West Ham United

Country |
Active in |

West Ham United

West Ham United is een voetbalclub uit oost-Londen. De club werd opgericht in 1895 en geldt sindsdien veelal als middenmoter op het hoogste niveau. Hoewel West Ham United nooit landskampioen werd, won de club wel drie keer de FA Cup.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

West Ham United

West Ham United is een voetbalclub uit oost-Londen. De club werd opgericht in 1895 en geldt sindsdien veelal als middenmoter op het hoogste niveau. Hoewel West Ham United nooit landskampioen werd, won de club wel drie keer de FA Cup.

Sinds 2016 speelt West Ham in het voormalig Olympisch stadion, met een capaciteit van 57.000 toeschouwers. Tussen 1904 en 2016 speelde West Ham in Boleyn Ground, dat plek bood aan 35.000 toeschouwers.

Historie West Ham United

West Ham United werd in 1895 opgericht onder de naam Thames Ironworks FC. Het was het bedrijfsteam van de lokale scheepsbouw en nog altijd heeft de club sterke banden met de scheepsbouw en metaalbewerking.

In 1897 werd de club professioneel en ging het spelen in de Southern League Second Division, waarna al snel promotie naar het hoogste niveau van de Southern League volgde. Hoewel de club in 1900 formeel werd opgeheven, vond er direct een doorstart plaats onder de huidige naam West Ham United. Om deze reden wordt 1895 door de club aangehouden als oprichtingsdatum.

Voetbalniveaus

In 1919 kwam West Ham voor het eerst uit in de Football League Second Division, het landelijke tweede niveau van dat moment. In 1923 promoveerde de club naar het hoogste niveau en werd bovendien de FA Cup-finale behaald, die legendarisch zou blijken. Naar deze wedstrijd kwamen naar schatting 300.000 toeschouwers, wat leidde tot chaotische situaties.

In 1932 brak de zwakste periode van West Ham aan, met degradatie naar het tweede niveau. Het zou tot 1958 duren voordat de club terugkeerde naar het hoogste niveau. Deze promotie markeerde wel direct het begin van een glorieperiode.

Tussen 1960 en 1980 was West Ham United een stabiele subtopper. In 1964, 1975 en 1980 werd de FA Cup gewonnen, terwijl de finale van de League Cup in 1966 en 1981 werd bereikt. Het hoogtepunt kwam in 1965, toen de UEFA Cup Winner’s Cup werd gewonnen, de voorloper van de UEFA Cup/Europa League. In 1976 werd nog eens de finale van dit toernooi behaald, die werd verloren van Anderlecht.

Vanaf de jaren tachtig tot heden is West Ham vooral wisselvallig. Noteringen in de subtop wisselen zich af met enkele periodes op het tweede niveau. Gemiddeld kan West Ham sinds de jaren tachtig gezien worden als een middenmoter op het hoogste niveau.

Fans en clubiconen van West Ham United

West Ham United is door haar banden met de scheepsbouw en metaalbewerking een geharde arbeidersclub. Vechtlust en strijd staat voorop, wat ook naar voren komt in de achterban. Met de meeste Londense clubs heeft West Ham een rivaliteit. De sterkste rivaliteit is er met Millwall. Het duel tussen beide ploegen staat bekend als één van de meest beladen wedstrijden van Engeland.

Hoewel de fans van West Ham een belangrijke rol speelden in de hooliganbeweging rond de jaren tachtig, staan de fans ook bekend om hun liederen tijdens wedstrijden. Meer dan bij andere clubs komen de fans met creatieve en sfeervolle liedjes om de ploeg aan te moedigen.

Door de jaren heen heeft West Ham diverse clubiconen gekend uit verschillende periodes. Bekende (voormalige) spelers zijn onder meer Ken Brown, Bobby Moore, Mark Noble, Carlton Cole en Geoff Hurst.