Op deze pagina presenteren we je alles over de TOTO KNVB Beker. Uitslagen van vandaag en alle bekervoetbal wedstrijden van begin tot eind. Wie staan er aan het einde van het seizoen op het programma in de bekerfinale? Wat is het komende en resterende wedstrijdprogramma van de KNVB Beker? Je leest het hier.

KNVB Beker wedstrijden vandaag

Programma logoAlle wedstrijden van TOTO KNVB Bekervoetbal van vandaag vind je in het programma hieronder. Van de groepsfase tot aan de bekerfinale vinden er prachtige wedstrijden plaats. Welke club gaat er dit seizoen met de beker vandoor? Bekijk het programma van de KNVB Beker van vandaag of de komende wedstrijden.

Uitslagen bekervoetbal vandaag

UitslagenWie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen van het programma in het KNVB Bekervoetbal? Bekijk de uitslag van iedere wedstrijd van vandaag en bekijk met één klik alle statistieken.

Alles over KNVB Bekervoetbal

De KNVB Beker is een Nederlandse competitie die georganiseerd is door de Nationale voetbalbond. Het KNVB bekertoernooi wordt gespeeld door middel van een knock-out wedstrijdprogramma. Naast voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie nemen clubs uit de Tweede Divisie en Derde Divisie ook deel aan het toernooi. Amateurclubs die de halve finales van de lokale district bekers bereikt hebben, mogen ook meedoen. De bekervoetbal finale wordt sinds 1989 gespeeld in De Kuip. Het winnen van het toernooi betekent plaatsing voor de Johan Cruijff Schaal en voor de derde ronde van de UEFA Europa League.

Handige informatie over het bekertoernooi

De wedstrijden in het KNVB Bekertoernooi spelen zich af in de vorm van een knock-out systeem. Dit betekent dat er maar één wedstrijd gespeeld wordt tussen twee teams in het programma. De verliezer ligt direct uit het toernooi. Een tussenstand is daarom in de KNVB beker niet van toepassing. We geven je hieronder nog wat handige informatie over de TOTO KNVB Beker.

Beschermde status

Clubs die in het bekerseizoen ook Europees voetbal spelen, krijgen een beschermde status. Dit heeft als voordeel dat zij in de eerste ronde niet tegen elkaar zullen spelen. Er bestaat ook de mogelijkheid dat deze regel voor de tweede ronde wordt toegepast.

Loten om het thuisvoordeel

Bij de loting is de club die als eerste genoemd wordt de thuisspelende club in de komende wedstrijd. In de eerste ronde is er ook een uitzondering. Als een amateurclub een betaald voetbalorganisatie loot, dan hebben de amateurs automatisch recht op het thuisvoordeel.

Feyenoord

Feyenoord staat al jaren bekend als de club met het thuisvoordeel in het bekertoernooi. Hiervoor is niemand omgekocht en het is ook geen doorgestoken kaart, maar puur geluk.

Opzet wedstrijden bekertoernooi

Voordat het hoofdtoernooi van start gaat, zijn er 58 amateurteams die wedstrijden spelen in twee kwalificatierondes. Pas daarna komen de betaald voetbalclubs erbij en drie periodekampioenen uit de Tweede Divisie.

Het KNVB Bekertoernooi bevat:

  • 1e ronde (64 teams)
  • 2e ronde (32 teams)
  • Achtste finale (16 teams)
  • Kwartfinale (8 teams)
  • Halve finale (4 teams)
  • Finale (2 teams)

In de eerste ronde krijgen enkele Eredivisie teams een beschermende status en stromen pas bij de tweede ronde in. Dit is van kracht voor clubs die Europees Voetbal spelen.

Het bekertoernooi speelt zich af in de vorm van een knock-out. Er is slechts één wedstrijd, dus geen return. De verliezer ligt meteen uit het toernooi. De finale wordt vrijwel altijd vlak voor de laatste competitieronde in mei gespeeld.

