Chelsea FC

Land |
Actief in |

Chelsea FC

Chelsea FC is een voetbalclub uit de Britse hoofdstad Londen. De club is opgericht in 1905, maar vooral na de eeuwwisseling succesvol in binnen- en buitenland. Dit hangt samen met de overname van de club in 2003 door de Rus Roman Abramovitsj. Hij heeft sindsdien meer dan een miljard euro geïnvesteerd in de club, waardoor Chelsea tegenwoordig als topclub geldt. Chelsea speelt haar thuiswedstrijden in Stamford Bridge, een stadion met een capaciteit van ongeveer 41.000 toeschouwers. Het west-Londense Chelsea heeft vooral een sterke rivaliteit met de noord-Londense clubs Tottenham Hotspur en Arsenal. Met andere west-Londense clubs is er geen dergelijkeLees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

Chelsea FC

Chelsea FC is een voetbalclub uit de Britse hoofdstad Londen. De club is opgericht in 1905, maar vooral na de eeuwwisseling succesvol in binnen- en buitenland. Dit hangt samen met de overname van de club in 2003 door de Rus Roman Abramovitsj. Hij heeft sindsdien meer dan een miljard euro geïnvesteerd in de club, waardoor Chelsea tegenwoordig als topclub geldt.

Chelsea speelt haar thuiswedstrijden in Stamford Bridge, een stadion met een capaciteit van ongeveer 41.000 toeschouwers. Het west-Londense Chelsea heeft vooral een sterke rivaliteit met de noord-Londense clubs Tottenham Hotspur en Arsenal. Met andere west-Londense clubs is er geen dergelijke rivaliteit aanwezig.

Historie Chelsea FC

Chelsea FC werd in 1905 opgericht door Gus Mears, die een jaar hiervoor het stadion Stamford Bridge had aangekocht. Opvallend genoeg is het stadion van Chelsea (gebouwd in 1877) dan ook een stuk ouder dan de thuisclub.

Al in haar tweede volwaardige seizoen promoveerde Chelsea naar het hoogste niveau, maar de eerste jaren van de club kenmerken zich vooral door diverse degradaties en promoties tussen het eerste en tweede niveau van de Engelse voetbalpiramide. De club bereikte in 1915 de finale van de FA Cup, die werd verloren van Sheffield United. Daarnaast bereikte Chelsea zo nu en dan ereplaatsen in de voorloper van de Premier League.

Hoewel Chelsea in de eerste decennia geen hoofdprijs wist te winnen, groeide het aantal supporters snel. Dit had deels te maken met het feit dat Chelsea diverse grote spelers aan zich wist te binden.

De weg omhoog sloeg Chelsea in de jaren vijftig in, toen voormalig Chelsea-aanvaller Ted Drake gedurende negen jaar de leiding had. Hij zorgde voor professionalisatie en een betere jeugdopleiding, wat onder meer leidde tot het landskampioenschap in 1955.

Tot midden jaren zeventig bleef de club verbeteren met enkele ereplaatsen, een FA Cup, League Cup en UEFA Winner’s Cup, maar hierna ging het snel bergafwaarts. Chelsea degradeerde en kwam zelfs dicht bij degradatie naar het derde niveau in 1984.

Pas in de jaren negentig trad er definitief verbetering op, met een stabiele plek in de middenmoot van de Premier League. Na de overname door Abramovitsj in 2003 werd Chelsea een topclub in Engeland en Europa.

Sinds de overname werd Chelsea vijf keer landskampioen, won het vier FA Cups, drie League Cups, de Champions League en de Europa League.

Fans en clubiconen van Chelsea FC

Chelsea is één van de meest populaire voetbalclubs van Europa. In Engeland komen de fans voornamelijk uit west-Londen. De club, bijgenaamde The Blues vanwege de clubkleuren, staat bekend als arbeidersclub.

Duels met Tottenham Hotspur en Arsenal zijn beladen, terwijl er met andere west-Londense clubs vooral een vriendschappelijke band is. Sinds enige tijd is er ook een stevige rivaliteit met Liverpool, die vooral verband houdt met enkele belangrijke duels in verschillende competities tussen beide ploegen.

Clubiconen van Chelsea komen vooral uit de periode na de Russische overname en daarmee de succesjaren. John Terry is zonder twijfel één van de grootste iconen. Terry speelde tussen 1998 en 2017 meer dan vijfhonderd duels voor Chelsea. Vergelijkbaar is Frank Lampard, die tussen 2001 en 2014 voor de club speelde en als speler van Chelsea bovendien meer dan honderd keer uitkwam voor Engeland.

Andere bekende figuren uit de clubhistorie zijn Ruud Gullit, Petr Cech, Ashley Cole, Claude Makélélé en Gianfranco Zola.