actueel background image

AZ gaat tegen Anderlecht voor Europees succes

13 apr 2023 | 10:36 0

Voor het tweede jaar op rij scoort een Nederlandse club hoge ogen in de Conference League. Waar Feyenoord het vorig jaar tot de finale wist te schoppen, staat tijdens de tweede editie van dit toernooi AZ in de kwartfinales. Hierin staat een tweeluik Anderlecht op het programma. Donderdagavond gaan de Alkmaarders op bezoek in het Lotto Park Stadion in Brussel. Wij blikken vooruit op dat duel.

Vooruitblik

Anderlecht is dit seizoen een schim van zichzelf in de Jupiler Pro League. Het team staat negende op maar liefst 26 punten van koploper Genk. Tegenstander AZ doet het in de Eredivisie een stuk beter. De ploeg staat vierde en doet nog volop mee voor de plekken die recht geven op Europees voetbal. Op voorhand lijken de teams aan elkaar gewaagd, waarbij AZ licht favoriet is om deze wedstrijd te winnen.

Laatste kans op een prijs voor Anderlecht

De Conference League is de enige mogelijkheid voor Anderlecht om dit seizoen nog een prijs in de wacht te slepen. In de Belgische beker is de ploeg al lang en breed uitgeschakeld en in de competitie staan ze ver onder de plaatsen waar de prijzen worden verdeeld. De ploeg van trainer Brian Riemer gaat dan ook alles op alles zetten om zo ver mogelijk te komen in de Conference League. De eerste horde is AZ, de ploeg waar de Belgen twee keer eerder tegen speelde in de historie. Twee keer won AZ.

De laatste weken draait het bij Anderlecht wat beter dan voor de winterstop. De laatste twee competitiewedstrijden werden gewonnen en in de achtste finale van de Conference league werd afgerekend met het Spaanse Villarreal. De bekendste speler van het huidige Anderlecht is natuurlijk Jan Vertonghen. De man die jaren in de defensie bij Ajax speelde is nu de leider achterin bij de Belgen. Lukt het Vertonghen en zijn ploeggenoten om AZ uit het toernooi te kegelen?

AZ wil Feyenoord evenaren

AZ deed dit seizoen in de Eredivisie lang mee om het kampioenschap, maar dat lijkt nu wel klaar. De laatste maanden zakte de ploeg van Pascal Jansen steeds verder weg van de nummer één positie. Ook het verschil met de nummers twee Ajax en nummer drie PSV is opgelopen naar vijf punten. De vierde plek lijkt het hoogst haalbare voor de Alkmaarders. De beste na de traditionele top drie, een uitstekende prestatie.

In Europa maakt AZ dit seizoen echt indruk. In de groepsfase werd de ploeg ruim eerste in de poule. Hierdoor ontliep het de tussenronde en wachtte er met Lazio in de achtste finale een pittige. Lazio werd twee keer met 2-1 verslagen. Een prestatie die indruk heeft gemaakt in Europa. Deze prestaties smaken naar meer in Alkmaar. Voor AZ lonkt een Europese halve finale. Dat zou geweldig zijn.

Statistieken

– Anderlecht staat in de Belgische competitie op een negende plek.
– Anderlecht schakelde in de achtste finales Villareal uit.
– Anderlecht speelde in Europees verband twee keer tegen AZ. Twee keer werd er verloren.
– Anderlecht is al vijf wedstrijden ongeslagen.
– AZ staan in de Eredivisie op een vierde plaats.
– AZ rekende in de achtste finales twee keer met Lazio Roma af.
– AZ kan na Feyenoord de tweede Nederlandse ploeg worden die de halve finales van de Conference League weet te halen.

Laatste onderlinge ontmoetingen

Datum
Wedstrijd
Uitslag
16-02-2012
AZ Alkmaar – Anderlecht
1 - 0
24-02-2012
Anderlecht – AZ Alkmaar
0 - 1
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.