actueel background image

Voorbeschouwing Nederland – Kameroen

12 jun 2019 | 11:45 0

[Update: Nederland wint met 3-1 van Kameroen, dankzij doelpunten van Bloodworth en Miedema (2). Laatstgenoemde wordt hiermee topscorer aller tijden van Nederland. Met deze winst is Nederland zeker van een plek in de volgende ronde] [Statistieken ]

Op zaterdag 15 juni neemt Nederland het om 15.00 op tegen Kameroen en doet dat in Stade du Hainaut, Valenciennes. Op slechts drie uurtjes rijden vanuit Utrecht, dus er wordt een grote oranje menigte verwacht en een uitverkocht stadion.

Een herhaling van dinsdag?

1,6 miljoen Nederlanders zagen hoe Nederland pas diep in de blessuretijd de wedstrijd wist te winnen, dankzij een kopdoelpunt van invalster Jill Roord. Het spel was slordig, af en toe zelfs slecht te noemen. Het voetbal dat we zagen, kwam niets in de buurt van wat we gewend waren van de Oranje Leeuwinnen, zeker niet na alle gewonnen oefenwedstrijden. Wellicht dat toch de zenuwen een rol speelden.

#wk2019

Nabeschouwing Nieuw-Zeeland vs. Nederland

Nederland was de betere ploeg met alle statistieken voor én na de wedstrijd in het voordeel. Echter kwamen er maar weinig speelsters tot hun niveau, waardoor de wedstrijd niet erg aantrekkelijk was om naar te kijken. De hoop en spanning om de wedstrijd toch te winnen door de Oranje Leeuwinnen hield de kijkers op de been.

Al in de opstelling leek bij Nieuw-Zeeland het doel duidelijk: veel verdedigen. Met een 4-5-1 opstelling stond er een drukbezet middenveld en zouden ze zelf weinig het spel gaan maken. Alles bij de zestien weghalen en hopen op een counter naar voren, zo speelde Nieuw-Zeeland. Het is een prima tactiek van het land geweest, maar maakte voor publiek de wedstrijd niet attractief.

Achteraf zie je dit ook terug in de statistieken met 69% balbezit voor Oranje. Ook werden er 553 succesvolle passes verstuurd tegenover slechts 168 van Nieuw-Zeeland.

Gouden invallers

De drie invallers kregen van Sarina Wiegman een duidelijke opdracht mee het veld in: scoren. Dat deze drie een gouden combinatie hadden in de 92e minuut was een grote opluchting voor alle Oranje fans, speelsters en staf. Merel van Dongen gaf een hoge bal voor, waar Lineth Beerensteyn het kopduel won en door kopte naar Jill Roord die op haar beurt klaar stond om de bal het doel in te koppen. Ze stond al een tijdje droog qua doelpunten voor het Nederlands elftal, zoals ze zelf zei. Om op deze manier dan in te vallen en een doelpunt te maken, was voor haar een grote prestatie en opluchting.

Nabeschouwing Canada vs. Kameroen

Een dag eerder speelde eenzelfde soort wedstrijd zich af in Montpellier. Canada vertegenwoordigde de kracht van Nederland en Kameroen wilde het zoeken op de counter. De dames van Kameroen maakte een aantal stevige overtredingen en waren niet bang om fysiek te spelen. Canada was vooral op zoek naar een doelpunt, maar kwam maar moeizaam door de vijfmans verdediging heen.

Vlak voor rust was het dan toch Canada dat middels een corner een doelpunt wist te maken. De statistieken waren na 90 minuten logischerwijs in het voordeel van de Canadezen met onder andere 65% balbezit, 469 succesvolle passes (tegenover 101 van Kameroen) en 16 doelpogingen.

Voorbeschouwing Nederland – Kameroen

Liever ziet heel Nederland geen herhaling van de wedstrijd van dinsdag, waarin de Oranje Leeuwinnen veel moeite hadden en slordigheden kende. Bondscoach Sarina Wiegman zal daar uiteraard uitvoerig over hebben gesproken met de dames. Ook speelsters gaven in de mixed zone na de wedstrijd al direct aan dat heel veel beter moest.

De vraag is ook wat Kameroen gaat doen. Zij moeten deze wedstrijd winnen om enigszins nog zicht te houden op de volgende ronde. Eenzelfde tactiek als tegen Canada zou gehandhaafd kunnen worden, maar betekent ook dat de kansen schaars zullen zijn. De uitbraken die Kameroen kreeg, werden slecht uitgespeeld. Voor Nederland zou dat gunstig zijn, maar betekent ook dat ze weer moeten opboksen tegen een zeer verdedigend team dat weinig ruimte weggeeft.

Opstelling Nederland

De goede invalbeurten van drie speelsters zullen er waarschijnlijk nog niet naar toe leiden om de basis elf aan te passen. Sarina Wiegman speelt namelijk al geruime tijd met dezelfde namen en het is bekend dat ze daar niet te veel aan wil sleutelen. Eerste zaak voor de bondscoach is het motiveren van de groep om goed te voetballen. Als de basis speelsters hun hoge niveau behalen dan zul je dat meteen in het spel terugzien en wordt het een hele andere wedstrijd.

Bekijk hier de volledige selectie>

Jill Roord zal zich uiteraard goed in de kijker hebben gespeeld en zal hopen op meer minuten. Mocht een basis speelster niet naar behoren presteren op het middenveld, zal zij toch zeker vooraan in de rij staan. Anouk Dekker zal hoogstwaarschijnlijk plaatsnemen in de verdediging. De eerste wedstrijd was zij geschorst door een rode kaart die ze in de kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland kreeg. Haar plek zal ten koste van Stefanie van der Gragt gaan, die nog maar weinig wedstrijdritme dit seizoen had door een blessure.

Meer lezen over het WK >

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.