Heracles Almelo

Country |
Active in |

Heracles Almelo

Heracles Almelo is een voetbalclub uit Overijssel, opgericht in 1903, wat het één van de oudste professionele voetbalclubs van Nederland maakt. Hoewel de club tegenwoordig vooral in de onderste regionen van de Eredivisie speelt, werd Heracles in het verleden twee keer landskampioen en bereikte het in 2012 de bekerfinale.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Speelronde 11: Heracles Almelo – PEC Zwolle 19/20

Favoriet Heracles Almelo krijgt PEC Zwolle op bezoek Heracles Almelo staat momenteel op de negende plaats in de Eredivisie met vijftien punten. De thuisploeg wist dit seizoen gek genoeg de meeste punten te pakken in uitwedstrijden, maar kunnen prima statistieken overleggen. Heracles Almelo won vier van de laatste vijf thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle. En laten […]

Read more

Speelronde 10: Feyenoord – Heracles Almelo

Heracles in de Kuip betekent vaak succes voor Feyenoord (zondag, 16:45 uur) Feyenoord kent een dramatische start in de Nederlandse voetbalcompetitie, terwijl het in de groepsfase van de Europa League geweldig van start ging met een overwinning op FC Porto. Heracles Almelo zal weer gaan meestrijden voor een play-off ticket en daar heeft het de […]

Read more

Heracles Almelo

Heracles Almelo is een voetbalclub uit Overijssel. De club is opgericht in 1903, wat het één van de oudste professionele voetbalclubs van Nederland maakt. Hoewel de club tegenwoordig vooral in de onderste regionen van de Eredivisie speelt, werd Heracles in het verleden twee keer landskampioen en bereikte het in 2012 de bekerfinale.

Heracles speelt haar thuiswedstrijden in het Polmanstadion, dat plek biedt aan zo’n 12.000 supporters. De grootste rivaal van de Heraclieden is FC Twente. Deze Twentse derby geldt als één van de grotere derby’s van Nederland.

Historie Heracles Almelo

In de vroege historie van het Nederlandse voetbal was Heracles één van de meer succesvolle clubs van Nederland. Voor de invoering van het betaalde voetbal wist de club zich in 1927 en 1941 te kronen tot landskampioen. In deze periode was Heracles bovendien meerdere keren de sterkste ploeg van de regio oost.

Van Eerste Divisie naar Eredivisie

Na de invoering van het betaald voetbal in 1955 kwam Heracles vrijwel uitsluitend uit in de Eerste Divisie, waar het veelal onderin de middenmoot eindigde. Na een kampioenschap in 1962 kwam Heracles echter vier seizoenen uit in de Eredivisie, waarbij een negende plek in het seizoen 1964/1965 het hoogtepunt vormde.

Rond de eeuwwisseling begon de club zich te profileren als topclub in de Eerste Divisie. Het kampioenschap van 2005 betekende promotie naar de Eredivisie. Sindsdien is Heracles niet meer gedegradeerd.

Sinds 2005 eindigt Heracles vaak onderin de middenmoot van de Eredivisie, hoewel de club ook enkele seizoenen verraste met plekken in de subtop. De beste resultaten kwamen in 2011, 2012 en 2016. In 2011 en 2016 werd Heracles zesde en deed het mee in de nacompetitie voor Europees voetbal.

Fans en clubiconen van Heracles Almelo

Hoewel de supportersgroep van Heracles vooral uit Almelo zelf en de directe omgeving komt, kent de club ook enige populariteit in de rest van Overijssel en Drenthe. De club groeit bovendien gestaag in populariteit en prestaties. Dit is mede te danken aan het werk van voorzitter Jan Smit, die tussen 1998 en 2017 het bewind voerde bij Heracles.

Twentse derby

Voor de fans van Heracles is de derby met FC Twente het belangrijkste duel van het jaar. Deze Twentse derby werd in het recente verleden voornamelijk gewonnen door FC Twente, maar Heracles heeft zo zijn momenten om toe te slaan. Op clubniveau is de rivaliteit minder groot. De ploegen delen een jeugdopleiding en werken nauw samen.

Bekende spelers

Naast voormalig voorzitter Jan Smit, heeft Heracles nog enkele andere clubiconen en bekende spelers gekend. Een beroemde speler van de club was Steve Mokone. Hoewel de Zuid-Afrikaan slechts twee seizoenen uitkwam voor Heracles, werd hij al snel een publiekslieveling in Almelo. Mokone was bovendien de eerste buitenlandse profvoetballer in Nederland.

Andere voormalige spelers van Heracles zijn Hendrie Krüzen, Joop Schuman en Kwame Quansah, die vrijwel zijn gehele carrière bij Heracles speelde.

Successen van Heracles Almelo

Hoewel Heracles Almelo niet altijd heeft gestreden op het hoogste niveau, pakte het in het verleden wel prijzen. Zo werd Heracles in 1927 en 1941 Landskampioen. In 1962, 1985 en 2005 won de ploeg de Eerste Divisie.

Vooral de laatste jaren zit er een stijgende lijn in de prestaties in Almelo. In 2010 draaide Heracles een bijzonder goed seizoen en eindige op de 6e plek in de Eredivisie. Een nog recentere prestaties van formaat is het bereiken van de finale in het KNVB-beker toernooi. Deze finale ging tegen PSV ging met 3-0 verloren, maar het bereiken van deze finale gold als een belangrijke mijlpaal voor Heracles Almelo.

In het seizoen 2015/16 eindigde Heracles in de Eredivisie op een keurige zesde plek en in 2018/19 op een nette zevende plek. In het laatstgenoemde seizoen streed de club nog wel voor een Europees ticket, maar het bemachtigen hiervan lukte uiteindelijk niet.