PEC Zwolle

Country |
Active in |

PEC Zwolle

PEC Zwolle is een voetbalclub uit Zwolle, die tussen 1990 en 2012 door het leven ging onder de naam FC Zwolle. De club kent een roerig historie met twee doorstarts, maar ook enkele grote successen. PEC kwam een groot deel van haar bestaan uit op het tweede niveau van het Nederlandse voetbal, maar kent ook meerdere periodes op het hoogste niveau.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Speelronde 11: Heracles Almelo – PEC Zwolle 19/20

Favoriet Heracles Almelo krijgt PEC Zwolle op bezoek Heracles Almelo staat momenteel op de negende plaats in de Eredivisie met vijftien punten. De thuisploeg wist dit seizoen gek genoeg de meeste punten te pakken in uitwedstrijden, maar kunnen prima statistieken overleggen. Heracles Almelo won vier van de laatste vijf thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle. En laten […]

Read more

Speelronde 10: PEC Zwolle- ADO Den Haag

Een strijd tegen doelpunten (zondag, 12:15 uur) PEC Zwolle en ADO Den Haag draaien de laatste tijd erg slecht en zijn dan ook onderin de ranglijst te vinden. Vooral de thuisploeg kent dit seizoen veel moeite en moet vooral veel tegendoelpunten incasseren. ADO Den Haag wist de laatste onderlinge duels te winnen en zal zich […]

Read more

Voorbeschouwing: Ajax – PEC in de bekerfinale van de vrouwen

[Uitslag PEC – Ajax : 1 – 2] [Doelpunten: Bennink, PEC (6), Bakker, Ajax (11), Lewerissa, Ajax (90+3)] Zowel Ajax als PEC kwamen in het bekertoernooi voor het eerst in de achtste finale in actie. Zij kwamen hier te spelen tegen teams uit de hogere amateurklassen, waarbij Ajax met 13-0 won van Bavel VR 1 en […]

Read more

PEC Zwolle

PEC Zwolle is een voetbalclub uit Zwolle, die tussen 1990 en 2012 door het leven ging onder de naam FC Zwolle. De club kent een roerig historie met twee doorstarts, maar ook enkele grote successen. PEC kwam een groot deel van haar bestaan uit op het tweede niveau van het Nederlandse voetbal, maar kent ook meerdere periodes op het hoogste niveau.

Recentelijk geldt PEC Zwolle voornamelijk als middenmoter in de Eredivisie. De club kent een stevige rivaliteit met streekgenoten Go Ahead Eagles en FC Twente, waarbij met name het duel met Go Ahead Eagles beladen is. Zwolle speelt in het MAC³PARK stadion, welke een capaciteit heeft van 13.000.

Historie PEC Zwolle

De historie van PEC Zwolle is getekend door naamswijzigingen en twee doorstarts, maar kent tevens een constante opmars. De club werd opgericht in 1910, toen lokale voetbalclubs PH en EDN fuseerden tot PEC. In 1969 voegde ook de club Zwolsche Boys zich bij de club, maar bleef de naam behouden. In 1982 en 1990 veranderde de naam van de club na twee doorstarts.

De ploeg speelde sinds 1955 in de Tweede Divisie, het derde niveau en laagste professionele niveau. In 1971 volgde promotie naar de Eerste Divisie. Zeven jaar later promoveerde PEC naar het hoogste niveau. Hoewel de club bijna tien jaar op dit niveau zou spelen, zorgden financiële problemen ervoor dat PEC vaak tegen degradatie vocht.

Tussen 1990 en 2012 speelde PEC, op twee seizoen na, in de Eerste Divisie. Hier gold de club als subtopper, tot het in 2012 met een kampioenschap promotie naar de Eredivisie wist af te dwingen.

PEC wist de eerste seizoenen in de Eredivisie verrassend comfortabel in de middenmoot te eindigen en kon vanaf 2015 zelfs veelvuldig aanhaken bij de subtop. Het grootste succes vierde PEC in het seizoen 2013/2014, toen het in de bekerfinale regerend landskampioen Ajax met maar liefst 5 – 1 wist te verslaan. Ook het jaar hierop bereikten de Zwollenaren de finale. Deze werd helaas wel met 2-0 verloren van FC Groningen.

Fans en clubiconen van PEC Zwolle

PEC Zwolle is in grote delen van Overijssel de meest populaire voetbalclub. De club heeft een historie van een loyale fanschare, wat de club er mede toe bewoog om de naam in 2012 terug te veranderen naar het geliefde ‘PEC’ Zwolle.

Rivaal

Go Ahead Eagles uit Deventer is de aartsrivaal van PEC. De zogenaamde IJsselderby is beladen voor beide ploegen en heeft in het verleden geleid tot confrontaties tussen supporters van beide ploegen. De verhouding in resultaten van deze derby was lange tijd vrij gelijkwaardig verdeeld, maar in recente jaren is het met name PEC dat aan het langste eind trekt.

Zwolse clubiconen

PEC Zwolle kent enkele clubiconen die veel betekend hebben voor de club. Een van hen is Ron Jans. De geboren Zwollenaar werd door PEC opgeleid en kwam in 157 competitieduels tot 44 doelpunten. Als trainer van PEC leidde hij de club naar bekerwinst, een bekerfinale en de beste resultaten in de Eredivisie uit de historie van de club.

Andere grote spelers uit de historie van PEC zijn onder meer Diederik Boer, Rinus Israël, Leo Koopman, Albert van der Haar, Arne Slot en Bram van Polen.

Twee prestigieuze prijzen van PEC Zwolle

Een legendarische wedstrijd die elke fan zich nog goed kan herinneren is de KNVB-bekerfinale tegen Ajax op 20 april 2014. In De Kuip stat de verrassende finalist PEC Zwolle tegen het grote Ajax. Waar velen op voorhand verwachtten dat Ajax de beker zou winnen, werd dit niet het geval.

Na 90 minuten staat er een score van 5-1 op het bord. Niet voor Ajax. PEC Zwolle vernedert Ajax in de Rotterdamse Kuip. PEC wint de KNVB-beker maar daar blijft het niet bij. Traditiegetrouw wordt aan het begin van elk seizoen de wedstrijd gespeeld tussen de bekerwinnaar (in dit geval PEC Zwolle) en de landskampioen (Ajax) om de Johan Cruijff-schaal.

Johan Cruijff Schaal

Sportieve revanche voor Ajax zit er niet in, de Amsterdammers verliezen wederom van de club uit Zwolle. In deze ontmoeting wordt het 1-0 door een goal van Stef Nijland. PEC brengt twee dreunen aan Ajax uit in nog geen half jaar tijd, een ware overwinning voor de Zwollenaren.