actueel background image

Der Klassiker: Borussia Dortmund in München op jacht naar titel

31 mrt 2023 | 08:36 0

Het is lang geleden dat de Bundesliga zo spannend was als dit seizoen. Bayern en Dortmund strijden in een nek-aan-nekrace om het landskampioenschap. Zaterdagavond spelen zijn in Der Klassiker tegen elkaar. Wie deelt een gevoelige tik uit in deze beladen wedstrijd?

Vooruitblik

Bij de bookmakers is Bayern München de grote favoriet en dat is gezien het verleden terecht. Van de laatste tien onderlinge ontmoetingen won Dortmund er slechts één. Toch zijn ze er in München dit keer niet gerust op. Het is onrustig bij FC Hollywood en daar zou Dortmund wel eens van kunnen profiteren.

Onrust in München

Zelfs tijdens de interlandbreak waren alle ogen gericht op Bayern München. Trainer Julian Nagelsmann werd namelijk verrassend ontslagen. Zelfs voor de spelers van Bayern kwam dit als een totale verassing. En voor de buitenwacht was dat niet anders. Nagelsmann deed het namelijk sportief gezien prima. Bayern heeft de titel nog in eigen hand, zit nog in de beker en staat in de kwartfinale van de Champions League. Toch ging de trainer eruit.

Over de reden daarvan komt steeds meer naar buiten. Zo zou een deel van de spelersgroep tegen Nagelsmann zijn geweest, maar aan de andere waren er ook veel spelers die juist wegliepen met de jonge trainer. Een vrij controversiële beslissing dus. Thomas Tuchel is inmiddels aangesteld en moet het seizoen tot een goed einde zien te brengen. Zijn eerste klus is meteen een serieuze.

Hij moet in een paar dagen tijd alle neuzen dezelfde kant op zien te krijgen. Tegen Dortmund moet er namelijk gewonnen worden. Bij een nederlaag loopt de achterstand namelijk op tot vier punten en dan het landskampioenschap ineens ver weg. Een kampioenschap dat eigenlijk ieder jaar wordt ingecalculeerd bij Bayern.

Dortmund droomt van titel

Hoe onrustig het is in München, zo rustig is het bij tegenstander Borussia Dortmund. Dat Die Borussia eerste staan na 27 wedstrijden mag een klein wonder genoemd worden. Voor de winterstop was het namelijk erg wisselvallig. Dortmund stond bij ingang van het WK op liefst negen punten achterstand van Bayern en over een aanval op Der Rekordmeister had niemand had. Na de winterstop werd er tien keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld en prompt staat BVB bovenaan.

De voorsprong op Bayern bedraagt slechts een punt, maar in Dortmund wordt gedroomd van de eerste landstitel sinds 2012. Als ze ooit in de Allianz Arena kunnen winnen is het nu wel. De onrust bij Bayern kan in het voordeel werken van de ploeg van Edin Terzic. De laatste keer dat het lukte om uit in München te winnen is alweer zes jaar geleden. Wat dat betreft wordt het ook wel weer tijd.

Voor Dortmund kwam de interlandbreak op een goed moment. Een belangrijke spelers konden weer fit worden voor de clash met Bayern. Onder hen Julian Brandt en doelman Gregor Kobel. Twee dragende spelers na de winterstop. De laatste wedstrijd tegen FC Köln moet ook vertrouwen hebben gegeven. In eigen huis won Dortmund met liefst 6-1. In München wordt het lastig, maar het optimisme is terecht groot. En als Dortmund wint, dan ligt de weg naar de landstitel open.

Statistieken

– Dortmund verloor niet na de winterstop
– Bij Bayern werd trainer Nagelsmann verassend ontslagen
– Bayern verloor de laatste wedstrijd voor de interlandbreak
– Thomas Tuchel staat tegen zijn oude club Dortmund voor het eerst voor de groep
– Dortmund won in 2017 voor het laatst in München
– Dortmund staat 1 punt voor Bayern op de ranglijst

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
08-10-2022
Borussia Dortmund – Bayern München
2 - 2
23-04-2022
Bayern München – Borussia Dortmund
3 - 1
04-12-2021
Borussia Dortmund – Bayern München
2 - 3
17-08-2021
Borussia Dortmund – Bayern München
1 - 3
06-03-2021
Bayern München – Borussia Dortmund
4 - 2
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.