actueel background image

De jongensdroom van Dirk Kuyt

02 mei 2019 | 10:22 0

Dirk Kuyt staat bekend om zijn intense motivatie en doorzettingsvermogen. Hij is geliefd bij het publiek, waar hij ook speelde. Zijn carrière sloot hij af zoals hij wilde: Kampioen met Feyenoord.

In de zomer van 2017 wist Dirk Kuyt zijn carrière op een bijzonder glansrijke manier af te sluiten. In zijn laatste wedstrijd voor de club kwam de aanvaller driemaal tot scoren en dat leverde Feyenoord de landstitel op. Kuyt speelde in totaal negentien seizoenen in zijn carrière. Overal waar de Katwijker speelde, wist hij uit te groeien tot een publiekslieveling en dat kwam voornamelijk door zijn geweldige instelling en doortastendheid.

Jeugdspeler bij Quick Boys

Kuyt speelde in de jeugd bij de amateurs van Quick Boys. Begin 1998 mocht de doelpuntenmaker debuteren in het eerste van de club. In totaal kwam Kuyt zes wedstrijden in actie voor de club, waarin hij driemaal trefzeker was. Na één seizoen maakte de voetballer al direct de overstap naar FC Utrecht.

FC Utrecht

Dirk Kuyt speelde in totaal vijf seizoenen in het shirt van FC Utrecht en kwam in 160 Eredivisie-duels in actie. Bij FC Utrecht speelde hij op 1 juni 2003 zijn laatste wedstrijd, dit was dan ook gelijk de finale van de KNVB Beker. FC Utrecht zegevierde met 4-1 tegen Feyenoord en Kuyt was één van de doelpuntenmakers. Opvallend genoeg verkaste de speler dezelfde zomer nog naar de Rotterdamse club voor een bedrag van één miljoen euro.

Dirk Utrecht

Eerste seizoenen bij Feyenoord

Kuyt was tussen 2003 en 2006 actief bij Feyenoord en in die periode krijgt de carrière van de aanvaller een echte boost. De speler was al snel een onbetwiste basisspeler en kwam al vlug in beeld bij het Nederlands elftal. Vooral in zijn tweede seizoen bij de Rotterdamse club wist Kuyt een stempel te drukken. De aanvaller werd namelijk topscorer van de Eredivisie met 29 treffers. Overigens werd Kuyt zowel in 2004, 2005 als 2006 topscorer van Feyenoord.

Transfer naar Liverpool

Drie geweldige seizoenen bij Feyenoord leverde Kuyt een droomtransfer op naar Liverpool. De Engelse topclub betaalde 18 miljoen euro voor de aanvaller. Het duurde niet lang voordat Kuyt bij de Reds uitgroeide tot een publiekslieveling. In totaal kwam de speler 208 duels in actie voor de club, waarin hij 51 keer het net wist te vinden. Kuyt speelde zes seizoenen voor Liverpool, hij won in die jaren alleen de League Cup. In 2007 was de Nederlander wel trefzeker in de finale van de Champions League, maar deze wedstrijd ging uiteindelijk alsnog verloren tegen AC Milan.

Dirk Kuyt Liverpool

Turks avontuur

In Kuyt zijn laatste seizoen bij Liverpool moest hij vaak plaatsnemen op de reservebank. Een transfer leek de enige oplossing en die kwam er ook. In 2012 maakte de Katwijker de overstap naar Fenerbahçe. Hij speelde drie seizoenen voor de Turkse topclub en won éénmaal de nationale beker en de landstitel.

Terugkeer bij Feyenoord

In 2015 keerde Kuyt terug in het oude nest met één duidelijk doel. Feyenoord moest weer eens kampioen worden, de laatste keer was namelijk in 1999. In zijn eerste seizoen sinds zijn terugkeer won Feyenoord weliswaar de KNVB Beker, maar het greep naast het landskampioenschap. In zijn allerlaatste seizoen als profvoetballer werd de droom werkelijkheid. Feyenoord stond vanaf het begin van het seizoen op de eerste plaats en gaf deze positie niet meer weg. Kuyt scoorde in de kampioenswedstrijd tegen Heracles een hattrick, dit was de laatste wedstrijd uit de carrière van de beroemde aanvaller.

Dirk Kampioen

Kuyt in Oranje

Kuyt speelde in zijn carrière maar liefst 104 interlands voor het Nederlands elftal. De aanvaller kwam 24 keer tot scoren voor Oranje en maakte zijn debuut onder bondscoach Marco van Basten. De voetballer was aanwezig op vijf eindtoernooien, driemaal een WK en twee keer een EK. In 2010 behoorde Kuyt tot de selectie dat de finale van het WK wist te bereiken en in extra tijd onderuit ging tegen Spanje. In zijn laatste jaar bij Oranje bereikte Kuyt de halve finale op het WK. Opvallend genoeg speelde de Katwijker op dat toernooi als rechtsback, wat een gouden greep bleek van bondscoach Louis van Gaal.

Prijzenkast

Dirk Kuyt won in Nederland twee keer de KNVB Beker, namelijk met FC Utrecht (2003) en Feyenoord (2016). In het seizoen 2016/2017 won hij de landstitel met Feyenoord. In Engeland pakte Kuyt één keer de League Cup (2012). In zijn tijd bij Fenerbahçe won de speler drie prijzen, de landstitel (2014), de Turkse beker (2013) en de Turkse Supercup (2014). Daarnaast werd Kuyt op het WK van 2010 tweede, vier jaar later werd hij met Oranje derde op het Wereldkampioenschap.

Dirk Feyenoord

Afscheidsduel

Na een wonderbaarlijk goed seizoen bij Feyenoord kreeg Kuyt de kans om op een unieke manier zijn carrière echt af te sluiten. Op zondag 27 mei 2018 werd in De Kuip de afscheidswedstrijd van de Katwijker gespeeld. Maar eigenlijk ging met om meerdere duels, aangezien er drie ploegen meespeelde. Het eerste team bestond uit oud spelers en huidige spelers van Feyenoord, het tweede team bestond uit oud-medespelers van Kuyt in het buitenland en de derde ploeg bestond uit spelers die meespeelde op WK 2010 en het WK 2014.

Dirk Kuyt Foundation

Dirk Kuyt zet zich momenteel in voor zijn eigen ‘Dirk Kuyt Foundation’. Als oprichter en ambassadeur begon hij eind 2005 al aan dit geweldige project. Hij wilde iets terug doen voor de maatschappij en richt zich op het ondersteunen van de gehandicaptensport in ons land. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, maar ook kleinschalige projecten in kleinere gemeentes.

Documentaire

De documentaire ‘KUYT’ van Deborah van der Ham ging in 2017 in première. In de documentaire volgen wij Dirk Kuyt in zijn laatste seizoen als professioneel voetballer en duurt 69 minuten. Het bleek een waar pareltje, aangezien het voor de voetballer een seizoen was met hoogtepunten en dieptepunten. In het kampioensseizoen verloor Kuyt namelijk zijn aanvoerdersband en moest hij meerdere malen plaatsnemen op de bank. In de documentaire zie jij alles, van zijn uurtjes op de bank tot zijn hattrick in het kampioensduel. Daarnaast brengt hij ook nog een bezoek aan zijn oude werkgever Liverpool FC, waar hij nog altijd door supporters in de armen wordt gesloten.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.