AZ Alkmaar

Land |
Actief in |

AZ Alkmaar

AZ, afkorting van Alkmaar Zaanstreek-combinatie, is een Nederlandse voetbalclub uit Noord-Holland. De club speelde thuiswedstrijden in het AFAS Stadion in Alkmaar. Het stadion biedt plek aan 17.250 toeschouwers. AZ is een stabiele sub-topper in Nederland. Geschiedenis van AZ Het ontstaan van AZ begint met Alkmaar ‘54. De club wordt op 13 april 1954 opgericht en sluit meteen aan bij de Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB). De eerste profwedstrijd van Alkmaar ‘54 werd direct gewonnen. Op het gemeentelijke sportpark was de Alkmaarse formatie met 3-0 te sterk voor Venlo. In november 1954 ging de NBVB op in de KNVB en zo verdiendenLees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

Nieuws

Uit de oude doos: Martijn Meerdink

Voetballers waarvan je ooit wist dat ze bestonden, maar die je nu totaal weer kwijt bent. Alleen in Nederland lopen er al genoeg rond en daarom is het tijd deze oude doos weer eens te openen. Wij trappen deze week af met een voetballer die ooit nog eens één interland speelde voor Oranje: Martijn Meerdink.

Lees meer

AZ Alkmaar

Voetbaluitslagen AZ AlkmaarAZ, afkorting van Alkmaar Zaanstreek-combinatie, is een Nederlandse voetbalclub uit Noord-Holland. De club speelde thuiswedstrijden in het AFAS Stadion in Alkmaar. Het stadion biedt plek aan 17.250 toeschouwers. AZ is een stabiele sub-topper in Nederland.

Geschiedenis van AZ

Het ontstaan van AZ begint met Alkmaar ‘54. De club wordt op 13 april 1954 opgericht en sluit meteen aan bij de Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB). De eerste profwedstrijd van Alkmaar ‘54 werd direct gewonnen. Op het gemeentelijke sportpark was de Alkmaarse formatie met 3-0 te sterk voor Venlo.

In november 1954 ging de NBVB op in de KNVB en zo verdienden de spelers een klein bedrag bij elke overwinning (40 euro). Alkmaar ‘54 eindigde het eerste seizoen na de samensmelting 5e in de 1e klasse C. Dit bleek genoeg voor promotie naar de hoofdklasse.

In de hoofdklasse kwam Alkmaar ‘54 4 punten tekort om te kunnen promoveren naar de Eredivisie, die toen gevormd werd. Daarna ging het minder met de club. In het seizoen 1963/64 kampioen in de Tweede Divisie A, waar de club naartoe was afgegleden. Een bekende naam in het elftal toentertijd was de Welshman Barry Hughes.

FC Zaanstreek werd opgericht op 13 april 1964 in Koog aan de Zaan. De club nam de licentie over van voetbalclub KFC (Koger Football Club). FC Zaanstreek begon in de Tweede Klasse waar het meteen als 6e eindigde.

In het 2e seizoen werd FC Zaanstreek 3e, genoeg voor een plek in de Eerste Divisie. Dit kwam mede doordat de Tweede Klasse werd opgeheven. Op 30 juni 1967 fuseerde FC Zaanstreek met Alkmaar ‘54, en zo werd AZ ‘67 geboren. AZ ‘67 is later omgedoopt tot AZ.

Kampioensploeg 2009 AZ

AZ werd in het verleden 2 keer kampioen. De eerste keer dat AZ kampioen werd was in 1981. Onder leiding van coach Georg Kessler veroverde AZ de landstitel. De tweede en laatste keer was in 2009.

Aan dit kampioenschap zijn veel namen verbonden die anno 2015 naam hebben gemaakt binnen de mondiale voetbalwereld. Om te beginnen stond het team onder leiding van coach Louis van Gaal, die tegenwoordig het grote Manchester United leidt.

Topscorer voor AZ wordt ditzelfde seizoen Mounir El Hamdaoui. De Nederlands-Marrokaanse topvoetballer scoort in 31 wedstrijden 23 keer. Later zou de aanvaller nog uitkomen voor Ajax, Fiorentina, Malaga en onlangs keerde hij terug naar AZ. Dit bleek echter nog van lange duur, hij werd begin 2016 gecontracteerd door Umm-Salal. Een voetbalclub uit Qatar.

Een andere grote naam binnen deze selectie was doelman Sergio Romero. De Argentijn was met vele cruciale reddingen een belangrijke pion binnen de ploeg van Van Gaal. In 2011 verruilde de doelman AZ voor het Italiaanse Sampdoria. Hierna werd Romero gehuurd door AS Monaco en tegenwoordig speelt hij wederom onder Louis van Gaal bij Mancherster United.

Ook een vaste kracht in het elftal van AZ destijds was Moussa Dembéle. De middenvelder draaide een uitstekend seizoen en kwam tot 10 doelpunten. Dembéle speelt tegenwoordig bij de Engelse sub-topper Tottenham Hotspur.

Andere bekende namen binnen het elftal waren: Graziano Pellè, Jeremain Lens, Ari, Joey Didulica, Marko Vejinovic, Stijn Schaars en Demy de Zeeuw.