Finale in Rotterdam

De winnaar van de eerste halve finale is het team dat ‘thuis’ speelt in de finale, welke gehouden wordt in de Kuip in Rotterdam. Het stadion biedt plek voor +/- 50.000 toeschouwers en kaarten worden evenredig verdeeld tussen de finalisten.

stadion de kuip van bovenaf

Europa League logo

Europees voetbal bekerwinnaar

De club die het bekertoernooi wint, krijgt ook recht op deelname aan de Europa League en stroomt in bij de derde voorronde. Wanneer de bekerwinnaar via de competitie al verzekerd is van Europees voetbal, wordt het ticket teruggebracht bij de UEFA en vergeven volgens hun regels. Dat de verliezend finalist niet automatisch het ticket overneemt van de winnaar, is voor het eerst ingegaan in seizoen 2018-2019. De UFEA heeft bepaald dat het ticket naar de nummer drie van de competitie gaat. De Europese tickets die in de competitie worden verdeeld, schuiven daarmee automatisch een plekje mee op.

Johan Cruijff Schaal PNG

Johan Cruijff Schaal

Naast dat de bekerwinnaar zich kwalificeert voor de Europa League, mag de club ook aantreden in de openingswedstrijd van het volgende seizoen. Dit is de Super Cup en staat in Nederland bekend als de Johan Cruijff Schaal. Deze wedstrijd staat al sinds de jaren 90 ieder begin van het seizoen op de planning. Het zijn de bekerwinnaar en landskampioen die het in deze wedstrijd tegen elkaar opnemen om de allereerste prijs van het nieuwe seizoen te bemachtigen. Weten welke club het vaakst gewonnen heeft, dat lees je op de Johan Cruijff Schaal competitiepagina.

De Dennenappel

Al sinds 1946 is de huidige beker in gebruik en is destijds aangeboden voor ANVV De Zwaluwen. Een firma uit Zeist knapt het origineel ieder jaar weer op. De winnaar krijgt een replica voor in de prijzenkast, maar het origineel mag ook een jaar lang bij de winnende club blijven. De bijnaam voor de beker is ‘de dennenappel.’ Dit heeft het te danken aan de karakteristieke vorm. De beker is niet alleen in emotionele zin van grote waarde, maar ook fysiek. De dennenappel is namelijk geheel van zilver.

Jubileum

In 2018 is de honderdste finale van de KNVB beker gespeeld. Speciaal hiervoor mocht de winnaar met een gouden variant van de Dennenappel naar huis gaan. Feyenoord speelde tegen AZ. Het waren de Rotterdammers die in eigen huis met 3-0 te sterk waren voor het team uit Alkmaar. Het was voor de dertiende keer dat Feyenoord deze prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen.

KNVB Beker logo

Records vandaag de dag

HFC uit Haarlem speelde in 1904 tegen de Amsterdamse club AC & FC VVV en won met maar liefst 25-0. In diezelfde wedstrijd scoorde speler Eddy Holdert dertien keer. Dat is daarmee nog steeds het grootste aantal doelpunten in één bekerwedstrijd ooit. Het snelste doelpunt staat overigens op naam van Romário (PSV) met een doelpunt in de tweede minuut van de wedstrijd.

De grootste overwinning in een bekerfinale is gevestigd in 1944. Toen won Willem 2 met 9 – 2 van Groene Ster uit Limburg.

Record aantal kijkers

Even leek de halve finale tussen Ajax en Feyenoord in februari 2019 de best bekeken bekerwedstrijd ooit te worden, maar dit aantal bleef haken op zo’n 2 miljoen kijkers. De bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen in 2015 is de best bekeken bekerwedstrijd in de historie met 2,1 miljoen kijkers.

De klassieker in het bekertoernooi

Het was lang geleden dat Ajax en Feyenoord elkaar troffen in het bekertoernooi tot aan 2019. De clubs lootten elkaar in de halve finale. Niet geheel onverwacht had Feyenoord, zoals vaak het geval is, het thuisvoordeel. Waar Feyenoord exact een maand eerder (27 januari 2019) nog met 6-2 Ajax vernederend had verslagen, won Ajax de halve finale van het bekertoernooi met 3-0. De sfeer was groots te noemen onder de Feyenoord supporters, die ook weer een bijzonder spandoek hadden ontworpen.

