WK Selectie Oranje Leeuwinnen

Het is bondscoach Sarina Wiegman dat na de oefenwedstrijden in april de WK selectie van de Oranje Leeuwinnen bekend heeft gemaakt. Uiteraard ontbreken er een aantal namen niet.

Hieronder vind je de selectie van het Nederlands dameselftal voor het WK dat 7 juni in Frankrijk begint.

Speelster Positie Club
Sari van Veenendaal Keeper Arsenal
Loes Geurts Keeper Kopparbergs/Göteborg FC
Lize Kop Keeper Ajax
Dominique Bloodworth Verdediging Arsenal
Anouk Dekker Verdediging Montpellier HSC
Merel van Dongen Verdediging Real Betis
Kika van Es Verdediging Ajax
Danique Kerkdijk Verdediging Bristol City
Desiree van Lunteren Verdediging SC Freiburg
Liza van der Most Verdediging Ajax
Danielle van de Donk Middenveld Arsenal
Jackie Groenen Middenveld FFC Frankfurt
Inessa Kaagman Middenveld Everton
Jill Roord Middenveld Bayern Munchen
Sherida Spitse Middenveld Vålerenga
Victoria Pelova Middenveld ADO Den Haag
Lineth Beerensteyn Aanval Bayern Munchen
Ellen Jansen Aanval Ajax
Renate Jansen Aanval FC Twente
Lieke Martens Aanval FC Barcelona
Vivianne Miedema Aanval Arsenal
Shanice van der Sanden Aanval Olympique Lyon

Ten opzichte van de selectie tijdens de oefenwedstrijden zijn de volgende speelsters afgevallen: Cheyenne van den Goorbergh (FC Twente) en Aniek Nouwen (PSV). Echter staan zij wel op de standby-lijst, samen met: Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Katja Snoeijs (PSV), Ashleigh Weerden (FC Twente), Jennifer Vreugdenhil (Valencia) en Siri Worm (Everton).

Op uiterlijk vrijdag 24 mei moet de officiële lijst van 23 speelsters worden ingediend bij de FIFA. Uiterlijk 24 uur voor de eerste WK groepswedstrijd van Nederland kan er nog een wijziging worden aangebracht, maar alleen in geval van (ernstige) blessures.

Oefenwedstrijden

Begin april oefende de Nederlandse dames tegen de elftallen van Mexico en Chili. Waar er nog minimaal gewonnen werd van Mexico met 2-0, werd er een paar dagen later ruim gewonnen van Chili met 7-0. In beide wedstrijden wist Nederland te domineren en werd er goed gevoetbald, alleen in de eerste oefenwedstrijd hadden er meer doelpunten gemaakt mogen worden. Dit werd zowel door publiek, als spelers, als commentatoren als de bondscoach zelf beaamd. Dit hebben de Oranje Leeuwinnen zeker goed gemaakt tegen Chili. Het was Danielle van de Donk die maar liefst vier van de zeven doelpunten op haar naam zetten, waaronder een kopbal wat haar nauwelijks eerder is gelukt. Vivianne Miedema wist het vierde doelpunt van de wedstrijd te scoren en kwam daarmee op maar liefst 100 doelpunten in het oranje shirt (inclusief jong oranje). De spits van Oranje scoorde ook al 57 keer in het senioren team en staat daarmee op de tweede plek van topscorers aller tijden bij de vrouwen. De eerste plek staat op naam van (gestopt speelster) Manon Melis met 59 doelpunten. De kans is zeer aanzienlijk dat Vivianne Miedema deze zomer de nieuwe ranglijst aanvoerder zal worden.

Op de eerste zaterdag van juni zal er nog een feestelijke uitzwaai wedstrijd plaatsvinden in het stadion van PSV, Eindhoven. De tegenstander die Nederland daar treft is Australië, ook deelnemer aan het WK. Meer informatie over de voorbereiding van het WK lees je hier.

Wil je meer over het toernooi in Frankrijk lezen, dan ben je op de WK voetbal 2019 pagina aan het juiste adres.

Wie keept er op het WK?

De keuze voor eerste keepster wordt nog uitgesteld tot 1 juni. In de oefenwedstrijd in april zijn beide keepsters weinig in actie gekomen door het aanvallende spel van Nederland. Bondscoach Sarina Wiegman zal de komende tijd de keepsters in de gaten houden in de competitie, maar ook vorm en motivatie binnen en buiten de lijn. Wie er onder de lat op 1 juni tijdens de oefenwedstrijd plaatsneemt, zal onwaarschijnlijk ook de eerste keepster op het WK worden.

Het is Loes Geurts dat met haar team net pas aan de Zweedse competitie begint, maar daar wel eerste keepster is. Sari van Veenendaal gaat waarschijnlijk veel speelminuten krijgen in de resterende wedstrijden van de Engelse competitie, omdat de eerste keepster van Arsenal geblesseerd is geraakt begin april. Zo hebben beide keepsters nog mogelijkheden om uit te blinken in het keepersvak en de gezonde concurrentie met elkaar aan te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *