Chelsea FC

Country |
Active in |

Chelsea FC

Chelsea FC is een voetbalclub uit de Britse hoofdstad Londen. De club is opgericht in 1905, maar vooral na de eeuwwisseling succesvol in binnen- en buitenland. Dit hangt samen met de overname van de club in 2003 door de Rus Roman Abramovitsj. Hij heeft sindsdien meer dan een miljard euro geïnvesteerd in de club, waardoor Chelsea tegenwoordig als topclub geldt.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Hoe fans verliefd werden op Jackie Groenen

Een Belg of een Nederlander? Eind december 1994 werd Jackie Noelle Groenen geboren in Tilburg, waar eigenlijk het plan was dat dit in België zou gebeuren. Haar familie ging vanaf haar geboorte wonen in het Belgische Poppel. Hier groeide Groenen dus op. Ze had destijds een Nederlands paspoort en vroeg later pas een Belgisch paspoort […]

Read more

De Chelsea stadiontour mag je niet missen als je in Londen bent

Stadiontour Chelsea Even buiten het centrum van Londen bevindt zich het Stamford Bridge stadion, ‘Home of the Blues.’ Chelsea omschrijft de stadiontour als ‘See it. Hear it. Feel it.’ Direct bij binnenkomst merk je dan ook dat deze drie pijlers worden nagestreefd. Een wedstrijd staat op, er staan drie grote trofeeën klaar, de muziek staat […]

Read more

De carièrre van voetballegende Ruud Gullit

Ruud Gullit is één van de beste voetballers die Nederland heeft gekend. De legende heeft een geweldige voetbalcarrière gehad waarin hij achttien jaar lang op het hoogste niveau speelde bij verschillende Europese topclubs. Loopbaan Ruud Gullit HFC Haarlem De piepjonge Ruud Gullit werd in 1979 uit de jeugd van DWS naar HFC Haarlem gehaald, de […]

Read more

Chelsea FC

Chelsea FC is een voetbalclub uit de Britse hoofdstad Londen. De club is opgericht in 1905, maar vooral na de eeuwwisseling succesvol in binnen- en buitenland. Dit hangt samen met de overname van de club in 2003 door de Rus Roman Abramovitsj. Hij heeft sindsdien meer dan een miljard euro geïnvesteerd in de club, waardoor Chelsea tegenwoordig als topclub geldt.

Chelsea speelt haar thuiswedstrijden in Stamford Bridge, een stadion met een capaciteit van ongeveer 41.000 toeschouwers. Het west-Londense Chelsea heeft vooral een sterke rivaliteit met de noord-Londense clubs Tottenham Hotspur en Arsenal.

Historie Chelsea FC

Chelsea FC werd in 1905 opgericht door Gus Mears, die een jaar hiervoor het stadion Stamford Bridge had aangekocht. Opvallend genoeg is het stadion van Chelsea (gebouwd in 1877) dan ook een stuk ouder dan de thuisclub.

Al in haar tweede volwaardige seizoen promoveerde Chelsea naar het hoogste niveau, maar de eerste jaren van de club kenmerken zich vooral door diverse degradaties en promoties tussen het eerste en tweede niveau van de Engelse voetbalpiramide. De club bereikte in 1915 de finale van de FA Cup, die werd verloren van Sheffield United. Daarnaast bereikte Chelsea zo nu en dan ereplaatsen in de voorloper van de Premier League.

Hoewel Chelsea in de eerste decennia geen hoofdprijs wist te winnen, groeide het aantal supporters snel. Dit had deels te maken met het feit dat Chelsea diverse grote spelers aan zich wist te binden.

De clubs sloeg de weg omhoog in de jaren vijftig in, toen voormalig Chelsea-aanvaller Ted Drake gedurende negen jaar de leiding had. Hij zorgde voor een professionelere en een betere jeugdopleiding, wat onder meer leidde tot het landskampioenschap in 1955.

Tot midden jaren zeventig bleef de club verbeteren met enkele ereplaatsen, een FA Cup, League Cup en UEFA Winner’s Cup, maar hierna ging het snel bergafwaarts. Chelsea degradeerde en kwam zelfs dicht bij degradatie naar het derde niveau in 1984.

Pas in de jaren negentig trad er definitief verbetering op, met een stabiele plek in de middenmoot van de Premier League. Na de overname door Abramovitsj in 2003 werd Chelsea een topclub in Engeland en Europa.

Sinds de overname werd Chelsea vijf keer landskampioen, won het vier FA Cups, drie League Cups, de Champions League en de Europa League.

Fans en clubiconen van Chelsea FC

Chelsea is één van de meest populaire voetbalclubs van Europa. In Engeland komen de fans voornamelijk uit west-Londen. De club, bijgenaamde The Blues vanwege de clubkleuren, staat bekend als arbeidersclub.

Duels met Tottenham Hotspur en Arsenal zijn beladen, terwijl er met andere west-Londense clubs vooral een vriendschappelijke band is. Sinds enige tijd is er ook een stevige rivaliteit met Liverpool, die vooral verband houdt met enkele belangrijke duels in verschillende competities tussen beide ploegen.

Clubiconen

Clubiconen van Chelsea komen vooral uit de periode na de Russische overname en daarmee de succesjaren. John Terry is zonder twijfel één van de grootste iconen. Terry speelde tussen 1998 en 2017 meer dan vijfhonderd duels voor Chelsea. Vergelijkbaar is Frank Lampard, die tussen 2001 en 2014 voor de club speelde en als speler van Chelsea bovendien meer dan honderd keer uitkwam voor Engeland.

Andere bekende figuren uit de clubhistorie zijn Ruud Gullit, Petr Cech, Ashley Cole, Claude Makélélé en Gianfranco Zola.

Stadion

Als je een bezoek brengt aan het stadion van Chelsea, loop dan zeker even langs The Shed Wall. Hier hangen allerlei grote namen met portret, statistieken en quotes. De stadiontour zelf is overigens ook een aanrader. Door een interactief device voelt het alsof je als speler in het stadion bent.