PEC Zwolle

Land |
Actief in |

PEC Zwolle

PEC Zwolle is de Nederlandse profclub uit het Overijsselse Zwolle. PEC werd in 1910 opgericht en komt sinds het seizoen 2012/13 uit in de Eredivisie. Het stadion waarin PEC Zwolle speelt is het IJsseldeltastadion. Dit stadion biedt plaats aan 12.500 mensen. De huidige hoofdtrainer van de club is Ron Jans. Geschiedenis van PEC Zwolle In het jaar 1904 wordt in de het Zwolse Assendorp de Assendorpse Voetbal Club (AVC) opgericht. In de beginperiode wisselt de club veelal van naam. Na AVC heet de club Volharding, daaropvolgend Sallandia om vervolgens te eindigen met Ende Desespereert Nimmer (lees: wanhoop nooit). In 1906Lees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

PEC Zwolle

PEC Zwolle is de Nederlandse profclub uit het Overijsselse Zwolle. PEC werd in 1910 opgericht en komt sinds het seizoen 2012/13 uit in de Eredivisie. Het stadion waarin PEC Zwolle speelt is het IJsseldeltastadion. Dit stadion biedt plaats aan 12.500 mensen. De huidige hoofdtrainer van de club is Ron Jans.

Geschiedenis van PEC Zwolle

In het jaar 1904 wordt in de het Zwolse Assendorp de Assendorpse Voetbal Club (AVC) opgericht. In de beginperiode wisselt de club veelal van naam. Na AVC heet de club Volharding, daaropvolgend Sallandia om vervolgens te eindigen met Ende Desespereert Nimmer (lees: wanhoop nooit).

In 1906 wordt voetbalclub Prins Hendrik (PV) opgericht. De club treedt 2 jaar later toe tot de Nederlandse Voetbal Bond (NVB, later KNVB). In 1910 promoveert stadsgenoot AVC naar de NVB. Prins Hendrik eindigt vaak steevast onderaan de competitie en komt steeds verder in de problemen. Met AVC gaat het snel beter. Later fuseren AVC en PV en de nieuwe clubnaam is PEC.

In 1982 gaat de club verder onder de naam PEC Zwolle ‘82. Door geldzorgen ging de club failliet. Op 1 juli 1990 wordt FC Zwolle opgericht, de club zoals we deze nu kennen. De naam van de club wordt in het seizoen 2012/13 vanuit historisch oogpunt weer gewijzigd naar PEC Zwolle.

Twee prestigieuze prijzen van PEC Zwolle

Een legendarische wedstrijd die elke fan zich nog goed kan herinneren is de KNVB-bekerfinale tegen Ajax op 20 april 2014. In De Kuip stat de verrassende finalist PEC Zwolle tegen het grote Ajax. Waar velen denken dat Ajax er met de winst vandaar gaat, is dit zeker niet het geval.

Na 90 minuten staat er een score van 5-1 op het bord. Niet voor Ajax, maar PEC Zwolle maakt vernedert Ajax in de Rotterdamse Kuip. PEC wint de KNVB-beker maar daar blijft het niet bij. Traditiegetrouw wordt aan het begin van elk seizoen de wedstrijd gespeeld tussen de bekerwinnaar (in dit geval PEC Zwolle) en de landskampioen (wederom Ajax) om de Johan Cruijff-schaal.

Sportieve revanche voor Ajax zit er niet in, de Amsterdammers verliezen wederom van de club uit Zwolle. Ditmaal wordt het 1-0 door een goal van Stef Nijland. PEC brengt twee dreunen aan Ajax uit in nog geen half jaar tijd, een ware overwinning voor de Zwollenaren.