FC Twente

Land |
Actief in |

FC Twente

FC Twente is een Nederlands profclub uit Enschede die uitkomt in de Eredivisie. De ‘Tukkers’, zoals de bijnaam van de club luidt, spelen hun thuiswedstrijden in De Grolsch Veste. Het stadion biedt plaats aan 30.205 toeschouwers. FC Twente geldt als een sub-topper in de Eredivisie. Geschiedenis van FC Twente Door een fusie van Sportclub Enschede (Eredivisie) en Enschedese Boys (Eerste Divisie) ontstond op 1 juli 1965 de voetbalclub FC Twente. In het eerste seizoen had de nieuwe club het moeilijk. Door de fusie had FC Twente een erg grote selectie, dat zorgde voor liquiditeitsproblemen. Het daaropvolgende seizoen ging het beterLees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

FC Twente

FC twente uitslagenFC Twente is een Nederlands profclub uit Enschede die uitkomt in de Eredivisie. De ‘Tukkers’, zoals de bijnaam van de club luidt, spelen hun thuiswedstrijden in De Grolsch Veste. Het stadion biedt plaats aan 30.205 toeschouwers. FC Twente geldt als een sub-topper in de Eredivisie.

Geschiedenis van FC Twente

Door een fusie van Sportclub Enschede (Eredivisie) en Enschedese Boys (Eerste Divisie) ontstond op 1 juli 1965 de voetbalclub FC Twente. In het eerste seizoen had de nieuwe club het moeilijk. Door de fusie had FC Twente een erg grote selectie, dat zorgde voor liquiditeitsproblemen.

Het daaropvolgende seizoen ging het beter met de profclub uit Enschede. De selectie werd gesaneerd en een aantal dure en oude spelers werden op de transferlijst gezet. De club liet enkele jeugdspelers meespelen om de ontstane gaten op te vullen.

Het vernieuwde elftal bleek succesvol. Niet alleen sportief, ook financieel ging het beter met de club. In het seizoen 1967/68 en 1969/70 werd de finale van de KNVB-beker bereikt. In dezelfde periode streed FC Twente ook vaak mee om het kampioenschap, maar eindigde regelmatig op de 3e positie in de Eredivisie.

Tot het seizoen 1987/88 ging het sportief minder met FC Twente. De club eindigde in de middenmoot van de Eredivisie. Een uitzondering was het seizoen 1983/84. De ‘Tukkers’ werden dit seizoen 2e. Van het seizoen 1987/88 zette de Twentse club een indrukwekkende reeks neer. Maar liefst 3 seizoenen op rij eindigde Twente op de 3e plaats in de Eredivisie.

De echte succesjaren voor de club vonden plaats tussen 2003 en 2011. Van 2003 tot en met 2009 deed FC Twente mee voor het kampioenschap in de Eredivisie. Nadat de ploeg in de seizoenen 2007/08 en 2008/09 twee keer 2e werd, was het in het daaropvolgende seizoen raak. FC Twente werd kampioen en liet concurrent Ajax met slechts 1 punt achter zich. In het seizoen 2011/12 won FC Twente de KNVB-beker. Het bleken de meest vruchtbare jaren voor de ‘Tukkers’.

De Grolsch Veste van FC Twente

De Grolsch Veste is sinds 1998 de thuishaven van FC Twente. Het stadion verving destijds Stadion Het Diekman, waar Twente voorheen zijn thuiswedstrijden afwerkte. In 2008 werd De Grolsch Veste voor het eerst uitgebreid. Ook luidde de naam van het stadion tot deze verbouwing het Arke Stadion.

Het aantal zitplaatsen ging tijdens deze verbouwing van 13.250 naar 24.200 zitplaatsen. In 2011 werd het stadion opnieuw verbouwd en steeg de capaciteit naar 30.205.

Het opmerkelijke aan De Grolsch Veste is dat het uit verschillende lagen bestaat, die niet door heel het stadion gelijk zijn. De zogenaamde L-vorm kwam er in 2007. De verbouwing hield in dat op één lange en één korte zijde een tweede ring werd gebouwd, waardoor de capaciteit aanmerkelijk groeide. Na deze verbouwing verschoof de hoofdtribune naar het de verbouwde tribune aan de lange zijde, waardoor het stadion een make-over kreeg.

In 2011 was het voorzitter Joop Munsterman die zijn wensen uitsprak over een verbouwing, waarbij ook de tweede korte zijde van het stadion een tweede ring kreeg. Na deze verbouwing zou er nog maar één zijde niet verbouwd zijn. FC Twente kreeg groen licht en bouwde de nieuwe ring. De toekomstige plannen voor het stadion om om het gehele stadion te voorzien van een gehele tweede ring.