WK Selectie Oranje Leeuwinnen

Het is bondscoach Sarina Wiegman dat na de oefenwedstrijden in april de WK selectie van de Oranje Leeuwinnen bekend heeft gemaakt. Uiteraard ontbreken er een aantal namen niet.

Hieronder vind je de selectie van het Nederlands dameselftal voor het WK dat 7 juni in Frankrijk begint.

Speelster Positie Club Rugnummer
Sari van Veenendaal Keeper Arsenal 1
Loes Geurts Keeper Kopparbergs/Göteborg FC 23
Lize Kop Keeper Ajax 16
Dominique Bloodworth Verdediging Arsenal 20
Merel van Dongen Verdediging Real Betis 4
Kika van Es Verdediging Ajax 5
Stefanie van der Gragt Verdediging FC Barcelona 3
Danique Kerkdijk Verdediging Bristol City 18
Desiree van Lunteren Verdediging SC Freiburg 2
Liza van der Most Verdediging Ajax 22
Anouk Dekker Middenveld Montpellier HSC 6
Danielle van de Donk Middenveld Arsenal 10
Jackie Groenen Middenveld FFC Frankfurt 14
Inessa Kaagman Middenveld Everton 15
Jill Roord Middenveld Bayern Munchen 19
Sherida Spitse Middenveld Vålerenga 8
Victoria Pelova Middenveld ADO Den Haag 12
Lineth Beerensteyn Aanval Bayern Munchen 21
Ellen Jansen Aanval Ajax 17
Renate Jansen Aanval FC Twente 13
Lieke Martens Aanval FC Barcelona 11
Vivianne Miedema Aanval Arsenal 9
Shanice van der Sanden Aanval Olympique Lyon 7
Sarina Wiegman Bondscoach Oranje Leeuwinnen

Ten opzichte van de selectie tijdens de oefenwedstrijden zijn de volgende speelsters afgevallen: Cheyenne van den Goorbergh (FC Twente) en Aniek Nouwen (PSV). Echter staan zij wel op de standby-lijst, samen met: Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Katja Snoeijs (PSV), Ashleigh Weerden (FC Twente), Jennifer Vreugdenhil (Valencia) en Siri Worm (Everton).

Wie keept er op het WK?

De keuze voor eerste keepster werd uitgesteld tot eind mei, maar de keuze is inmiddels bekend gemaakt en het wordt Sari van Veenendaal. “Wij hebben er heel lang over nagedacht”, geeft bondscoach Sarina Wiegman als eerst aan. Volgens haar zijn er eerst verschillende punten afgewogen. “Wij kijken naar kwaliteit. Wij hebben drie goede en verschillende keepers in de selectie. En we hebben ook gekeken naar speelminuten en ritme en hoe spelers er nu opstaan. Zodoende is er voor Sari gekozen.”

In de oefenwedstrijd in april waren beide keepsters weinig in actie gekomen door het aanvallende spel van Nederland. Bondscoach Sarina Wiegman had dan ook de resterende tijd om de keepsters in de gaten houden in de competitie, maar ook vorm en motivatie binnen en buiten de lijn. Het was Loes Geurts dat met haar team net pas aan de Zweedse competitie begon, maar daar wel eerste keepster is. Sari van Veenendaal kreeg meer speelminuten in de resterende wedstrijden van de Engelse competitie, omdat de eerste keepster van Arsenal geblesseerd was. Zo hadden beide keepsters nog mogelijkheden om uit te blinken in het keepersvak en de gezonde concurrentie met elkaar aan te gaan.

Oefenwedstrijden

Begin april oefende de Nederlandse dames tegen de elftallen van Mexico en Chili. Waar er nog minimaal gewonnen werd van Mexico met 2-0, werd er een paar dagen later ruim gewonnen van Chili met 7-0. In beide wedstrijden wist Nederland te domineren en werd er goed gevoetbald, alleen in de eerste oefenwedstrijd hadden er meer doelpunten gemaakt mogen worden. Dit werd zowel door publiek, als spelers, als commentatoren als de bondscoach zelf beaamd. Dit hebben de Oranje Leeuwinnen zeker goed gemaakt tegen Chili. Het was Danielle van de Donk die maar liefst vier van de zeven doelpunten op haar naam zetten, waaronder een kopbal wat haar nauwelijks eerder is gelukt. Vivianne Miedema wist het vierde doelpunt van de wedstrijd te scoren en kwam daarmee op maar liefst 100 doelpunten in het oranje shirt (inclusief jong oranje). De spits van Oranje scoorde ook al 57 keer in het senioren team en staat daarmee op de tweede plek van topscorers aller tijden bij de vrouwen. De eerste plek staat op naam van (gestopt speelster) Manon Melis met 59 doelpunten. De kans is zeer aanzienlijk dat Vivianne Miedema deze zomer de nieuwe ranglijst aanvoerder zal worden.

Op de eerste zaterdag van juni zal er nog een feestelijke uitzwaai wedstrijd plaatsvinden in het stadion van PSV, Eindhoven. De tegenstander die Nederland daar treft is Australië, ook deelnemer aan het WK. Check hier de voorbeschouwing voor de wedstrijd tegen Australië.

Wil je meer over het toernooi in Frankrijk lezen, dan ben je op de WK voetbal 2019 pagina aan het juiste adres.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *