Club

FC Groningen

Land:
Nederland
Opgericht:
1971
Competitie:
Coach:
Danny Buijs
Locatie:
Groningen
Stadion:
De Euroborg
Veld:
Gras
Capaciteit:
22.550

Via deze pagina volg je FC Groningen op de voet en ontdek je leuke informatie over de club. FC Groningen werkt zijn wedstrijden af in de Eredivisie en de KNVB Beker. Bekijk het laatste nieuws omtrent de ‘Trots van het Noorden’. Ontdek allerlei handige statistieken, de laatste uitslagen en het aankomende programma van de Groningse club.

Programma FC Groningen

Bekijk hier de duels van FC Groningen die op het programma staan. Per competitie zie je meteen de datum, aanvangstijd en tegenstander. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Uitslag FC Groningen

In onderstaand schema zie je alle wedstrijduitslagen uit de competitie, beker en andere toernooien. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Standen

Zie in de tabel hieronder de actuele stand van FC Groningen in de Eredivisie. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities waarin FC Groningen actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken FC Groningen

FC Groningen selectie

Socials
@fcgroningen
Posts
Volgers
Volgend

Alles over FC Groningen

FC Groningen is de enige professionele voetbalclub uit de provincie Groningen. FC Groningen speelde sinds 1971 voornamelijk in de Eredivisie. Na de laatste promotie in 2000 is de club nooit meer gedegradeerd naar de Eerste Divisie. In recente jaren geldt FC Groningen veelal als subtopper, met vrijwel altijd een plek in de top 8 van de Eredivisie. FC Groningen speelt in het Noordlease Stadion, dat plek biedt aan 22.000 toeschouwers.

Historie FC Groningen

Hoewel de club 1971 aanhoudt als officiële oprichtingsdatum, gaat de geschiedenis van FC Groningen terug tot 1921. In 1921 werd GVAV opgericht, een omnisportclub met voetbal als dominante sport.

GVAV promoveerde in zeven seizoenen twee keer naar de Eerste Klasse, dat op dat moment de hoogste divisie van het Nederlands voetbal was. De club wist in 1940 noordelijk kampioen te worden, maar werd nooit landskampioen. Na de oprichting van het betaald voetbal speelde GVAV hoofdzakelijk in de Eredivisie, waar het een stabiele middenmoter was.

In 1971 werd FC Groningen opgericht als professionele doorstart van GVAV. Eind jaren zeventig had de club het zwaar en speelde het in de Eerste Divisie, maar met de jaren tachtig brak een kortstondige succesperiode aan. De club eindigde meermaals hoog in de Eredivisie en kwam uit in de UEFA Cup. Hier versloeg het in 1983 verrassend Atlético Madrid over twee wedstrijden, maar werd Groningen in de tweede ronde uitgeschakeld.

Na wisselvallige jaren die zich vooral in de middenmoot afspeelden, degradeerde Groningen in 1998, om twee jaar later terug te keren op het hoogste niveau. De club streed enkele jaren tegen degradatie, maar geldt sinds het seizoen 2005/2006 (vijfde plaats) als stabiele subtopper in de Eredivisie.

En hoogtepunt voor Groningen was in het jaar 2015. De club won ten kosten van PEC Zwolle de beker.

FC Groningen Fans en clubhistorie

Als enige club uit de provincie Groningen is FC Groningen in de gehele provincie populair. Voor de fans is het duel met sc Heerenveen de meest belangrijke van het jaar. Deze derby van het Noorden wordt gezien als de belichaming van de eeuwige rivaliteit tussen de provincies Friesland en Groningen. Ook in sportief opzicht is het duel vaak belangrijk, omdat beide ploegen als subtopper gelden. Een minder grote rivaliteit is er met FC Twente.

Het grootste clubicoon van FC Groningen is Martin Koeman, die tussen 1963 en 1973 meer dan vijfhonderd keer uitkwam voor GVAV/FC Groningen. De hoofdtribune van het Noordlease stadion is vernoemd naar Koeman. Ook zijn twee zoons Erwin en Ronald worden gezien als clubiconen. Beide kwamen eveneens uit voor FC Groningen.

Andere grote namen uit de historie van FC Groningen zijn Tonny van Leeuwen, Peter Houtman, Luís Suarez, Arjen Robben en Jan van Dijk.

Hondsrugderby

Met het promoveren van FC Emmen naar de Eredivisie, heeft FC Groningen er een derby bij. In het seizoen 2018/19 werd voor het eerst de Hondsrugderby gespeeld. Dit is het duel tussen de Groningers en Emmenaren.