De carièrre van voetballegende Ruud Gullit

Eén van de beste voetballers die Nederland heeft gekend, Ruud Gullit. De legende heeft een geweldige voetbalcarrière gehad waar hij achttien jaar lang op het hoogste niveau speelde bij verschillende Europese topclubs.

Loopbaan Ruud Gullit

HFC Haarlem
De piepjonge Ruud Gullit werd in 1979 uit de jeugd van DWS naar HFC Haarlem gehaald, de club waar hij in het zelfde seizoen zijn professionele debuut heeft gemaakt. In dit seizoen speelde de jongeling, die voornamelijk een verdedigende rol had, 24 wedstrijden voor de Haarlemmers. Na afloop van het seizoen degradeerde de club naar de Eerste Divisie, die momenteel de naam ‘Keuken Kampioen Divisie‘ draagt. Het seizoen 1980/1981 speelde Gullit 36 wedstrijden waar hij maar liefst veertien keer wist te scoren voor de Haarlemse club. Dit seizoen promoveerde de club mede dankzij Gullits sterke seizoen terug naar het hoogste niveau. Naast clubpromotie mocht de sterspeler ook de prijs van beste voetballer van de Eerste Divisie in ontvangst nemen. HFC Haarlem trok de goede lijn door en eindigde in het seizoen van 1981/1982 op de vierde plaats waarmee de club zich voor de enige keer in haar historie kwalificeerde voor Europees voetbal. Gullit maakte geen deel uit van deze wedstrijden vanwege een transfer naar Feyenoord.

Ruud Gullit Haarlem
Bron: Haarlem1889.nl

Feyenoord
In zijn eerste seizoen voor de Rotterdamse club speelde hij vrijwel elke wedstrijd (33) en wist hij acht keer het net te vinden. Het seizoen 1983/1984 speelde Gullit samen met Johan Cruijff die toen door een conflict de controversiële overstap van Ajax naar Feyenoord had gemaakt. De twee spelers hadden dat seizoen een groot aandeel in het behalen van de dubbel (landskampioen en KNVB beker). Hetzelfde seizoen werd Gullit verkozen tot Nederlands Voetballer van het Jaar. Waar hij bij HFC Haarlem nog fungeerde als verdedigende middenvelder was er bij Feyenoord een rol als aanvallende middenvelder voor hem weggelegd. Zijn laatste seizoen bij Feyenoord (1984/1985) was er niet één om te herinneren. De middenvelder had gedurende dit seizoen veel last van blessureleed en speelde daardoor bijna de helft van het seizoen niet. Aan het eind van het seizoen maakte Gullit de overstap naar PSV.

Ruud Gullit en Johan Cruijff
Bron: Pinterest football culture

PSV
Ruud Gullit speelde totaal twee seizoenen voor PSV (1985 tot 1987). Het was een van zijn meest succesvolle periodes met twee landtitels, Nederlands Voetballer van het Jaar en winnaar van de Gouden Bal. Inmiddels was Gullit ook een vaste kracht in het nationale elftal van Leo Beenhakker. Door zijn individuele successen en zijn rol in het nationale elftal was hij bij veel Europese topclubs in beeld. Vanwege conflicten tussen Gullit en de club ontstond er een transfer. Gullit maakte voor 16,5 miljoen gulden, een recordtransfer in die tijd, de overstap naar het Italiaanse AC Milan.

Ruud Gullit PSV
Bron: Voetbal International

AC Milan
Bij AC Milan speelde Gullit samen met een aantal bekende van het nationale elftal. Samen met Frank Rijkaard en Marco van Basten vormden zij het zogeheten ‘gouden trio'. AC Milan hanteerde een driespitsensysteem met Gullit aan de rechterflank. Doordat van Basten veel geblesseerd was destijds, speelde Gullit als centrumspits. Na een aantal aanpassingsproblemen wist de Nederlander ook in Italië de nodige prijzen binnen te slepen. Naast de landstitel en de supercup werd hij Europees voetballer van het jaar en Wereld voetballer van het jaar (1987). In het jaar 1989 werd Gullit weer tot Wereldvoetballer van het jaar verkozen. In de seizoenen 1988/1989 en 1989/1990 speelde Gullit een beperkt aantal wedstrijden door onder andere een zware knieblessure. De rol van Gullit werd steeds minder belangrijk bij AC Milan, in 1992/1993 speelde hij slechts vijftien wedstrijden. Aan het eind van het seizoen waar hij voor de laatste keer kampioen geworden was van de Serie A, besloot hij te vertrekken bij de club waar hij zijn grootste successen kende.

Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard bij AC Milan
Bron: AD.nl

Sampdoria
Gullit koos ervoor om in Italië te blijven en vertrok naar Sampdoria. Met een derde plaats in de Serie A en zestien competitietreffers bleek het vertrek naar Sampdoria een goede keus te zijn. Gullit stond met Sampdoria in de bekerfinale tegen zijn oude werkgever AC Milan. Uitgerekend Gullit was goed voor de overwinningstreffer en won zo met Sampdoria de beker. Deze wedstrijd zorgde ervoor dat AC Milan de Nederlander opnieuw besloot vast te leggen in het seizoen 1994/1995. Dit seizoen wist hij weer de beker te winnen waar hij opnieuw tegen zijn oude club (Sampdoria) speelde. Verder in het seizoen werd er weinig beroep op hem gedaan en keerde hij halverwege het seizoen terug naar Sampdoria.

Gullit Sampdoria
Bron: it.wikipedia.org

Chelsea
Gullit was inmiddels 32 jaar toen hij de transfer naar Chelsea maakte. Verder kende hij als speler weinig successen bij de club uit Londen. In twee opvolgende seizoenen fungeerde hij als speler-trianer. In 1997 won hij met Chelsea de FA Cup. Uiteindelijk werd hij in 1998 als trainer ontslagen bij Chelsea en beëindigde hij zijn carrière als speler.

Ruud Gullit Chelsea
Bron: Thefamouspeople

Oranje
Op zijn negentiende verjaardag debuteerde Gullit voor het Nederlands elftal waar hij verloor tegen Zwitserland. Gullit maakte 5 goals in de kwalificatie wedstrijden waarmee Nederland zich plaatste voor het EK 1988 in West-Duitsland. Als aanvoerder speelde het nationale elftal een sterk toernooi en plaatste het team zich voor de halve finale waar ze met 1-2 van West-Duitsland wisten te winnen. De finale werd met 2-0 gewonnen van de Sovjet-Unie. Verder speelde de international nog het WK van 1990 en het EK van 1992. Gullit speelde 66 wedstrijden in het oranje-shirt waarin hij zeventien keer wist te scoren.

EK 1988 team
Bron: OnsOranje

Een grote voetballer met een prachtige voetbalcarrière. Ruud Gullit zal altijd een Nederlandse voetballegende blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *