WK Voetbal Vrouwen 2019

Het is de Oranje Leeuwinnen gelukt om zich te kwalificeren voor het Wereld Kampioenschap voetbalvoor vrouwen dat dit jaar wordt gehouden in Frankrijk. Er zullen van 7 juni t/m 7 juli 24 landen strijden om de felbegeerde wereldtitel. Het Nederlands elftal behoort tot één van de favorieten, dankzij hun Europese titel uit 2017.

Vier jaar geleden nam het Nederlands vrouwenelftal voor het eerst deel aan een WK voetbal en wel in Canada. Destijds wat het bondscoach Roher Reijnders die de dames via play-off naar de deelname aan het toernooi leidde. Voor de Oranje Leeuwinnen eindigde het al in de achtste finale waar toenmalig titelverdediger Japan met 2-1 te sterk was.

Dit WK is ook via de play-off bereikt, onder leiding van Sarina Wiegman. Na een bijzonder jammere tweede plek in de groepsfase, wist Nederland in de play-off eerst Denemarken te verslaan en kwalificeerde zich daarna voor het WK vrouwenvoetbal ten koste van Zwitserland.

Benieuwd wat de bookmakers denken over de wedstrijden van het WK 2019 en wie zij als favoriet zien? Bekijk het hier.

WK Groepen

Op 7 juni zal de openingswedstrijd van het WK 2019 in Parijs gespeeld worden door gastland Frankrijk tegen Zuid-Korea. Topfavoriet Amerika, gevolgd door kanshebbers als Duitsland, Engeland en Noorwegen zijn er ook bij, maar zijn gelukkig voor Nederland ingedeeld in een andere groep. Hieronder vind je alle deelnemers aan het WK vrouwenvoetbal deze zomer:

Groep A Groep B Groep C Groep D Groep E Groep F
Frankrijk Duitsland Australië Engeland Canada Amerika
Zuid-Korea China Italië Schotland Kameroen Thailand
Noorwegen Spanje Brazilië Argentinië Nieuw-Zeeland Chili
Nigeria Zuid-Afrika Jamaica Japan Nederland Zweden

Na de groepsfase blijven er zestien landen over voor de kwartfinales. Om zeker te zijn van de kwartfinales is het dus van belang om in ieder geval bij de eerste twee te eindigen. Om sterke tegenstanders te vermijden, zou het voor Nederland een voordeel zijn om eerste in de poule te eindigen. De finale wordt uiteindelijk op zondag 7 juli om 17.00 gespeeld en een dag eerder (zaterdag 6 juli) op hetzelfde tijdstip vindt de wedstrijd voor de bronzen medaille plaats.

WK schema Nederland

In zeven prachtige steden door heel Frankrijk heen, zullen de wedstrijden worden gespeeld. Het is Lyon dat gastheer is van de grote wedstrijden dit toernooi met de twee kwartfinales en de finale. Nice krijgt naast een aantal groepswedstrijden en kwartfinale ook de eer voor de wedstrijd om de derde plaats. De andere speelsteden zijn: Montpellier, Valenciennes, Parijs, Reims, Le Havre, Grenoble en Rennes.

Tijdens de groepsfase zal Nederland spelen in:

Wedstrijd Datum Tijd Speelstad Stadion Uitslag Gescoord door
Nieuw-Zeeland – Nederland Dinsdag 11 juni 15:00 Le Havre Stade Océane 0 – 1 Jill Roord '92
Nederland – Kameroen Zaterdag 15 juni 15:00 Valenciennes Stade du Hainaut >voorbeschouwing
Nederland – Canada Donderdag 20 juni 18:00 Reims Stade Auguste-Delaune

Bekijk de statistieken van de wedstrijden >> 

WK Schema vanaf de achtste finales

Achtste finales WK Voetbal Vrouwen

Zaterdag 22 juni
1) 17.30 uur: 1B – 3 A/C/D | Grenoble
2) 21.00 uur: 2A – 2C | Nice

Zondag 23 juni
3) 17.30 uur: 1D – 3 B/E/F | Valenciennes*
4) 21.00 uur: 1A – 3 C/D/E | Le Havre*

Maandag 24 juni
5) 18.00 uur: 2B – 1F | Reims
6) 21.00 uur: 2F – 2E | Parijs*

Dinsdag 25 juni
7) 18.00 uur: 1C – 3 A/B/F | Montpellier
8) 21.00 uur: 1E – 2D | Rennes*

Waar een * bij staat, is de wedstrijd welke Nederland eventueel speelt. Dit is afhankelijk van de groepsfase.

Kwartfinales WK Voetbal Vrouwen

Donderdag 27 juni
1) 21.00 uur: winnaar achtste finale 2 – winnaar achtste finale 3 | Le Havre

Vrijdag 28 juni
2) 21.00 uur: winnaar achtste finale 4 – winnaar achtste finale 5 | Parijs

Zaterdag 29 juni
3) 15.00 uur: winnaar achtste finale 7 – winnaar achtste finale 8 | Valenciennes
4) 18.30 uur: winnaar achtste finale 1 – winnaar achtste finale 6 | Rennes

Halve finales WK Voetbal Vrouwen

Dinsdag 2 juli
1) 21.00 uur: winnaar kwartfinale 1 – winnaar kwartfinale 2 | Lyon

Woensdag 3 juli
2) 21.00 uur: winnaar kwartfinale 3 – winnaar kwartfinale 4 | Lyon

Wedstrijd om derde plek / brons

Zaterdag 6 juli
17.00 uur: Verliezer halve finale 1 – verliezer halve finale 2 | Nice

Finale WK voetbal voor vrouwen | 2019 Frankrijk

Zondag 7 juli
17.00 uur: winnaar halve finale 1 – winnaar halve finale 2 | Lyon

Kaarten WK wedstrijden

Het is inmiddels meer dan bekend dat het oranje volk veelal vertegenwoordigd is bij grote eindtoernooien van het Nederlands elftal, zowel bij de dames als heren. Zeker met de EK titel van de vrouwen op zak is de populariteit van het vrouwenvoetbal in Nederland onwijs gestegen. Het WK in Frankrijk is de ultieme gelegenheid om de Oranje Leeuwinnen aan te moedigen in één van de stadions. De groepswedstrijden zijn namelijk niet ver in Frankrijk en goed aan te rijden. Valenciennes rijd je in ongeveer 2,5 á 3 uur en Le Havre (het verste) in 4,5 á 5 uur.

Als officiële oranje supporter van de KNVB is de gelegenheid om kaarten te kopen al geweest, alle wedstrijden zijn uitverkocht. Heb je zo’n ticket bemachtigd, dan zit je straks in het sfeervolle oranjevak. Niet getreurd als je dat niet is gelukt, want de verkoop van tickets voor neutrale vakken zijn inmiddels ook in de verkoop gegaan. Op 7 maart 2019 kwamen deze kaarten voor het eerst beschikbaar op de website van de FIFA en de verkoop ging hard! Toch zijn er nog enkele tickets te verkrijgen, al vanaf 9,-. Let op: je kunt alleen met creditcard betalen en de bevestigingsmail is in het Frans.

Voorbereiding

In februari dit jaar stond de Algarve Cup (Portugal) op de planning, waarbij Nederland titelverdediger was. Waar dit als een voorbereidingstoernooi moest dienen voor het WK, werd het een zware teleurstelling. Het lukte de Nederlandse dames niet om de titel te prolongeren, sterker nog het team wist slechts één van de drie wedstrijden gelijk te spelen en ‘won’ deze met strafschoppen. Nederland eindigde op een gedeelde elfde plek en kon daarmee het toernooi afschrijven als verre van succesvol.

Er staan in april twee oefenwedstrijden op het programma. Natuurlijk was het voor de Oranje Leeuwinnen te hopen dat zij hier hun goede vorm terugvinden en dit als mooie generale voor het eindtoernooi in Frankrijk kunnen gebruiken. Dit is zeker in de wedstrijd tegen Chili gelukt. Begin juni volgt er nog een uitzwaai wedstrijd tegen de nummer 6 op de wereld ranglijst, Australië, tevens deelnemer aan het WK.

De oefenwedstrijden staan gepland op [Update]:

Lees hier meer informatie en de voorbeschouwing voor de oefenwedstrijden.

WK selectie

Hieronder vind je de selectie van het Nederlands dameselftal voor het WK dat 7 juni in Frankrijk begint.

Speelster Positie Club Rugnummer
Sari van Veenendaal Keeper Arsenal 1
Loes Geurts Keeper Kopparbergs/Göteborg FC 23
Lize Kop Keeper Ajax 16
Dominique Bloodworth Verdediging Arsenal 20
Merel van Dongen Verdediging Real Betis 4
Kika van Es Verdediging Ajax 5
Stefanie van der Gragt Verdediging FC Barcelona 3
Danique Kerkdijk Verdediging Bristol City 18
Desiree van Lunteren Verdediging SC Freiburg 2
Liza van der Most Verdediging Ajax 22
Anouk Dekker Middenveld Montpellier HSC 6
Danielle van de Donk Middenveld Arsenal 10
Jackie Groenen Middenveld FFC Frankfurt 14
Inessa Kaagman Middenveld Everton 15
Jill Roord Middenveld Bayern Munchen 19
Sherida Spitse Middenveld Vålerenga 8
Victoria Pelova Middenveld ADO Den Haag 12
Lineth Beerensteyn Aanval Bayern Munchen 21
Ellen Jansen Aanval Ajax 17
Renate Jansen Aanval FC Twente 13
Lieke Martens Aanval FC Barcelona 11
Vivianne Miedema Aanval Arsenal 9
Shanice van der Sanden Aanval Olympique Lyon 7
Sarina Wiegman Bondscoach Oranje Leeuwinnen

 

Ten opzichte van de selectie tijdens de oefenwedstrijden zijn de volgende speelsters afgevallen: Cheyenne van den Goorbergh (FC Twente) en Aniek Nouwen (PSV). Echter staan zij wel op de standby-lijst, samen met: Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Katja Snoeijs (PSV), Ashleigh Weerden (FC Twente), Jennifer Vreugdenhil (Valencia) en Siri Worm (Everton).

Uiterlijk 24 uur voor de eerste WK groepswedstrijd van Nederland kan er nog een wijziging worden aangebracht in de selectie, maar alleen in geval van (ernstige) blessures.

VAR op het WK

Zowel voor de dames als een eindtoernooi is het een primeur dat er een VAR aanwezig zal zijn tijdens de wedstrijden. Het damesvoetbal heeft al even mogen proeven hiervan, want tijdens de wedstrijd Nederland-Chili was de VAR voor het eerst present. Mocht je meer willen lezen over de VAR en haar beslissingen, dan kun je altijd even een kijkje nemen op deze KNVB pagina.

Bookmakers

Bij Betsson is het mogelijk om geld in te zetten op de WK wedstrijden van de vrouwen. Je kunt dus met meer spanning de wedstrijden gaan bekijken en leuke bedragen winnen. Ook kun je nu al inzetten op een verwachte Wereldkampioen, waarbij Frankrijk favoriet is voor de bookmaker. Nederland wordt ingeschat als groepswinnaar in de poulefase. Ga nu bij Betsson naar Women World Cup en zet in op wedstrijden of wie volgens jou Wereld Kampioen wordt.

Kanshebbers

De vijf grootste kanshebbers voor de wereldtitel volgens Bookmaker Betsson, zijn: Frankrijk (3,80), Amerika (4,50), Duitsland (6,00), Engeland (7,50) en Nederland (13,00).

Tijdens het toernooi heeft Amerika haar grote klasse al laten zien met een winst van 13-0 op Thailand. Frankrijk won de openingswedstrijd van het toernooi ook al met 4-0 van Zuid-Korea. Hierbij moet wel gezegd worden dat de Aziatische landen een lager niveau kennen dan het Europese en Amerikaanse voetbal. Alle uitslagen en veel leuke informatie vind je op de site van de FIFA.