actueel background image

Hoe fans verliefd werden op Jackie Groenen

06 mei 2019 | 18:58 0

Een Belg of een Nederlander?

Eind december 1994 werd Jackie Noelle Groenen geboren in Tilburg, waar eigenlijk het plan was dat dit in België zou gebeuren. Haar familie ging vanaf haar geboorte wonen in het Belgische Poppel. Hier groeide Groenen dus op. Ze had destijds een Nederlands paspoort en vroeg later pas een Belgisch paspoort aan. Dit deed zij toen de bondscoach van het Belgische team vroeg of ze kampioenschappen met het team wilde spelen. Op dat moment blijkt dat Groenen vroeger al een interland voor Oranje had gespeeld en daardoor niet meer voor een ander land mocht uitkomen. Helaas voor de Belgen, maar feest voor de Nederlanders. Het avontuur en de successen die bij de Oranje Leeuwinnen zouden komen, had ze nooit kunnen voorzien.

jackie groenen

Judo of voetbal?

De blondine kon niet alleen heel goed voetballen, maar was ook zeer goed in judo. Zo goed, dat ze zelfs vier keer Nederlands kampioen is geworden. Toen ze op het EK judo haar heup brak, wist ze dat twee sporten op hoog niveau te veel was. Hoewel de Olympische spelen in 2016 in Rio de Janeiro haar judo doel was, koos ze met moeite toch voor het voetbal. Wederom helaas, dit keer voor de judoka’s, maar feest voor het Nederlands vrouwenelftal.

De carrière van Groenen in een notendop

Jackie Groenen speelde in de jeugd zowel in België als in Nederland, net over de grens. In 2011 kreeg zij de kans om haar eerste contract te tekenen en kwam te spelen bij het Duitse Duisburg. De club waar ook Lieke Martens nog heeft gespeeld in haar jongere jaren. Na Duisburg speelde de goedlachse middenvelder Groenen bij Chelsea. Ze had op dat moment nog niet haar rijbewijs, dus kwam als enige speelster op de fiets met een (zoals ze het zelf noemt) lelijke helm naar de club.

Na Engeland keerde ze terug bij de oosterburen van Nederland, namelijk bij FFC Frankfurt in Duitsland. Ze leerde hier onder andere doelgerichter spelen, meer vooruit voetballen en variatie in haar spel te brengen. In de zomer van 2019 staat Jackie Groenen (24 jaar) aan de basis van een nieuw avontuur in Engeland, bij Manchester United.

Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht

Het was het liedje van John de Bever dat de dames van Oranje in 2017 luidkeels meezongen, nadat ze het EK in eigen land wonnen. Groenen was er twee jaar eerder op het WK nog niet bij en had ook geen zicht op het nationale elftal. Echter, sinds ze bij het elftal is gekomen, is ze een vaste waarde geworden in de basis met rugnummer 14. De steun van het Nederlands publiek noemde ze in positieve zin ongekend en het succes was groots. Groenen is sowieso al een goedlachse en vrolijke dame, maar na de EK titel verdween die lach helemaal niet meer van haar gezicht.

Jackie groenen lach

Waarom Nederland verliefd is op Jackie Groenen

De speelsters die op het EK speelden kon je nuchter noemen en ze kwamen heel leuk en echt over in interviews. Het was niet gespeeld en er werd kritisch gesproken over eigen prestaties. Dit zorgde voor veel respect vanuit oranje voetbalfans. Groenen kwam daarnaast ook nog eens spontaan, schattig en bescheiden over. Ze werd één van de sterren van het EK in 2017 zowel binnen als buiten de lijnen, waar het woord ‘’genieten’’ overheerst in haar verhaal. ‘De winst was niet te beschrijven en het was een geweldig toernooi’, zegt Groenen.

Nederland EK 2017 kampioen

Groenen is een pure middenvelder die snel kan draaien en bewegen, maar ook klappen kan opvangen dankzij haar verleden als judoka. Ze vindt het leuk om iemand te passeren, maar kan ook genieten van een gewonnen duel. Dat zij over deze eigenschappen beschikt, komt in elke wedstrijd naar voren. Ze blonk op het toernooi uit in de perfecte dieptepasses en goede balbeheersing. Vooral in de halve finale tegen Engeland was zij de uitblinker en de aangever van 1-0, welke gemaakt zou worden door Vivianne Miedema.

De actieve middenvelder heeft veel te danken aan bondscoach Sarina Wiegman. De coach wist Groenen op een juiste positie in te zetten en gaf haar de vrijheid om zichzelf te zijn. Zo kon Wiegman prima omgaan met de af en toe eigenwijze Groenen die net als Cruijff nummer 14 op haar rug droeg, tevens haar idool.

Jackie groen rugnummer 14

Tijdens het EK in eigen land werd met dagelijkse (online) programma’s duidelijk wat de Oranje Leeuwinnen los maakte in Nederland. De spelers werden verrast door journalisten met cadeautjes voor de goede prestaties. Zo kreeg Sari van Veenendaal sokken en Jackie Groenen blijkt helemaal weg te zijn van drop en lp’s. Bekijk hieronder de video van Groenen die cadeautjes krijgt na een wedstrijd. Het is haar dankbare en onschuldige reactie die Nederlanders nog eens extra deden doen vallen voor haar.

Groenen schiet Oranje naar de WK Finale

In een zenuwslopende halve finale op het WK in Frankrijk tegen Zweden moest er een verlenging aan te pas komen om de wedstrijd te beslissen. Jackie Groenen is eigenlijk een speelster die de bal zelfs rond de zestien nog afgeeft door middel van een (steek)pass of voorzet. Pierre van Hooijdonk had haar al vaak als feedback gegeven dat ze zelf vaker moesten schieten. Dat deed Groenen met succes in de 99e minuut van de wedstrijd tegen Zweden. Dit enige doelpunt van de wedstrijd zorgde ervoor dat de Oranje Leeuwinnen naar de WK finale tegen Amerika gingen. Deze werd helaas verloren met 2-0.

Jackie Groenen kreeg veel lof van grote spelersnamen, fans en media op het WK in 2019. Ze was een vechter, gaf niet op en maakte de nodige tackles om de bal te veroveren. In aanvallend opzicht stond de nummer 14 vaak op de goede plek en had mooie passes in petto. Groenen heeft er dankzij dit WK weer heel wat verliefde fans bij.

De mannenwereld kreeg respect na het EK

Waar er voorheen nogal negatief over het damesvoetbal werd gesproken, is dat wel anders geworden na het Europees Kampioenschap. Het was Louis van Gaal die in de analyse vrijwel geen namen wist te noemen van de speelsters, maar één wel had onthouden: Jackie Groenen. Nummer 14, die vond hij echt goed spelen. Ook uitte Willem van Hanegem later zijn respect voor de kunsten en kwaliteit van de goedlachse oranje leeuwin.

Teruglezen wat er op het WK 2019 allemaal is gebeurd? Check de WK voetbal 2019 pagina.

Training Oranje Leeuwinnen

Op 5 november 2019 bezochten wij de training van de Oranje Leeuwinnen op de KNVB campus in Zeist. Daar was Jackie Groenen natuurlijk van de partij. Ook op de trainingen kun je haar omschrijven als een spontane en gezellige speelster met een groot doorzettingsvermogen. Van het volgende weten we niet of het een onderling grapje is, maar enkele speelsters riepen ‘Jackielien’ in plaats van ‘Jackie.’ Foto’s en video’s van deze training kun je in dit artikel bekijken.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.