actueel background image

Statistieken en sfeerimpressie WK Oranje Leeuwinnen

12 jun 2019 | 07:52 0

Bekijk hier interessante statistieken van de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op het WK.

Statistieken WK Finale (USA – Nederland)

Nederland begon op voorhand met een meer verdedigende opstelling dan in de voorgaande wedstrijden. Het centrale duo achterin bestond uit twee fysiek sterke speelsters: Stefanie van der Gragt en Anouk Dekker. Amerika stond inmiddels bekend om het Amerikaanse kwartiertje, omdat het in alle wedstrijden binnen 13 minuten al had gescoord. De Oranje Leeuwinnen waren in de WK finale de absolute underdog en wisten knap lang stand te houden. Op het moment dat Amerika een penalty kreeg en deze benutte, zag je dat de Leeuwinnen even hun hoofd lieten hangen en snel daarna volgde de 2-0. Vervolgens werd het een alles of niets strijd en kwam er een 343 opstelling. Helaas voor Nederland wist het niet meer te scoren, maar moesten toekijken hoe Amerika de vierde wereldtitel pakte. Vooralsnog een zeer knappe prestatie van het Nederlands vrouwenelftal, aangezien dit pas hun tweede WK is.

USA
Nederland
2
Uitslag
53%
Ball possession
47%
70%
Pass accuracy
69%
407
Passes
363
283
Passes completed
249
17
Goal attempts
6
8
Corners
2
14
Tackles
28

Statistieken Nederland – Zweden

In een onwijs spannende halve finale moest er een verlenging worden gespeeld, omdat beide teams niet in de reguliere speeltijd wisten te scoren. Nederland had over het algemeen iets beter voetbal in petto, maar Zweden kreeg meer gevaarlijke kansen. In de verlenging leek Zweden het moeilijker te hebben dan Nederland en enigszins onverwachts schoot Jackie Groenen het enige doelpunt van de wedstrijd binnen (minuut ’99). Nederland presteert boven verwachting en staat daardoor in de finale van het WK tegen Amerika.

Nederland
Zweden
1
Uitslag
56%
Ball possession
44%
75%
Pass accuracy
68%
623
Passes
442
465
Passes completed
299
15
Goal attempts
11
4
Corners
12
43
Tackles
24

Statistieken Italië – Nederland

Zoals vooraf verwacht, was het de taak aan Nederland om het spel te maken. Italië zou vooral afwachten en hopen op een goede counter of slim gebruik van balverlies van Oranje. Waar de Oranje Leeuwinnen de hele wedstrijd de overhand hadden en veel doelpogingen kenden, wisten ze nog niet de openingstreffer te maken. Tot aan de 70e minuut moest er gewacht worden met juichen, maar daar was het Vivianne Miedema die een voorzet van Sherida Spitse binnen wist te koppen. Vanaf dat moment bleef Nederland nog steeds druk zetten en de betere partij. Italië probeerde wel een en ander, maar in de 80e minuut kwam de genadeslag. Wederom Spitse met een voorzet en ditmaal Stefanie van der Gragt die bij de tweede paal binnen mocht koppen.

Italië
Nederland
Uitslag
2
41%
Ball possession
59%
66%
Pass accuracy
82%
265
Passes
474
174
Passes completed
390
6
Goal attempts
21
2
Corners
2
13
Tackles
11

Statistieken Nederland – Japan

Twee oude bekenden troffen elkaar op dinsdagavond 25 juni. Nederland en Japan stonden diverse malen eerder tegenover elkaar, waaronder ook vier jaar geleden op het WK in Canada. Toen ging Japan er met de winst (2-1) vandoor naar de volgende ronde. In 2019 waren de rollen echter omgedraaid. Nederland had zeker niet de overhand, maar wist wel vaker te scoren en de openingstreffer te maken. In de 17e minuut liet Lieke Martens haar kwaliteiten zien door met de buitenkant van haar voet de bal het net in te laten rollen. Vlak voor rust maakte Japan de terechte gelijkmaker en in de tweede helft werd er veel druk gezet door de Japanners. Waar het leek af te stevenen op een verlenging kwam er in de 90e minuut een penalty voor Nederland. Ook dit doelpunt wist Martens te verzilveren en schoot Nederland daarmee naar de kwartfinales waar het Italië zal treffen, in Valenciennes.

Nederland
Japan
2
Uitslag
1
55%
Ball possession
45%
82%
Pass accuracy
80%
562
Passes
497
459
Passes completed
399
12
Goal attempts
12
3
Corners
2
13
Tackles
3

Statistieken Nederland – Canada

Het was een ware kraker in Groep E tussen Nederland en Canada, twee landen die in niveau gelijkwaardig aan elkaar zijn. Beiden waren al verzekerd van een plek in de volgende ronde, de enige vraag was nog wie er eerst zou eindigen. Dat is Nederland geworden, dankzij een 2-1 overwinning met doelpunten van Dekker en Beerensteyn. Het was een wedstrijd waarin Nederland liet zien over diverse kwaliteiten te beschikken en waar het spel weer even in de buurt kwam van het EK in 2017. Er was namelijk veel kritiek geweest op het voetbal van de dames van buitenaf. Danielle van de Donk antwoordde in een interview op de vraag: ‘Hebben jullie ons journalisten hiermee de mond gesnoerd,’ volmondig ‘ja.’

Met de overwinning gaat Nederland ongeslagen door naar de volgende ronde en spelen ze, net als vier jaar geleden, tegen Japan. Toen was de regerend wereldkampioen nog te sterk voor Nederland. Hopelijk zullen dit jaar de rollen zijn omgedraaid. Bekijk het volledige WK schema!

Nederland
Canada
2
Uitslag
1
48%
Ball possession
52%
74%
Pass accuracy
73%
429
Passes
405
316
Passes completed
295
8
Goal attempts
12
Corners
1
9
Tackles
21

Statistieken Nederland – Kameroen

In een fysieke wedstrijd, waarbij Kameroen de nodige onbehouwen en gevaarlijke manoeuvres maakte, was het Nederland dat kon juichen voor de drie punten. Nederland was de betere ploeg en Kameroen leunde vooral op de door het publiek uitgefloten nummer 7. De Kameroense werd continu uitgefloten als zij aan de bal was, omdat zij eerder in de wedstrijd een flesje water van Merel van Dongen niet accepteerde en weg smeet. Dominique Bloodworth maakte haar allereerste Oranje doelpunt en later mocht Vivianne Miedema voor twee treffers tekenen. Daarmee is zij nu topscorer aller tijden van Nederland.

Nederland
Kameroen
3
Uitslag
1
58%
Ball possession
42%
78%
Pass accuracy
63%
494
Passes
312
385
Passes completed
197
10
Goal attempts
3
Corners
16
20
Tackles
20

Statistieken Nieuw-Zeeland vs. Nederland

Op dinsdag 11 juni werd in Le Havre de eerste wedstrijd van Nederland op het WK in Frankrijk gespeeld. De wedstrijd werd nipt en op het laatste moment gewonnen met 0-1. Invaller Jill Roord wist in de blessure tijd binnen te koppen op aangeven van invaller Lineth Beerensteyn. Een mooi detail is dat de dieptepass van Merel van Dongen kwam en ook zij als invaller het veld was betreden.

Zoals in de statistieken hieronder te zien is, was Nederland veel aan de bal, maar wist het in de reguliere speeltijd niet tot scoren te komen.

Nieuw-Zeeland
Nederland
Uitslagen
1
31%
Ball possession
69%
58%
Pass accuracy
83%
287
Passes
664
168
Passes completed
553
8
Goal attempts
17
1
Corners
8
15
Tackles
5

Oranje Fans

Naast gastland Frankrijk komen de meeste supporters uit Nederland en dat blijft niet onopgemerkt! Franse dorpjes worden volledig overgenomen door Oranje fans die er een groot feest van maken en hossend de straten door gaan. Hieronder een aantal mooie reacties die we al voorbij hebben zien komen op de Oranje golf in Frankrijk:

‘I’m becoming a Holland fan’

‘The orange army knows how to party ‘

‘Orange smoke signal on the Road’

‘Netherlands fans are brilliant sea of orange wouldn’t be the women’s World Cup without them your country and the fans are the best! Best fans I’ve seen at this World Cup.’

‘Dutch people are so needed in the World Cups: they bring the party, creativity and lot of good vibes.’

‘The Dutch always bring the best atmosphere to any World Cup (or Euro). Best fans in the world!’

‘This was absolutely awesome. The Dutch shame all of the other countries.’

Meest bezochte wedstrijd was op zaterdag 15 juni tegen Kameroen. De wedstrijd werd gespeeld in Valenciennes, slechts 20 minuutjes over de grens van België. Prima aan te rijden. Zo’n 20.000 oranje supporters zaten er in het stadion en ruim 12.000 liepen er voorafgaand mee in de parade.

Oranje Fans WK
WK Nederland Kameroen

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.