Tottenham Hotspur

Country |
Active in |

Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur FC is een noord-Londense voetbalclub die geldt als Engels (sub)topper. Bijnaam van de club is de Spurs en de thuiswedstrijden worden gespeeld in het Wembley Stadion. Een nieuw stadion is in aanbouw.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Tottenham Liverpool – Champions League finale 2019

We nemen je kort mee door de routes die beide clubs hebben afgelegd in de Champions League. Daarnaast kijken we wie de bookmakers als favoriet zien en waar je de beste odds krijgt. De wedstrijd is 1 juni te zien vanaf 20:00 op Veronica of de website van Veronica. Champions League titels De laatste keer […]

Read more

Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur FC is een noord-Londense voetbalclub die geldt als Engels (sub)topper. Bijnaam van de club is de Spurs en de thuiswedstrijden worden gespeeld in het Wembley Stadion. 

Tottenham was in 1901 als eerste en enige Engelse club ooit de FA Cup, zonder zelf in één van de hoogste competities te spelen. Tot 2017 speelde Tottenham haar thuiswedstrijden in White Hart Lane. Sinds 2017 speelt de club in het Wembley Stadion, dat plek biedt aan 90.000 toeschouwers. In de tussentijd wordt een nieuw stadion gebouwd, dat plek moet gaan bieden aan 62.000 toeschouwers.

Historie Tottenham Hotspur

In 1882 werd Hotspur Football Club opgericht door leerlingen van een school uit de buurt. Ook de Hotspur Cricket Club was bij de oprichting nauw betrokken. Men vermoedt dat de naamgeving van de club voorkomt uit de naam van Sir Henry Percy (ook wel Sir Harry Hotspur genoemd). Deze man woonde rond de 14e eeuw in de buurt van het toenmalige stadion. Later kreeg de club de naam Tottenham Hotspur om zichzelf te onderscheiden van een ander team uit de regio, Londen Hotspur. Tot 1908 speelde de club voornamelijk op de lagere niveaus, hoewel de club al sinds 1895 professioneel was. In 1908 kwam Tottenham op het tweede niveau terecht, waar het direct promotie wist af te dwingen naar het hoogste niveau.

Tot de jaren vijftig waren de Spurs echter uiterst wisselvallig, met zo nu en dan hoge eindnoteringen, maar ook drie degradaties. Dat veranderde allemaal in 1950, toen de club kampioen werd in de tweede divisie en daarmee weer uitkwam op het hoogste niveau. Tegen alle verwachtingen in werd Tottenham Hotspur direct landskampioen, onder leiding van coach Arthur Rowe.

Subtop

Vanaf dat kampioenschap bleef Tottenham veelal een subtopper in Engeland, hoewel de club nog eenmaal degradeerde in 1977. Van 1962 tot 1964 won de club drie keer op rij de FA Cup, terwijl het in 1967 als eerste Engelse club ooit een Europese prijs won (UEFA Winner’s Cup). In 1972 won Tottenham de eerste editie van de UEFA Cup, waarmee het ook de eerste Engelse club was die twee Europese prijzen wist te winnen. De UEFA Cup werd in 1984 nog eens gewonnen.

Rond de eeuwwisseling volgde nog een zwakke periode, waarin de Spurs niet verder kwamen dan een stabiele plek in de middenmoot van de Premier League. In recente jaren is Tottenham echter een club die vaak lange tijd kan meestrijden om het kampioenschap.

Tottenham Hotspur FC imago, fans en clubiconen

Tottenham Hotspur is een vrij populaire club in Engeland, waarbij de meeste fans uit noord-Londen en omstreken komen. De club heeft bovendien een joods imago, wat ertoe heeft geleid dat de fans een vriendschappelijke band onderhouden met Ajax, dat eveneens een joods imago heeft.

De grootste rivaal van de club is Arsenal, waarbij het duel tussen beide ploegen de noord-Londense derby genoemd wordt. Naast deze rivaliteit, zijn er ook rivaliteiten met Chelsea en West Ham United, beide ook afkomstig uit Londen.

Een van de grootste clubiconen van Tottenham Hotspurs is Arthur Rowe, die een succesvolle periode inluidde in de jaren vijftig. Rowe werd geboren in de wijk Tottenham en speelde in tijdens zijn actieve carrière zelf ook tien jaar voor de club. Andere bekende spelers en iconen van de club zijn onder meer Dave Mackay, Danny Blanchflower, Glenn Hoddle, Paul Gascoigne en recentelijk Harry Kane.