actueel background image

Hard werken brengt dromen in vervulling voor Lieke Martens

07 mei 2019 | 11:52 0

Als jong meisje speelde Martens altijd bij de jongens, omdat er nog geen meisjes teams waren. Ze liep hier vaak rond in veel te grote shirts die helemaal in haar broek waren opgepropt. Inmiddels is dat wel veranderd en is er zelfs voor het Nederlands vrouwenelftal een speciaal logo ontworpen voor op de getailleerde tenues. Het vrouwenvoetbal leeft in Nederland, mede dankzij Martens.

Klein en toch al groot

Martens groeide op in een echt dorp in Limburg, maar twijfelde geen seconde om te verhuizen naar Amsterdam voor een opleidingstraject van de KNVB. Ze was op dat moment pas 15 jaar, maar ontwikkelde zich snel op mentaal en fysiek gebied. Binnen jaar klopte sc Heerenveen aan bij haar en haar wens om op het hoogste niveau te voetballen in Nederland kwam uit. Ze verhuisde van de hoofdstad naar het hoge Noorden. Het jonge talent was toen al zelfbewust en kritisch op haar presteren en wist precies waar ze aan wilde werken. Ze wilde zich in Heerenveen gaan bewijzen, omdat ze later graag in het buitenland wilde spelen.

Tijdens haar opleiding speelde ze al bij Oranje onder 15 en maakte ze haar debuut in het stadion van Zwolle. Later zou ze ook bij het onder 17 elftal nog uitkomen.

lieke martens oranje 11

Van noord naar zuid naar oost

Na één seizoen bij Heerenveen gespeeld te hebben, maakte Martens de overstap naar het nieuw opgerichte vrouwenelftal van VVV Venlo. Ze scoorde hier negen keer in twintig wedstrijden. Hiermee werd ze geen topscorer van de competitie, maar wel van haar club. In dat jaar speelde eveneens een aantal namen die nu haar teamgenoten bij Oranje zijn, onder andere: Van de Sanden (Heerenveen), Dekker (FC Twente), Van Lunteren (AZ), Van de Donk (Willem 2). Huidig bondscoach Wiegman was toen actief als coach bij ADO Den Haag.

Na haar prima seizoen bij VVV vertrok ze verder naar het zuiden, naar St. Liege in België. Met deze club won ze, mede dankzij twee van haar doelpunten, in het seizoen van 2011/12 de BeNe Supercup. Ook in België verbleef ze slechts één seizoen en ging vanuit Nederland gezien naar ons oostelijke buurland: Duitsland. In de Bundesliga voor vrouwen speelde ze met Duisburg twee seizoenen, waar ze wederom op individueel niveau indruk maakte.

Een Zweeds avontuur

Vanaf 2014 begon Martens te spelen in de Zweedse competitie, waar het niveau aanzienlijker hoger ligt dan in andere vrouwenvoetbal landen. Hier speelde ze drie seizoenen bij eerste Göteborg en later Rosengard. Ze wist maar liefst 32 keer te scoren in 66 wedstrijden. In Zweden won zij de Super Cup en de Svenska Cupen in respectievelijk 2015 en 2015/16.

lieke martens goteborg zweden

Haar succes bleef uiteraard niet onopgemerkt en voordat het EK in 2017 begon, tekende ze voor een droomtransfer naar FC Barcelona. Uiteraard was zij geselecteerd voor het nationale Oranje team van op dat moment bondscoach Sarina Wiegman.

Het harde werken wordt met succes beloond

In eigen land werd in 2017 het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen gehouden. Met heel Nederland dat oranje kleurde, waren de Oranje Leeuwinnen favoriet voor de titel, iets dat niet geheel onmogelijk was. Sterker nog, Nederland bereikte de finale en wist met 4-2 in de Grolsch Veste van Denemarken te winnen.

