actueel background image

De 5 mooiste Nederlandse bekersprookjes

09 jan 2023 | 19:07 0

Na de start van de Eredivisie volgt deze week de TOTO KNVB beker. Bekervoetbal is magisch. Amateurclubs spelen tegen de profs en er zit altijd wel een stunt tussen. VoetbalUitslagen zet de vijf mooiste bekerstunts uit het Nederlandse voetbal voor je op een rij.

De 5 mooiste Nederlandse bekersprookjes

GVVV mocht dromen van De Kuip

In het seizoen 2011/2012 gooide GVVV hoge ogen in het bekertoernooi. De amateurs uit Veenendaal versloegen dat jaar met Sparta en Excelsior twee profteams. Een ongekende prestatie. GVVV kwam zelfs tot de kwartfinale, waarin het op bezoek ging bij AZ. Stiekem werd een in Veenendaal al gedroomd van De Kuip, maar zover kwam het niet. GVVV kwam nog wel op voorsprong in Alkmaar, maar AZ won uiteindelijk met 2-1.

FC Lienden zet Vitesse te kijk

Het is alweer een poosje geleden, maar de gemiddelde Vitesse-fan heeft nog nachtmerries bij de naam FC Lienden. In 2008 gingen de Arnhemmers op bezoek bij de Hoofdklasser, die destijds werden getraind door the one and only Hans Kraay Junior. Het werd een avond om snel te vergeten, want door een vrije trap van Erik de Kruijk won FC Lienden. Om het nog beschamender te maken voor Vitesse, verscheen er een bericht op de officiële site dat ze een eenvoudige zege hadden geboekt. De tekst was natuurlijk vooraf geschreven. Een pijnlijke fout en een pijnlijke nederlaag. Vitesse lag eruit en de stagiaire communicatie kon op zoek naar een nieuwe stage. FC Lienden kwam ook niet veel verder. Een ronde later werden zij na verlenging uitgeschakeld door Roda JC.

Groene Ster zet Limburg op zijn kop

Voor deze wedstrijd hoeven we niet zo heel lang terug. In 2019 kwam VVV-Venlo voor de amateurs van Groene Ster uit de koker rollen. Een Limburgse Derby. Voor deze burenruzie waren de amateurs een stuk gemotiveerder dan de profs, al leek VVV nog goed weg te komen. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd maakte VVV namelijk gelijk. Het was uitstel van executie, want na strafschoppen vlogen ze er alsnog uit.
Een beschamende nederlaag voor VVV. Voor Groene ster was het een avond om nooit te vergeten. Een ronde later mochten ze op bezoek bij AZ. De Alkmaarders wonnen zonder problemen met 3-0.

De enorme stunt van VVSB

Misschien wel het grootste sprookje ooit in de TOTO KNVB beker. Want het scheelde weinig of VVSB stond in 2016 in de finale. De amateurs schakelden onderweg profclubs FC Emmen en FC Den Bosch uit. De wedstrijd in Den Bosch was bizar. Tien minuten voor tijd stond FC Den Bosch nog met 2-0 voor en leek er weinig aan de hand. Het werd 2-3. Culthelt Maikey Parami maakte met de winnen goal de miraculeuze comaback van VVSB compleet. Den Bosch bleef beschaamd achter. In de halve finale ging VVSB op bezoek bij FC Utrecht. Daar verloor de ploeg met 3-0. Op papier een makkelijke halve finale voor Utrecht. In de praktijk viel dat tegen. De 1-0 viel pas een kwartier voor tijd. FC Utrecht ging naar de finale en het sprookje was uit.

AVV Swift zet Vitesse voor paal

Vitesse is geen kleine club in Nederland, maar als amateurclub is het een feest om de ploeg uit Arnhem te loten. Liefst vier keer gingen zij al de fout in tegen amateurs in de beker. In 1987 begon het. Met liefst 3-0 werd er destijds verloren van SV Venray. Ook FC Lienden lukte het een keer en dit jaar was Kozakken Boys nog te sterk, maar de meest beschamende nederlaag in de beker is die tegen AVV Swift.

In 2017 ging bekerwinnaar Vitesse op bezoek in Amsterdam. AVV Swift was destijds de nummer 9 van de Hoofdklasse, het vijfde niveau van Nederland. Mannen als Remko Pasveer, Alexander Bütnner, Mason Mount, Milot Rashica en Bryan Linssen stonden allemaal in het veld. Toch kwamen ze niet voorbij Swift. Na strafschoppen kon Vitesse inpakken en was het toernooi over.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.