competitie background image competitie background image
Competitie

WK 2019 Vrouwen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Frankrijk
Aantal teams:
24

De Oranje Leeuwinnen knokten zich vanuit de groepsfase op het WK helemaal tot de finale! Het was een strijdende ploeg vol motivatie die net tekort kwam in de finale tegen Amerika. Voetballend waren niet alle wedstrijden even goed, maar Nederland liet zien dat ze wedstrijden kunnen winnen en zich kunnen meten met de grootmachten in het voetbal. Al in de halve finale was Nederland zeker van kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020, in Tokio.

WK 2019 Vrouwen stand

Hieronder vind je alle deelnemers aan het WK vrouwenvoetbal: Na de groepsfase bleven er zestien landen over voor de kwartfinales. Alle nummers één en twéé en de vier beste nummers drie.

WK 2019 Vrouwen uitslagen

In zeven prachtige steden door heel Frankrijk heen, zijn de wedstrijden gespeeld. De speelsteden zijn Montpellier, Valenciennes, Parijs, Reims, Le Havre, Grenoble, Lyon, Nice en Rennes. Lyon was gastheer van beide halve finales en de finale. Alle uitslagen en het volledige schema van het WK vind je hieronder.

Tweede WK voor Oranje Leeuwinnen

Vier jaar geleden nam het Nederlands vrouwenelftal voor het eerst deel aan een WK voetbal en wel in Canada. Destijds wat het bondscoach Roher Reijnders die de dames via play-off naar de deelname aan het toernooi leidde. Voor de Oranje Leeuwinnen eindigde het al in de achtste finale waar toenmalig titelverdediger Japan met 2-1 te sterk was.

Het WK 2019 is ook via de play-offs bereikt, onder leiding van Sarina Wiegman. Na een bijzonder jammere tweede plek in de groepsfase, wist Nederland in de play-off eerst Denemarken te verslaan en kwalificeerde zich daarna voor het WK vrouwenvoetbal ten koste van Zwitserland.

Nederland kwam ook in Frankrijk in de achtste finale Japan tegen, het land waar vier jaar eerder van verloren werd. Ditmaal overwon Oranje en werden achtereenvolgens de volgende landen verslaan: Italië en Zweden. Vooral de halve finale tegen Zweden was voor publiek zenuwslopend. De wedstrijd moest verlengd worden en Jackie Groenen schoot in de 99e minuut Nederland naar de WK finale tegen Amerika. Helaas verloor het deze wedstrijd, maar hield het lang knap stand tegen de regerend wereld kampioen.

Halve finale WK Voetbal 

In aanloop naar de halve finale presenteerde Ons Oranje de volgende video:

Finale WK voetbal

Ons Oranje presenteerde voor de WK finale de volgende video:

Oranje Fans

Frankrijk kleurde oranje en niet zo’n beetje ook. De kleine dorpjes tijdens groepswedstrijd kregen te maken met duizenden oranje fans. Het hoogtepunt: de oranje mars naar het stadion. Helemaal in Valenciennes op zaterdag 15 juni was dit een prachtig aanzicht met zo’n 15.000 supporters die door de straten van het dorpje liepen. Met de EK titel uit 2017 op zak was de populariteit van de vrouwen al op een basisniveau. Voorafgaand aan het toernooi werden ook diverse WK liedjes gepubliceerd en deden ING, AH en Blokker een duit in de hype met een acties.

Denk vooral niet dat alleen de wedstrijden in Noord-Frankrijk veel bezocht werden door Nederlandse supporters, want ook in de finale kon Nederland rekenen op zo’n 5.000 oranje fans. In Lyon werd zelfs een plein speciaal afgezet voor een feestje van het Nederlandse publiek. Daar stond de bekende oranje bus met een DJ die voor ruim voldoende vermaak zorgde. Tijdens de finale viel de FIFA fanzone zelfs een beetje in het niet naast de overweldigende oranje fanzone.

Klompen, vlaggen, oud hollandse kledij, pruiken, leeuwen, schmink, maar bovenal oranje. Dit waren kenmerkende eigenschappen van de Hollanders die feest vierden in Frankrijk. Ook in het stadion was het publiek ruimschoots aanwezig, zelfs als ze in de minderheid waren. Het dweilorkest zette vaak nummers in, waarop het publiek enthousiast begon mee te klappen en zingen. Voor degene die er waren, was het absoluut een ervaring om niet te missen. De KNVB wil het WK in 2027 naar Nederland halen. Wellicht kleuren de straten dan helemaal oranje!

WK selectie

Hieronder vind je de selectie van het Nederlands dameselftal dat afreisde naar Frankrijk voor het WK.