Lieke Martens groeide uit tot sterspeelster van het Nederlands elftal, het toernooi en wereldwijd. Sindsdien wordt ze gevolgd door vele media en maakte ze een glansrijke transfer naar FC Barcelona. Haar leven is compleet veranderd, maar wel in positieve zin. Ze geniet van het feit dat ze vrouwenvoetbal op de kaart heeft gezet, samen met haar teamgenoten, en dat er steeds meer respect komt.

Lieke Martens Christiano Ronaldo
Lieke Martens en Christiano Ronaldo wonnen in 2017 de prijs voor beste voetballer van Europa.

De vrouwelijke Messi van het team

Na het succesvolle EK in 2017 wordt Martens beroemd in de voetbalwereld en begon ze aan haar seizoen bij grootmacht FC Barcelona. Ze wordt hier de beste betaalde speelster in de historie van de club. Direct in haar eerste seizoen pakte ze de Copa Catalunya titel en in 2018 de Copa de la Reina de Fútbol. Tevens wordt ze in 2017 nog bekroond door de FIFA tot beste voetbalster ter wereld.

lieke martens barcelona

Bij Barcelona leert ze als team echt samen te spelen en nog meer balcontrole. Aan de linkerkant in de aanval dribbelt ze menig tegenstander voorbij en kan ze zowel met links voorzetten geven als met rechts op doel schieten. De manier waarop ze speelt, wordt dan ook vergeleken met Lionel Messi wie ook uitkomt voor Barcelona. Martens is nog jong en haar beste jaren zullen nog komen, dat beloofd wat voor het Nederlands vrouwenvoetbal!

Lieke Martens is een icoon en een voorbeeld

Voor Lieke Martens is het een droom die uitkomt dat kinderen van nu zeggen dat ze net zo goed als haar willen worden. Dat er posters op de kamer hangen bij kinderen vindt ze prachtig, evenals de fanpagina’s die gemaakt zijn. Ze ziet dan ook veel van haarzelf terugkomen op social media, maar heeft niet de tijd om op alles te reageren. Haar eigen idool was vroeger Ronaldinho, vanwege zijn voetbalkunsten en nu Messi. Van Ronaldinho had zij ook een poster van hem op zijn kamer. Net als Robin van Persie speelt Lieke Martens de hoofdrol in de Calvé Pindakaas reclame.

De teen van Lieke Martens

Het was een veelbesproken onderwerp tijdens het WK in Frankrijk. Hoe gaat het met de teen van Lieke Martens. In de wedstrijd tegen Japan schreef Martens twee doelpunten op haar naam, maar tijdens het juichen zou ze een misstap hebben gemaakt of is er iemand op haar gaan staan. In de dagen en weken daarna deed ze niet alle trainingen volledige mee en heeft ze zelfs even in een rolstoel gezeten. Ondanks de pijn in haar teen is ze wel nog in de navolgende wedstrijd in de basis van start gegaan. De meningen zijn verdeeld over of de teenblessure van Martens haar prestaties hebben beïnvloed.

lieke martens schiet bal

Shirt Lieke Martens hebben?

Ja, heel veel fans willen ontzettend graag het shirtje van de topspeelster hebben. Martens vind dat ontzettend leuk en wil daar aan mee werken, maar geeft aan dat helaas niet te kunnen. Ze hebben maar één shirt bij de Catalaanse club waar ze het hele seizoen mee moeten doen. Mocht jij een shirt van Martens willen, dan kun je het beste even naar de winkel gaan.

Het verhaal van Lieke op papier

Op 7 mei 2019 verscheen het langverwachte boek van Lieke Martens, uitgegeven door VBK Media. Ze deelt hierin haar verhaal, hoe ze van jongs af aan al voetbalde en uitgroeide tot beste speelster van de wereld. Absoluut een aanrader als je een fan bent van de speelster of vrouwenvoetbal.

Alles teruglezen over het WK 2019 waar Martens twee doelpunten maakte? Bekijk de WK voetbal 2019 pagina.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.