van de grootste stadions van Nederland is. FC Twente kent een sterke rivaliteit met FC Groningen en in mindere mate Heracles Almelo en FC Utrecht.

Historie FC Twente

FC Twente werd formeel opgericht in 1965, toen lokale clubs Sportclub Enschede en Enschedese Boys fuseerden. Sportclub Enschede speelde op dat moment in de Eredivisie, terwijl Enschedese Boys uitkwam in de Eerste Divisie.

Op basis van de status van Sportclub Enschede mocht FC Twente direct uitkomen in de Eredivisie. Direct na de fusie was FC Twente succesvol, wat tot 1980 zou aanhouden. De club gold als topclub en eindigde regelmatig in de top drie van de Eredivisie.

In 1973 reikte FC Twente tot de halve finale van de UEFA Cup, waar het werd uitgeschakeld door Borussia Mönchengladbach. Twee jaar later kwam FC Twente uit in de finale van de UEFA Cup, waar wederom Borussia Mönchengladbach aan het langste einde trok. In 1978 was Anderlecht te sterk in de halve finale van de Europa Cup II.

Na 1980 brak een zware periode aan voor FC Twente. De club degradeerde in 1983, maar keerde alweer na een seizoen terug in de Eredivisie. Twente herstelde hierna tot aan 2011 weer haar status als subtopper. Het hoogtepunt volgde uiteindelijk in 2009, toen de ploeg kampioen werd. In 2010 verloor het op de laatste speeldag het kampioenschap van Ajax, maar won het wel de beker.

In 2011 bleek dat de club zware financiële problemen had door mismanagement. Meermaals leek de club failliet te gaan, maar door saneringen en investeringen van buitenaf wist de club te blijven bestaan. Dit betekende wel het einde van een dominante periode van FC Twente, dat hierna veelal middenmoter was.

Fans en clubiconen van FC Twente

De fanatieke fans van FC Twente zijn verenigd in de groep Vak P. Deze groep bracht als één van de eerste supportersgroepen in Nederland uitgebreide sfeeracties (tifo’s) en staat bekend als uiterst succesvol. De groep is tegelijkertijd ook controversieel, vanwege enkele (gewelddadige) incidenten.

FC Twente heeft een rivaliteit met FC Groningen en in mindere mate met Heracles Almelo en FC Utrecht. Het duel met Heracles wordt ook wel de Twentse derby genoemd.

Door de jaren heen werd FC Twente enkele keren aan de hand van vedettes naar successen gebracht. Eén van hen is Blaise Nkufo, die in 223 competitieduels tot 114 doelpunten kwam. Andere grote spelers van FC Twente zijn Theo Janssen, Epi Drost, Fred Rutten (tevens als coach), Jan van Halst (tevens bestuurder) en Willem de Vries.

De Grolsch Veste van FC Twente

De Grolsch Veste is sinds 1998 de thuishaven van FC Twente. Het stadion verving destijds Stadion Het Diekman, waar Twente voorheen zijn thuiswedstrijden afwerkte. In 2008 werd De Grolsch Veste voor het eerst uitgebreid. Ook luidde de naam van het stadion tot deze verbouwing het Arke Stadion.

Het aantal zitplaatsen ging tijdens deze verbouwing van 13.250 naar 24.200 zitplaatsen. In 2011 werd het stadion opnieuw verbouwd en steeg de capaciteit naar 30.205.

Het opmerkelijke aan De Grolsch Veste is dat het uit verschillende lagen bestaat, die niet door heel het stadion gelijk zijn. De zogenaamde L-vorm kwam er in 2007. De verbouwing hield in dat op één lange en één korte zijde een tweede ring werd gebouwd, waardoor de capaciteit aanmerkelijk groeide. Na deze verbouwing verschoof de hoofdtribune naar het de verbouwde tribune aan de lange zijde, waardoor het stadion een make-over kreeg.

In 2011 was het voorzitter Joop Munsterman die zijn wensen uitsprak over een verbouwing, waarbij ook de tweede korte zijde van het stadion een tweede ring kreeg. Na deze verbouwing zou er nog maar één zijde niet verbouwd zijn. FC Twente kreeg groen licht en bouwde de nieuwe ring. De toekomstige plannen voor het stadion om om het gehele stadion te voorzien van een gehele tweede ring.

FC Twente terug in de Eredivisie

FC Twente zal na één seizoen spelen in de Keuken Kampioen Divisie weer actief zijn op het hoogste niveau van Nederland. Het keukenbedrijf is onderdeel van de Mandemakers Groep en al voor minimaal drie jaar sponsor blijven van de competitie. Sinds 1990 heeft de Eerste Divisie verschillende namen gekend, waaronder de TOTO-Divisie en de Gouden Gids Divisie.