actueel background image

193e North London Derby belooft vuurwerk

14 jan 2023 | 10:58 0

Eén van de mooiste wedstrijden van Engeland staat zondag voor de 193e keer op het programma. De North London Derby tussen Tottenham Hotspur en Arsenal. Een beladen derby die dit jaar net iets meer beladen is dan anders.

Vooruitblik

Arsenal is hard op weg naar de eerste titel sinds 2004. The Gunners met de schaal in de handen, voor iedere Spurs-fan is dat een nachtmerrie. Zondag kan hun eigen club de spanning in de competitie weer helemaal terugbrengen door in eigen huis te winnen van de aartsrivaal. Arsenal dwars zitten in de titelstrijd is niet het enige dat op het spel staat. De Spurs zelf hebben een overwinning nodig om mee te blijven doen om de Champions League-plaatsen. Wij verwachten een bloedstollend duel.

Baas in eigen huis

Op basis van de laatste vijf wedstrijden staat Tottenham Hotspur op de elfde plaats. Slechts zeven punten werden er gepakt. Toch zegt dat niets over de wedstrijd van zondag. De derby is een wedstrijd die op zichzelf staat en waarin van alles kan gebeuren. Arsenal won voor het laatst in 2015 op bezoek bij de rivaal. De laatste vier keer dat Arsenal op bezoek kwam, gingen zij zonder punten naar huis. Dat biedt hoop voor de Spurs.
Vorig seizoen won Tottenham in eigen huis met 3-0. Toen zag de wereld er wel heel anders uit dan nu. Arsenal stond vijfde, een plek onder de Spurs. Dit jaar staat Arsenal bovenaan in de Premier League en is het verschil liefst elf punten en dan hebben The Gunners ook nog eens een wedstrijd minder gespeeld. Bij Tottenham heeft niemand de illusie dat ze Arsenal nog in gaan halen dit seizoen, maar een stokje steken voor een kampioenschap is ook mooi meegenomen. Bij een overwinning op de aartsrivaal is de spanning in de competitie weer helemaal terug en doen de Spurs uitstekende zaken in de strijd om een Champions League-ticket.

Ongekend sterk Arsenal

Arsenal is de laatste jaren vaak het lachertje van de Premier League geweest. Dit seizoen is alles anders. De ploeg van trainer Mikel Arteta verloor pas één wedstrijd. Dat was op 4 september op bezoek bij Manchester United. Op dat ene slippertje na, gaat het The Gunners voor de wind. Ze staan vijf punten voor op nummer twee Manchester City en liggen op koers voor de eerste titel sinds 2014. Het vertrouwen voor de wedstrijd van aanstaande zondag is dan ook groot. Tottenham is niet in beste vorm en Arsenal heeft bewezen voor niemand bang te hoeven zijn. Met de borst vooruit stappen zij binnen in het Tottenham Hotspur Stadium om voor het eerst sinds 2015 met drie punten huiswaarts te keren.

Het succes van Arsenal dit seizoen is te danken aan het collectief. Ze hebben geen echte sterspelers die in hun eentje de kar moeten trekken. Zo heeft de topscorer van de ploeg, Martin Ødegaard, ‘pas’ zeven doelpunten gemaakt. Ter vergelijking; bij de Spurs heeft Harry Kane er al vijftien inliggen. Zij zijn voornamelijk afhankelijk van de spits. Arsenal is niet afhankelijk van één speler en daar ligt de kracht van de ploeg. The Gunners zijn zondag dan ook de grote favoriet.

Statistieken

– Arsenal verloor dit seizoen pas één keer
– Arsenal won voor het laatst in 2015 op bezoek bij de Spurs
– Arsenal werd in 2004 voor het laatst kampioen
– Tottenham Hotspur pakte in de laatste 5 duels slechts 7 punten
– Harry Kane is de grote man bij de Spurs met 15 goals
– Het is de 193e keer dat de North London Derby wordt gespeeld
– Arsenal is bij de bookmakers de grote favoriet

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
01-10-2022
Arsenal - Tottenham Hotspur
3 - 1
12-05-2022
Tottenham Hotspur - Arsenal
3 - 0
26-09-2021
Arsenal - Tottenham Hotspur
3 - 1
08-08-2021
Tottenham Hotspur - Arsenal
1 - 0
14-03-2021
Arsenal - Tottenham Hotspur
2 - 1
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.