actueel background image

Feyenoord wacht een loodzware klus in Enschede

29 jan 2023 | 09:00 0

De koploper van de Eredivisie, Feyenoord, wacht aankomende zondag een pittige uitwedstrijd tegen één van de naaste belagers, FC Twente. Feyenoord heeft in de midweekse speelronde goede zaken gedaan. De ploeg uit Rotterdam liep uit op directe concurrenten PSV, Ajax en FC Twente. Kan Feyenoord in de Grolsch Veste de volle buit pakken?

Vooruitblik

Elk seizoen zijn er in de competitie teams die boven verwachting presteren. Dit seizoen is deze rol weggelegd voor de mannen van Ron Jans. Collega-trainer Arne Slot doet het minstens zo goed met zijn ploeg Feyenoord. Ondanks de vele wisselingen in de selectie heeft hij een goed team weten te smeden en staat de ploeg bovenaan. De koploper is dan ook nipt favoriet om de wedstrijd tegen de Tukkers te winnen.

Lukt het FC Twente het verschil met Feyenoord te verkleinen?

FC Twente staat na achttien wedstrijden op een uitstekende vierde plaats met 35 punten. Het team heeft de minst gepasseerde verdediging van de gehele competitie. Keeper Lars Unnerstall heeft nog maar elf tegendoelpunten. Aanvallend slaat het team de plank ook niet mis, aangezien de ploeg al dertig scoorde. Spits Ricky van Wolfswinkel maakte er zeven en Vaclav Černý zes.

FC Twente wil de kater die het afgelopen woensdag in de wedstrijd tegen Vitesse opliep graag wegspoelen. De ploeg speelde in Arnhem met 2-2 gelijk. In de blessuretijd dacht Van Wolfswinkel de 2-3 te scoren. De grensrechter van dienst hield zijn vlag naar beneden, maar de VAR stak een dubieus stokje voor het feest. Volgens de beelden van de VAR was het buitenspel. Rons Jans gaf na afloop aan dat hij zich bestolen voelde. Had deze goal wel geteld, was het verschil met Feyenoord vier punten in plaats van zes.

Voor FC Twente speler Ramiz Zerrouki heeft de wedstrijd van zondag een extra lading. De controleur stond afgelopen winterstop in belangstelling van Feyenoord, maar FC Twente liet hem niet vertrekken. De speler zelf was teleurgesteld, maar laat met zijn spel zien dat hij de knop heeft omgezet. Zondag gaat hij met de Tukkers vol voor de drie punten.

FC Twente en Feyenoord beginnen zondag aan hun 118de onderlinge duels. Hiervan won FC Twente er 27, werd er 38 keer gelijkgespeeld en won Feyenoord er 52. In de laatste vijf onderlinge duels won FC Twente er twee, werd er twee keer gelijkgespeeld en won Feyenoord er één. Deze recente statistieken geven wel aan dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn.

Kan Feyenoord de koppositie vasthouden?

Feyenoord staat na achttien wedstrijden op de eerste plek met 41 punten. Het wist afgelopen donderdag thuis een degelijke overwinning te boeken tegen N.E.C. Waar veel concurrenten punten verspeelde, deed nummer twee AZ dit niet. De ploeg uit Alkmaar blijft hierdoor in het spoor van Feyenoord. Het verschil bedraagt twee punten. AZ wacht zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Feyenoord kan zich uit bij FC Twente geen puntenverlies permitteren, anders kan het zo maar zijn dat AZ na dit weekend de nieuwe koploper is.

Trainer Arne Slot heeft dit seizoen de zaakjes goed op orde. Feyenoord scoorde 42 keer en hoefde nog maar vijftien tegengoals te incasseren. Slot heeft in korte tijd een hecht team neergezet met een mooie mix tussen ervaren spelers en nieuwe talenten. Eén talent hiervan die de laatste weken indruk maakt is Quilindschy Hartman. De linksback speelde tijdens de Klassieker een uitstekende pot en kreeg hiervoor veel lof. Wesley Sneijder was zo onder de indruk, dat hij voorspelde dat het niet lang gaat duren voordat Hartman wordt opgeroepen door Ronald Koeman voor Oranje. Feyenoord maakte deze week bekend dat de linksback door zijn goede prestaties een nieuw rugnummer krijgt. Hij gaat van nummer 19 naar nummer 5. Een nummer waar bijvoorbeeld oud-spelers Tyrell Malacia en clubicoon Ben Wijnstekers jaren mee speelden.

De komende weken wordt duidelijk waar de Rotterdammers echt staan. De ploeg heeft namelijk een loodzwaar programma voor de boeg. Waar zondag eerst de uitwedstrijd bij FC Twente wacht, is de volgende horde PSV thuis. Daarna wacht een uitwedstrijd bij SC Heerenveen en vervolgens komt AZ op bezoek in de Kuip. Staat het team na deze vier wedstrijden nog steeds bovenaan, dan zet de ploeg grote stappen op weg naar de titel. Het zou dan voor het eerst sinds 2017 zijn dat Feyenoord weer kampioen kan worden.

Statistieken

– FC Twente staat vierde met 35 punten.
– FC Twente liep afgelopen woensdag tegen puntenverlies aan tegen Vitesse.
– FC Twente maakt het Feyenoord vaak lastig. De laatste vijf duels wist de ploeg twee keer te winnen, twee keer gelijk te spelen en verloor het maar één keer.
– FC Twente heeft de minst gepasseerde verdediging van de competitie met nog maar elf tegendoelpunten.
– Feyenoord staat met 41 punten bovenaan.
– Feyenoord heeft het de laatste jaren lastig tegen FC Twente. Het laatste onderlinge duel werd wel gewonnen.
– Feyenoord heeft twee punten voorsprong op AZ, zes punten op PSV en FC Twente en zeven punten op Ajax.
– Feyenoord heeft de komende weken een loodzwaar programma met FC Twente, PSV, Heereveen en AZ.

Laatste 5 onderlinge resultaten

09-10-2022
Feyenoord-FC Twente
2 - 0
15-05-2022
Feyenoord-FC Twente
1 - 2
15-12-2021
FC Twente – Feyenoord
1 - 1 (FC Twente wint na strafschoppen)
28-11-2021
FC Twente – Feyenoord
0 - 0
21-02-2021
FC Twente – Feyenoord
2 - 2
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.