actueel background image

Toplcubs in het nauw tegenover elkaar

18 jan 2023 | 12:56 0

De volgende topper in de Premier League staat donderdagavond op het programma. In het Etihad Stadium speelt Manchester City dan tegen Tottenham Hotspur. Twee topclubs die allebei in de problemen. Haakt City weer aan in de titelstrijd of deelt Spurs de genadeklap uit?

Vooruitblik

Ruim een week geleden was de sfeer een stuk beter bij Manchester City. Nadat Chelsea binnen een paar dagen tijd twee keer werd verslagen gingen de mannen van Pep Guardiola met de borst vooruit naar huis. Amper een week later is de stemming 180 graden gedraaid. Na een nederlaag tegen de buren van United liep concurrent Arsenal uit naar een voorsprong van acht punten. Dat deden The Gunners in een derby op bezoek bij Tottenham. De Spurs presteren de laatste maanden wisselvallig en raken achterop in de strijd om de plekken die recht geven op Champions league voetbal. Voor beide ploegen is het erop of eronder donderdag. City is in eigen huis de grote favoriet.

Almachtig City toch niet zo almachtig

Manchester City maakte veel indruk toen het op 8 januari Chelsea thuis vernederde in de FA Cup. Met snel en vloeiend combinatievoetbal werd de Londense topclub kapot gespeeld. Na de wedstrijd concludeerde diverse media dat dit City, ondanks een achterstand van 5 punten op Arsenal, alsnog kampioen zou worden. Hoe anders is de situatie amper een week later. Na nederlagen tegen de nummer laatst Southampton en stadgenoot Manchester United ligt City uit de League Cup en bedraagt de achterstand op Arsenal acht punten. Het moge duidelijk zijn dat in het regenachtige Manchester de zon letterlijk en figuurlijk niet schijnt.

Tegen de Spurs is er maar één optie voor Guardiola en zijn elftal en dat is winnen. Bij ieder ander resultaat neemt de achterstand op Arsenal dusdanig grote vormen aan dat een inhaalrace lastig wordt. Guardiola zelf gaf het stiekem al op na afloop van de verloren derby tegen United. “Het kan me niet schelen. We kunnen de Premier League en de League Cup niet winnen. Dat is dan maar zo”, zei hij in al zijn emotie.

Spurs wisselvallig

Onder leiding van Antonio Conte moest Tottenham de laatste stap zetten naar de top. Onder leiding van de Italiaan zou Spurs een serieuze titelkandidaat worden. Vorig seizoen was er een stijgende lijn te zien, dit seizoen is die lijn ver te zoeken. Ondanks een sterke start vallen de Londenaren momenteel buiten de top vier. Zelfs kwalificatie voor de Champions League wordt een lastig verhaal. De achterstand op een plek die recht geeft op Champions League-voetbal bedraagt vijf punten . Bovendien sijpelt er chagrijn vanuit Conte door in de media. Bij elk interview grijpt de oefenmeester de gelegenheid aan om te roepen dat zijn selectie niet goed genoeg is en dat hij versterkingen wil. Wat doet dit met het vertrouwen van de spelers die hij wél heeft? En wat vindt de beruchte voorzitter Daniel Levy hiervan? Het lijkt wachten totdat de bom ontploft bij Spurs.

Een uitwedstrijd bij City komt precies op het verkeerde moment. Spurs won van de laatste zeven competitiewedstrijd slechts twee keer. Alleen van Leeds United en Crystal Palace werd gewonnen. Er moet dus een klein wonder gebeuren wil Tottenham in Manchester punten pakken. Maar die punten zijn wel nodig. Fulham, Brighton, Brentford en zelfs Liverpool en Chelsea hijgen de Spurs al in de nek als het gaat om plek 5 en dus Europa League. Donderdag weten we of de Spurs naar boven of juist naar beneden moeten kijken de komende weken.

Statistieken

– Tottenham won maar één van zijn laatste 4 competitiewedstrijden.
– Topspits Harry Kane heeft nog maar anderhalf jaar over van zijn contract.
– Tottenham won 3 van de laatste 5 onderlinge confrontaties tegen City.
– Heung-Min Son is hopeloos uit vorm en scoorde dit seizoen pas 4 keer.
– City won 2 van de laatste 5 onderlinge confrontaties met Spurs.
– City is de meest scorende ploeg in de Premier league.
– Maar 2 ploegen kregen minder doelpunten tegen dan City.
– Haaland, topscorer van de Premier Legue, staat al 2 wedstrijden droog.

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
19-02-2022
Manchester City - Tottenham Hotspur
2 - 3
05-08-2021
Tottenham Hotspur - Manchester City
1 - 0
25-04-2021
Manchester City - Tottenham Hotspur
1 - 0
13-02-2021
Manchester City - Tottenham Hotspur
3 - 0
21-11-2020
Tottenham Hotspur - Manchester City
2 - 0
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.