Twee klassiekers als finale

In 2010 troffen Feyenoord en Ajax elkaar in de finale van de KNVB Beker. Omdat er veel gerommel was tussen supporters werd er besloten om er een uit en thuiswedstrijd van te maken. Dit kwam nog niet eerder voor in de geschiedenis en zal ook niet snel weer gebeuren. Ajax won beide wedstrijd met respectievelijk 2-0 (thuis) en 1-4 (uit).

Opmerkelijk

We weten inmiddels dat in een bekertoernooi echt van alles mogelijk is. Er zijn al veel opmerkelijke dingen voorbij gekomen. We hebben een paar feitjes voor je op een rijtje gezet.

Bekerhouder Vitesse verliest van amateurs

Waar Vitesse in 2017 nog de beker omhoog mocht houden, ging de ploeg enkele maanden later onderuit tegen AVV Swift (hoofdklasse). In een wedstrijd met verlenging werd er niet gescoord, waardoor het in september 2017 aankwam op penalty’s. Deze werden tot grote vreugde van de 1500 toeschouwers met 5-3 gewonnen door de amateurs. Swift werd hiermee de eerste ploeg die een bekerhouder in de eerste ronde van de KNVB Beker uitschakelde.

Welke stand komt het vaakst voor in de finale?

Als we kijken naar wedstrijden vanaf 1980 dan zien we dat er drie standen als uitslag overheersen: 2 – 0 (of 0-2), 2 – 1 (of 1 – 2) en 1 – 0 (of 0 – 1). Evenredig verdeeld is dit vijftien keer voorgekomen. In de eindstand valt ook op dat van deze 40 edities er elf zijn geëindigd met vier doelpunten of meer voor één club.

Komt gelijkspel vaak voor in de finale?

In relatie tot het aantal directe overwinningen zijn er niet vaak gelijkspelen in de bekerfinale. In 2001, 2007 en 2009 eindigde de wedstrijden in strafschoppen. Verlenging kwam er aan te pas in 1987, 1988, 2002 en 2011 (gekeken naar wedstrijden sinds 1980).

Primeur

In de bekerfinale van 2017 tussen Vitesse en AZ was er een grote primeur. Er werd deze wedstrijd gebruik gemaakt van doellijn technologie en videoarbitrage. Dit was volgens de KNVB de allereerste keer dat een voetbalbond in een officiële wedstrijd gebruik maakte van beide hulpmiddelen.

Pol van Boekel had de eer om in het Replay Centre in Hilversum de wedstrijd als video scheidsrechter te volgen, terwijl Danny Makkelie op het veld de wedstrijd leidde.

KNVB Beker vrouwen

Ook in het damesvoetbal wordt het prestigieuze KNVB bekertoernooi gespeeld volgens het zelfde knockout programma. Weliswaar met minder teams, maar net zo sensationeel en spannend. Sinds 1981 staat de KNVB beker bij de vrouwen op het programma.

Wedden op de KNVB Beker

De de KNVB Beker is het bekertoernooi van Nederland. Zowel ploegen uit de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie en diverse amateurploegen doen hieraan mee. Er zijn meerdere mogelijkheden voor voetbalwedden op de KNVB beker. Voor een speler gaat wedden op de KNVB beker is het zaak om goede research te doen. Welke teams doen er mee? Welke ploegen zijn favoriet en welke ploegen stunten vaak? Clubs uit de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Tweede en Derde Divisie en Hoofdklasse mogen ieder jaar deelnemen. Het mooie aan de beker is dat amateurclubs de kans krijgen om te stunten tegen profclubs. Dat is de grootste charme van het toernooi. Dit komt dan ook regelmatig voor. Als het gaat om wedden op de KNVB beker dan zijn de quoteringen voor amateurclubs tegen de profs altijd erg hoog. Ze worden kansloos geacht, maar een stunt ligt altijd op de loer.

Odds

De odds die bij de wedstrijden staan vermeld op deze site laten zien hoeveel winst het oplevert als de voorspelling juist is. In de KNVB Beker is het iedere wedstrijd alles of niets. Iedere nederlaag betekent uitschakeling. Bij wedden op de KNVB Beker is het goed om rekening te houden met het feit dat het altijd alles of niet is. Clubs spelen heel anders dan in de competitie. Het is onvoorspelbaar.