Speelster
Positie
Club
Rugnummer
Sari van Veenendaal
Keeper
Arsenal
1
Loes Geurts
Keeper
Kopparbergs/Göteborg FC
23
Lize Kop
Keeper
Ajax
16
Dominique Bloodworth
Verdediging
Arsenal (> VfL Wolfsburg)
20
Merel van Dongen
Verdediging
Real Betis
4
Kika van Es
Verdediging
Ajax (> Everton)
5
Stefanie van der Gragt
Verdediging
FC Barcelona
3
Danique Kerkdijk
Verdediging
Bristol City (>Brighton & Hove Albion)
18
Desiree van Lunteren
Verdediging
SC Freiburg
2
Liza van der Most
Verdediging
Ajax
22
Anouk Dekker
Middenveld
Montpellier HSC
6
Danielle van de Donk
Middenveld
Arsenal
10
Jackie Groenen
Middenveld
FFC Frankfurt (> Manchester United)
14
Inessa Kaagman
Middenveld
Everton
15
Jill Roord
Middenveld
Bayern Munchen (> Arsenal)
19
Sherida Spitse
Middenveld
Vålerenga
8
Victoria Pelova
Middenveld
ADO Den Haag
12
Lineth Beerensteyn
Aanval
Bayern Munchen
21
Ellen Jansen
Aanval
Ajax
17
Renate Jansen
Aanval
FC Twente
13
Lieke Martens
Aanval
FC Barcelona
11
Vivianne Miedema
Aanval
Arsenal
9
Shanice van der Sanden
Aanval
Olympique Lyon
7
Sarina Wiegman
Bondscoach
Oranje Leeuwinnen

Over een aantal speelsters hebben we mooie artikelen geschreven. Deze kun je teruglezen van: Dominique Bloodworth, Jackie Groenen, Sherida Spitse, Lieke Martens, Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden.

Voorbereiding

In februari 2019 stond de Algarve Cup (Portugal) op de planning, waarbij Nederland titelverdediger was. Waar dit als een voorbereidingstoernooi moest dienen voor het WK, werd het een zware teleurstelling. Het lukte de Nederlandse dames niet om de titel te prolongeren, sterker nog het team wist slechts één van de drie wedstrijden gelijk te spelen en ‘won’ deze met strafschoppen. Nederland eindigde op een gedeelde elfde plek en kon daarmee het toernooi afschrijven als verre van succesvol.

Er stonden in april twee oefenwedstrijden op het programma. Natuurlijk was het voor de Oranje Leeuwinnen te hopen dat zij hier hun goede vorm terugvinden en dit als mooie generale voor het eindtoernooi in Frankrijk kunnen gebruiken. Dit is zeker in de wedstrijd tegen Chili gelukt. Begin juni volgde er nog een uitzwaai wedstrijd tegen de nummer 6 op de wereld ranglijst, Australië, tevens deelnemer aan het WK.

De gespeelde oefenwedstrijden:

Lees hier meer over de oefenwedstrijden.

Prijzen

Nederland nam een zilveren medaille, bakken met ervaring en een paar miljoen mee naar huis. Toch was er ook een individuele prijs voor een Oranje Leeuwin. Sari van Veenendaal kreeg de Golden Glove voor beste keepster van het toernooi. Tot in de laatste minuut van de finale maakte ze knappe reddingen en heeft ze Nederland lang op de been gehouden. In binnen -en buitenland is men het eens dat zij deze prijs verdiend.

Opvallend was dat de Fair-Play prijs naar gastland Frankrijk ging. De andere prijzen werden als volgt verdeeld:

  • Golden Ball: Megan Rapinoe (USA)
  • Silver Ball: Lucy Bronze (ENG)
  • Bronze Ball: Rose Lavelle (USA)
  • Golden Boot: Megan Rapinoe (USA)
  • Silver Boot: Alex Morgan (USA)
  • Bronze Boot: Ellen White (ENG
  • Golden Glove: Sari van Veenendaal (NED)
  • FIFA Young Player Award: Giulia Gwinn (GER)
  • FIFA Fair Play Trophy: France

VAR op het WK

Zowel voor de dames als een eindtoernooi is het een primeur dat er een VAR aanwezig  was tijdens alle WK wedstrijden. Het werd een veelbesproken en geraadpleegd onderwerp. Tot grote frustratie van de één en vreugde van de ander. Er zijn meerdere penalty’s gegeven naar aanleiding van de videobeelden en enkelen waren zeer bepalend voor de wedstrijd. Nog steeds zijn er vele supporters en critici die negatief reageren op de VAR en haar beslissingen, maar er blijven ook voorstanders. Op het WK in Frankrijk heeft de VAR in ieder geval een stempel gedrukt.

Kanshebbers en favorieten

De vijf grootste kanshebbers voor de wereldtitel volgens Bookmaker Betsson, waren: Frankrijk (3,80), Amerika (4,50), Duitsland (6,00), Engeland (7,50) en Nederland (13,00).

Frankrijk moest het in de kwartfinale al opnemen tegen Amerika en leek nog even kans te hebben, maar ging strijdend ten onder. Enigszins teleurstellend voor het Franse publiek. Voorafgaand aan de halve finales werden Amerika en Nederland als grootste kanshebber gezien voor een finaleplek. Amerika was topfavoriet voor de titel.