actueel background image

Shanice van de Sanden in de rol van sfeermaker bij Oranje

15 mei 2019 | 08:38 0

Shanice van de Sanden werd geboren op 2 oktober 1992, in Utrecht. Relatief laat begon ze pas met voetballen, namelijk op haar twaalfde. Het was haar buurman die we mogen bedanken, omdat hij haar had ingeschreven bij VV IJsselstein. Tot dan toe was ze eigenlijk helemaal niet bezig met voetbal, maar meer met het goede oude MSN en spelletjes. Bij haar eerste training was het echter meteen raak en vond ze de sport ontzettend leuk. Ze droomde nooit over EK titels en toernooien, ze wist niet eens dat die er waren voor vrouwen. Inmiddels weet ze niet beter en bestaat haar leven uit voetbal.

Openingsgoal voor Oranje op het EK

In de eerste wedstrijd van het EK in 2017 speelde Nederland tegen Noorwegen in een uitverkochte Galgenwaard, Utrecht. Normaal is Shanice van de Sanden niet zo van het koppen, maar was zij het die de openingstreffer met haar hoofd maakte voor de Oranje Leeuwinnen op het WEURO 2017. Het bleek de start van een waanzinnig mooi toernooi, waarin ze uitgroeide tot één van de favoriete speelsters.

Oranje Leeuwinnen EK

De Daphne Schippers op het veld

Hoewel de looptechniek niet hetzelfde is, is Shanice van de Sanden op de rechterflank de Daphne Schippers in baan 4. Haar grote snelheid is een kunst en een wapen. Journalisten en commentatoren spreken altijd over de turbo van de spits, wanneer ze een indrukwekkende sprint inzet. Haar snelheid betekent alles voor haar geeft ze zelf aan. Bekijk hier een interview met de speelster van Oranje, voordat het EK begon.

Ook tegenstanders zijn geïntimideerd van de snelle passen van de rechtsbuiten. De bondscoach van het Zwitserse team zei met een lach tegen de Oranje Leeuwin: ‘Liever niet, blijf jij maar lekker thuis.’ Daarmee doelend op dat Van de Sanden te goed was en niet mee hoefde te doen in de return in de WK kwalificatie (2018).

Sjaan geniet

Zowel van eigen acties, als van haar teamgenoten kan de speelster genieten. Helemaal geniet ze van het Oranje publiek dat uitbundig begint te juichen als ze de bal krijgt en een actie inzet. Ze put daar kracht uit en dat blijkt ook wel uit de manier waarop ze omgaat met de fans. Tijdens de wedstrijd zweept ze het publiek op middels handgebaren, waaronder de bekende move dat ze haar hand achter haar oor plaatst. Van de Sanden is een dame die ontzettend uitbundig en enthousiast is, zowel in het team als in de omgang met de fans. Mede dankzij haar zijn er veel fans van het Nederlands vrouwenvoetbal bij gekomen na het gewonnen EK in 2017.

Van de Sanden Oranje

Een modebewuste ijdeltuit

Waar ze eerst een bos met haar had, is het nu een strak kort kapsel. Na deze verandering, ging ze ook meer make-up dragen en ontwikkelde ze een eigen stijl. Ze heeft vele outfits en zorgt altijd dat haar schoenen matchen met de rest van haar kleding. Haar rode lippenstift is misschien nog wel het meest kenmerkend. Ook op het veld verschijnt ze met make-up, waar ze inmiddels mede om bekend staat. Het is een stoere dame met, zoals ze zelf zegt, een ontzettend mooi leven.

Ambassadeur

Van de Sanden zet zich op diverse fronten in voor de jeugd. Zo is zij ambassadeur bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Zelf is ze gelukkig op het veld en weet wat voetbal haar gebracht heeft. Ze vindt dat kinderen zichzelf als mens moeten kunnen ontwikkelen en daar speelt sporten ook een rol in.

Ook is ze door UEFA gevraagd om zich toe te voegen aan het team van ambassadeurs van #WePlayStrong. In september 2018 werd haar ‘Strong is’ video gepresenteerd, waarin ze verteld over haar jeugd en wat haar motiveert. Het eindigt met ‘Being me, being strong and being who I am, that will be the key to my success.’

Een hoofdrol in de Champions League Finale

Nadat ze eerder al bij FC Utrecht, sc Heerenveen, FC Twente en Liverpool had gespeeld, maakte ze na de zomer van het Europees Kampioenschap in 2017 een transfer naar een grootmacht in het vrouwenvoetbal: Olympique Lyon. Haar wens was om de Champions League te winnen en dankzij haarzelf kwam die droom in haar eerste seizoen al uit. Ze mocht in de finale van 2018 in de verlenging invallen toen het 1-1 stond en claimde vervolgens de hoofdrol van de wedstrijd. Ze gaf maar liefst drie assists, waardoor de eindstand op het scorebord uitkwam op 1-4 in het voordeel van de Franse ploeg. Ook in 2019 lukte het de Olympique Lyon om wederom de Champions League te winnen en ook nu was Van de Sanden een onmisbare waarde met twee perfect assists. De eindstand werd 4-1 (Lyon-Barcelona) en Van de Sanden speelde 62 minuten.

Van de Sanden Olympique Lyon

Shanice op het WK

In juni 2019 startte het Wereld Kampioenschap voetbal voor vrouwen. Nederland was met Shanice van de Sanden van de partij, samen met onder andere Lieke Martens, Sherida Spitse, Jackie Groenen, Vivianne Miedema en Danielle van de Donk. Vooraf was de vraag hoe ver het Nederlandse team zou komen. Ambities waren er zeer zeker, maar ook tegenstanders zijn gegroeid in kwaliteit en niveau. Uiteindelijk wisten de Oranje Leeuwinnen tot de finale te komen waar Amerika met 2-0 te sterk was. Shanice van de Sanden speelde als invaller ongeveer 20 minuten.

Het allereerste dat aan Van de Sanden opviel, was haar passende en imponerende kapsel dat net een panter leek. Het leek haar passend bij het toernooi en de mentaliteit. Van de Sanden kwam in weinig wedstrijd tot haar niveau en moest in de laatste twee wedstrijd haar basisplek afstaan aan Lineth Beerensteyn. De negatieve feedback vanuit de media is ‘in haar koppie gaan zitten’ gaf ze zelf toe. In de wedstrijd tegen Kameroen heeft de snelle buitenspeler wel een mooie assists op haar naam geschreven. Vivianne Miedema kopte haar voorzet prachtig binnen.

Wat er allemaal op het WK is gebeurd lees je op de WK voetbal 2019 pagina.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.