actueel background image

Sherida Spitse is de koningin van de Oranje Leeuwinnen

27 mei 2019 | 13:40 0

Met nummer acht op haar rug en (voorheen) de aanvoerdersband om haar arm kan Sherida Spitse de koningin van de Oranje Leeuwinnen genoemd worden. Zij is de degene die het team stuurt en oppept met veel wederzijds respect. Zoals vele andere speelsters van het Nederlands elftal is ook zij met open armen ontvangen bij fans. Waarom dat zo is en waarom ze een koningin bij Oranje is, lees je in dit artikel.

Jong gedebuteerd en een primeur in het vrouwenvoetbal

Sherida Spitse debuteerde in het Nederlands elftal op 16 jarige leeftijd, destijds speelde ze nog bij de jongens bij Sneek Wit Zwart. Kort daarna maakte ze de overstap naar sc Heerenveen om in de Eredivisie te spelen.

In 2013 kreeg ze de primeur in het vrouwenvoetbal toen ze verkaste naar Lillestrom in Noorwegen. Er werd voor haar namelijk een transfersom betaald. Het was niet het geld waar Spitse het voor deed, maar wel het mooie aanbod en niveau dat in Noorwegen te wachten stond. Sinds 2018 is Spitse actief bij Vålerenga, Noorwegen.

Recordinternational

Begin maart 2019 speelde Sherida Spitse haar 157e interland en werd daarmee recordinternational. Niet alleen bij de vrouwen, maar ook bij de mannen speelde niemand meer interlands dan Spitse. Op dat moment is ze 28 jaar, dus naar verwachting worden er nog vele interlands op het lijstje bijgeschreven.

Sherida Spitse vrije trap

De Dirk Kuyt van het elftal

Dirk Kuyt stond bekend om zijn doorzettingsvermogen en motivatie om beter te worden. Ook Spitse heeft deze mentaliteit. Ze kijkt continu waar ze zichzelf kan uitdagen en hoe ze beter kan worden. Elke training is ze actief alsof ze een wedstrijd speelt, een vastberaden houding, strakke ballen en hard in de duels. Ook toen ze pas net voetbalde op 6 jarige leeftijd zou en moest ze trainen, ook al was het slecht weer. Haar mentaliteit zit dus vanaf jongs af aan al goed.

Sherida Spitse

Niet alleen op de club is ze met voetbal bezig, ze leeft, kijkt en praat voetbal zoals ze zelf zegt. Ondertussen houdt ze in haar keuzes wel rekening met haar gezin, waarmee ze in Noorwegen woont. Wanneer er een blije Sherida is, zie je dat ook terug op het veld.

WK 2019 Frankrijk

De routinier geeft voor het toernooi aan dat de collectiviteit het team sterk maakt. Ook zijn ze meer dan teamgenoten, het zijn vrienden én dat maakt het team nog hechter. Ze droomde, samen met de andere speelsters, van de WK titel en daar waren ze toch heel dichtbij. Spitse heeft lak aan wat de media voor meningen over haar heeft en is altijd van haar eigen krachten uitgegaan. De media waren in het begin van het WK in Frankrijk redelijk negatief over het spel van de middenveldster. Echter herpakte zij zichzelf en speelde later in het toernooi weer betere wedstrijden en knokten ze zich met het team naar de WK finale tegen Amerika (2-0).

Met haar mentaliteit, doorzettingsvermogen en houding is zij absoluut de Oranje koningin van het elftal. Wat dat betreft is ze ook echt een leider in het veld, eentje die iedereen probeert mee te nemen en het spel bepaalt.

Hoe staat Spitse bekend bij haar teamgenoten?

Dat Spitse herkenbare eigenschappen heeft in het Nederlands elftal blijkt wel uit de onderstaande humoristische video.

Vrije trappen specialist

De nummer acht in het elftal is vrijwel altijd de speelster die de vrije trappen neemt op het veld en niet voor niets. Uitgemeten en met effect schiet ze er veel in, zo ook in de EK finale tegen Denemarken in 2017. Dit noemt ze ook één van haar mooiste momenten in haar carrière.

Daarnaast had ze ook een herkenbare rake vrije trap in de WK kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije. Het deed journalisten en voetbalfans denken aan de vrije trap van Ronaldinho op het WK in 2002.
Ronaldinho

Spitse (minuut 1:06)

Al met al kan Sherida Spitse worden gezien als steunpilaar van de Oranje Leeuwinnen, zowel binnen als buiten de lijnen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.