(Dominique) Bloodworth overtreft Janssen

Dominique Bloodworth heeft zichzelf gigantisch op de kaart gezet met haar allereerste Oranje doelpunt. Zaterdag 15 juni maakte zij in Valenciennes tegen Kameroen de eerste treffer in het shirt van het Nederlands elftal. Ze kon haar blijdschap niet op en juichte uitbundig.

Wie deze verdedigster is en waar ze vandaan komt, vertellen we je in dit artikel.

Het was toch Janssen?

Voorheen was Bloodworth ook al in de Oranje selectie actief, maar wel onder de naam ‘Janssen.’ Nieuwe voetbalfans zullen dit waarschijnlijk niet eens weten, maar zij die het EK in 2017 hebben gevolgd uiteraard wel. Met haar huwelijk in 2018 nam ze ook haar nieuwe achternaam aan, welke sindsdien ook op haar shirt is verschenen. Dit kondigde ze als volgt aan:

Twee debuten in één seizoen

Op het WK in Frankrijk is Dominique Bloodworth 24 jaar oud en pas zes jaar actief in het professionele voetbal. Vanuit de jeugd bij RKSV Wittenhorst (spelend met de jongens) maakte zij de stap naar SGS Essen in Duitsland en speelde daar 42 competitiewedstrijden in de Bundesliga voor vrouwen. Zij maakte hiermee haar debuut op het hoogste voetbalniveau.

In haar eerste seizoen in Duitsland bleef ze ook niet onopgemerkt bij het Nederlands elftal en mocht dan ook in maart 2014 haar debuut maken. In de Cyprus Cup maakte destijds ‘Janssen’ haar eerste minuten in het Oranje shirt en speelde een half uur. Tot in het puntje van haar tenen voelde ze de zenuwen gieren, maar de invalbeurt bleek slechts een voorproefje te zijn van wat nog komen zou.

Een jaar later stond Bloodworth namelijk in Canada met Nederland op het WK. Dat de Oranje Leeuwinnen na de zestiende finales alweer naar huis moesten, mocht de pret niet drukken. Sterker nog, ze kreeg meer geloof in wat ze kon en vloog direct door naar Londen voor enkele proeftrainingen bij Arsenal.

Vier succesvolle jaren in Engeland

Na twee jaren in Duitsland te hebben gevoetbald, maakte Janssen de overstap naar Arsenal. In vier seizoenen won ze de FA Cup, tweemaal de League Cup en eenmaal de landstitel.

In 2019 werd zij samen met Van Veenendaal, Miedema en Van de Donk kampioen van Engeland. Daarmee zijn zij de eerste Nederlandse speelsters die in de Engelse competitie de landstitel hebben gewonnen. In 99 wedstrijden wist Bloodworth-Janssen 14 keer te scoren. Ze speelde vooral op het middenveld.

Bloodworth Arsenal kampioen

Enkele weken voor het WK in Frankrijk werd bekend dat Bloodworth terugkeert naar Duitsland, naar VfL Wolfsburg. Met de Duitse topper zal ze komend seizoen mee gaan doen om de landstitel en natuurlijk zo ver mogelijk willen komen in de Champions League.

Invalbeurt in de EK finale

Tot aan de EK finale in 2017 speelde Dominique Bloodworth geen enkele minuut mee in de wedstrijden. Er waren andere verdedigers die voorrang kregen boven de Arsenal speelster. Hoewel ze dat moeilijk vond, bleef ze hard werken en dát werd beloond. In de finale werd Desiree van Lunteren naar de kant gehaald en betrad destijds ‘Janssen’ het veld in de 57e minuut.

Waar het tijdens het EK maar tot 33 minuten spelen kwam, werd Bloodworth in 2018 de international met de meeste minuten. Haar harde trainen is beloond met veel basisplekken, zo ook op het WK in Frankrijk.

Bloodworth Oranje Leeuwin

WK 2019

Nederland – Kameroen, zaterdag 15 juni in Valenciennes op het WK in Frankrijk. Het was de 42e minuut en een voorzet van Jackie Groenen mist Bloodworth eerst, maar de speelster krijgt daarna opnieuw een kans dankzij een Kameroense. Zonder twijfelen schieten ze de bal binnen en sprong ze een gat in de lucht van blijdschap. Niet alleen zette ze hiermee de score op 1-0 voor Nederland, maar ook haar allereerste doelpunt in het Oranje shirt was een feit.

Ze maakte er overigens geen geheim van dat ze ontzettend zenuwachtig was in de eerste WK wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Eerder stond ze namelijk nog niet in de basis van zo’n groot eindtoernooi. Echter groeide het vertrouwen met de minuut en het doelpunt helpt daar ook zeker bij.

Dominique Bloodworth heeft op het WK 2019 een basisplek verworven en speelde meerdere uitstekende wedstrijden. Ze werd in de verdediging een onmisbare waarde en stond ook in de basis aan de aftrap van de WK finale. Waar ze op het EK alleen nog maar één wedstrijd inviel, is het er nu eentje geworden die bij de beste elf van de Oranje Leeuwinnen hoort.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *