Club

FC Twente

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Nederland
Competitie:
Locatie:
Enschede

Als supporter van FC Twente vind jij op deze pagina het programma en de wedstrijden van de club. Bekijk ook de tussenstand in de Eredivisie van FC Twente.

Programma en wedstrijden FC Twente

Bekijk hier de wedstrijden van FC Twente die dit seizoen op het programma staan.

Tussenstand FC Twente

Bekijk hier de huidige tussenstand van FC Twente in de Eredivisie. Ook zie je de tussenstand in toernooien en andere competities waarin FC Twente actief is (geweest)..

Uitslag FC Twente

Elke wedstrijduitslag van FC Twente vind je hieronder.

FC Twente selectie

Alles over FC Twente

FC Twente is een voetbalclub afkomstig uit Enschede. De club werd één keer kampioen van de Eredivisie en was door de jaren heen nog enkele keren succesvol op nationaal niveau. De club gold het grootste deel van haar bestaan als (sub)topper in de Eredivisie, maar viel na financiële problemen sinds 2011 terug. In het seizoen 2017/2018 degradeerde de club zelfs uit de Eredivisie, de ploeg eindigde op de achttiende en laatste plaats. Vandaag speelt FC Twente haar wedstrijden wel weer in de Eredivisie. 

FC Twente speelt haar thuis wedstrijden in de Grolschveste, dat met een capaciteit van 30.000 toeschouwers een van de grotere stadions van Nederland is. FC Twente kent een sterke rivaliteit met FC Groningen en in mindere mate Heracles Almelo en FC Utrecht.

Historie

FC Twente werd formeel opgericht in 1965, toen lokale clubs Sportclub Enschede en Enschedese Boys fuseerden. Sportclub Enschede speelde op dat moment in de Eredivisie, terwijl Enschedese Boys uitkwam in de Eerste Divisie. Op basis van de status van Sportclub Enschede mocht FC Twente direct uitkomen in de Eredivisie. Direct na de fusie was FC Twente succesvol, wat tot 1980 zou aanhouden. De club gold als topclub en eindigde regelmatig hoog in de tussenstand van de Eredivisie.

In 1973 reikte FC Twente tot de halve finale van de UEFA Cup, waar het werd uitgeschakeld door Borussia Mönchengladbach. Twee jaar later kwam FC Twente uit in de finale van de UEFA Cup, waar wederom Borussia Mönchengladbach aan het langste einde trok. In 1978 was Anderlecht te sterk in de halve finale van de Europa Cup II.

Na 1980 brak een zware periode aan voor FC Twente. De club degradeerde in 1983, maar keerde na één seizoen weer terug in de Eredivisie. Twente herstelde hierna tot aan 2011 weer haar status als subtopper in de tussenstanden. Het hoogtepunt volgde uiteindelijk in 2009, toen de ploeg kampioen werd. In 2010 verloor de ploeg op de laatste speeldag het kampioenschap van Ajax, maar won het wel de beker wedstrijd (finale).

In 2011 bleek dat de club zware financiële problemen had door mismanagement. Meermaals leek de club failliet te gaan, maar door saneringen en investeringen van buitenaf wist de club te blijven bestaan. Dit betekende wel het einde van een dominante periode van FC Twente, dat hierna veelal in middenmoot qua tussenstand speelt.

Fans en clubiconen van FC Twente

De fanatieke fans van FC Twente zijn verenigd in de groep Vak P. Deze groep bracht als één van de eerste supportersgroepen in Nederland uitgebreide sfeeracties (tifo’s) en staat bekend als uiterst succesvol. De groep is tegelijkertijd ook controversieel, vanwege enkele (gewelddadige) incidenten tijdens wedstrijden.

Door de jaren heen werd FC Twente enkele keren aan de hand van vedettes naar successen gebracht. Eén van hen is Blaise Nkufo, die in 223 competitieduels tot 114 doelpunten kwam. Andere grote spelers van FC Twente zijn Theo Janssen, Epi Drost, Fred Rutten (tevens als coach), Jan van Halst (tevens bestuurder) en Willem de Vries.

De Grolsch Veste van FC Twente

De Grolsch Veste is sinds 1998 de thuishaven van FC Twente. Het stadion verving destijds Stadion Het Diekman, waar Twente voorheen zijn thuiswedstrijden afwerkte. In 2008 werd De Grolsch Veste voor het eerst uitgebreid. Ook luidde de naam van het stadion tot deze verbouwing het Arke Stadion. Het aantal zitplaatsen ging tijdens deze verbouwing van 13.250 naar 24.200 zitplaatsen. In 2011 werd het stadion opnieuw verbouwd en steeg de capaciteit naar 30.205.

Het opmerkelijke aan De Grolsch Veste is dat het uit verschillende lagen bestaat, die niet door heel het stadion gelijk zijn. De zogenaamde L-vorm kwam er in 2007. De verbouwing hield in dat op één lange en één korte zijde een tweede ring werd gebouwd, waardoor de capaciteit aanmerkelijk groeide. Na deze verbouwing verschoof de hoofdtribune naar het de verbouwde tribune aan de lange zijde, waardoor het stadion een make-over kreeg.

In 2011 was het voorzitter Joop Munsterman die zijn wensen uitsprak over een verbouwing, waarbij ook de tweede korte zijde van het stadion een tweede ring kreeg. Na deze verbouwing zou er nog maar één zijde niet verbouwd zijn. FC Twente kreeg groen licht en bouwde de nieuwe ring. De toekomstige plannen voor het stadion om om het gehele stadion te voorzien van een gehele tweede ring.

FC Twente terug in de Eredivisie

FC Twente keerde na één seizoen spelen in de Keuken Kampioen Divisie (2018/2019) weer terug op het hoogste niveau van Nederland. Het keukenbedrijf is onderdeel van de Mandemakers Groep en al voor minimaal drie jaar sponsor blijven van de competitie. Sinds 1990 heeft de Eerste Divisie verschillende namen gekend, waaronder de TOTO-Divisie en de Gouden Gids Divisie. Voorlopig lijkt de club uit de problemen en staan er voldoende Eredivisie wedstrijden op het programma.

Wedden op FC Twente

FC Twente heeft de afgelopen decennia ups en downs gekend. Tegenwoordig behoort de club uit Enschede tot een middenmoot van de Eredivisie. Daardoor is FC Twente een interessante club voor de spelers die extra risico nemen. De club is vaak niet de absolute favoriet in wedstrijden, maar heeft hierdoor wel vaak wat hogere odds. Bovendien is geen enkele wedstrijd gespeeld tot het laatste fluitsignaal heeft geklonken. FC Twente kan soms verrassend uit de hoek komen. Zo is wedden op de club uit Enschede altijd onvoorspelbaar.

Odds

De odds van FC Twente wisselen per wedstrijd. De kans dat de middenmoter tegen een topclub als Ajax of PSV wint, is immers een stuk minder groot dan wanneer ze tegen lager geklasseerde clubs zoals PEC Zwolle of Sparta Rotterdam spelen. Naast de klassieke 1×2 weddenschappen is het ook mogelijk om op andere manieren op FC Twente te wedden. Het voorspellen van een correcte uitslag is een populaire manier om de odds te verhogen. Ook inzetten op een minimaal aantal doelpunten of het inzetten van een handicap zijn manieren om tegen hogere odds te spelen. Daarnaast is het mogelijk om een gecombineerde weddenschap te plaatsen. Door meerdere wedstrijden met elkaar te combineren, worden zowel de odds als de spanning verhoogd.