FC Groningen

Land |
Actief in |

FC Groningen

FC Groningen is een Groningse voetbalclub, opgericht op 16 juni 1971. De club kwam voort uit de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV). FC Groningen is al jaren een stabiele sub-topper in Nederland. De club speelt de thuiswedstrijden in de Euroborg, die over een capaciteit beschikt van 22.579 toeschouwers. Geschiedenis van FC Groningen In de jaren 60’ was GVAV een middenmoter in de Eredivisie. De ploeg was vooral in het Oosterparkstadion bijna niet te verslaan, echter bij de uitwedstrijden ging het wat minder. Een fabelachtige overwinning behaalt GVAV in het seizoen 1966/67. De club wint met 1-0 van Ajax enLees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

FC Groningen

uitslagen fc-groningenFC Groningen is een Groningse voetbalclub, opgericht op 16 juni 1971. De club kwam voort uit de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV).

FC Groningen is al jaren een stabiele sub-topper in Nederland. De club speelt de thuiswedstrijden in de Euroborg, die over een capaciteit beschikt van 22.579 toeschouwers.

Geschiedenis van FC Groningen

In de jaren 60’ was GVAV een middenmoter in de Eredivisie. De ploeg was vooral in het Oosterparkstadion bijna niet te verslaan, echter bij de uitwedstrijden ging het wat minder.

Een fabelachtige overwinning behaalt GVAV in het seizoen 1966/67. De club wint met 1-0 van Ajax en een glansrijke rol is weggelegd voor keeper Tonny van Leeuwen. Hij blinkt uit tijdens deze wedstrijd, waardoor GVAV er met de overwinning vandoor gaat.

Promotie naar de Eredivisie
In het seizoen 1970/71 promoveert GVAV uit de Tweede Divisie naar de Eredivisie. Vrijwel direct na de promotie wordt FC Groningen geboren. Het is op 21 oktober 1971 dat FC Groningen de eerste overwinning boekt. Een uitwedstrijd tegen Vitesse wordt met 2-1 gewonnen. In het seizoen 1973/74 volgt degradatie na een nederlaag tegen PSV.

In het seizoen 1980/1981 speelt FC Groningen weer in de Eredivisie nadat zij kampioen werden in de Tweede Disivie. Onder leiding van de gebroeders Erwin en Ronald Koeman, Jan van Dijk en topscorer Peter Houtman knokte de ploeg zich weer de Eredivisie in.

Grote namen bij FC Groningen

Ondanks dat FC Groningen geen topclub is, bracht het al behoorlijk wat namen die na hun periode bij FC Groningen een glansrijke carrière tegemoet gingen. Zo speelde Ronald Koeman na zijn periode bij FC Groningen nog voor Ajax, PSV, FC Barcelona en Feyenoord.

Arjen Robben
Arjen Robben, één van de beste voetballers vanin Nederland, begon zijn carrière in het seizoen 2000/01 bij FC Groningen. Daarna ging het Robben voor de wind, hijhet speelde onder meer voor PSV, Chelsea en Real Madrid. Tegenwoordig speelt Robben bij de Duitse topclub Bayern München waar hij een vaste kracht is.

Luis Suarez
De grootste buitenlandse voetballer die bij FC Groningen heeft gespeeld is Luis Suarez. De spits maakte furore bij de Groningse club waarna hij getransfereerd werd naar Ajax. Van toen ging het snel met de carrière van de Uruguayaan. Ook bij Ajax speelde hij de sterren van de hemel. Na zijn periode bij Ajax kwam hij uit voor het Engelse Liverpool en tegenwoordig speelt Suarez in het droomelftal van FC Barcelona. Hij staat daar in de voorhoede met Lionel Messi en Neymar.

Dušan Tadić
Dušan Tadić is een Servische middenvelder die bij FC Groningen al snel opgemerkt wordt door andere clubs. In het seizoen 2012/13 maakt Tadić nog een binnenlandse transfer naar FC Twente. Daar speelt hij twee seizoenen waarna hij gekocht wordt door het Engelse Southampton. Saillant detail is dat Tadić bij Southampton speelt onder trainer Ronald Koeman, die eerder ook uitkwam voor FC Groningen.