actueel background image

Ajax vecht voor laatste kans om seizoen te redden

05 mei 2023 | 08:48 0

Dit seizoen lijkt voor Ajax op een fiasco uit te lopen. Geen kampioenschap, uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League, roemloos ten onder in de Europa League en afgelopen zondag het pijnlijke verlies in de bekerfinale tegen PSV. Alleen de tweede plek kan het seizoen voor de Amsterdammers nog een beetje dragelijk maken. Zaterdag komt AZ op bezoek. Een wedstrijd die gewonnen moet worden. Bij verlies is de chaos helemaal compleet.

ajax-az-blog-content

Vooruitblik

Na de trainerswissel leek Johny Heitinga de juiste snaar te hebben geraakt bij de Ajax-selectie. De laatste weken zit de klad er weer behoorlijk in en dreigt Ajax naast alles te grijpen. AZ daarentegen draait een goed seizoen en staat kan bij winst in de ArenA zelfs over Ajax heen en de derde plaats pakken. De druk zit er dus goed op dit weekend.

Ajax moet winnen om druk op PSV te houden

Ajax staat na dertig wedstrijden op een derde plek met 62 punten. De Amsterdammers hebben drie punten achterstand op nummer twee PSV. Deze plek geeft recht op Champions League-voetbal en is voor Ajax cruciaal. Om de druk op PSV te houden moet Ajax zaterdag winnen van AZ. Bij een nederlaag treedt doemscenario in werking. Dan staat Ajax namelijk ineens vierde en dan dreigt in plaats van Champions League zelfs de gevreesde Conference League.

Niet alleen de resultaten vallen de laatste weken tegen, het spel van de Amsterdammers is ook niet om over naar huis te schrijven. Het is flets en de vaste patronen en het vertrouwen lijken volledig te missen. Daarbij viele een aantal spelers in de bekerfinale op door onsportief gedrag. Bij Ajax lijkt op dit moment niets te kloppen.

Voor Heitinga is het zaterdag ook een belangrijke wedstrijd. Waar er een paar weken geleden nog veelvuldig gehint werd op een langer verblijf als hoofdtrainer, lijkt dit geen zekerheidje meer. Door de slechte resultaten staat de druk er vol op. Verliest Ajax zaterdag weer, dan zou het zomaar kunnen dat Ajax op zoek gaat naar een andere trainer voor het nieuwe seizoen.

AZ wil over Ajax heen

Hoe negatief de stemming in Amsterdam is, zo positief is de stemming in Alkmaar. Allereerst won AZ onder 19 recent de UEFA Young League, wat een uitzonderlijke prestatie is. Daarbij doet het eerste elftal het dit seizoen ook heel aardig. Het staat na 30 wedstrijden op een vierde plek en gaat bij winst op de Ajax zelfs naar plek drie. Ook speelt het team van Pascal Jansen volgende week donderdag de eerste halve finalewedstrijd in de Europa League tegen West Ham United.

AZ rukt bloed aangezien de prestaties in Amsterdam momenteel te wensen overlaten. Daarbij doen de Alkmaarders het vaak goed tegen Ajax. Van de laatste vijf onderlinge duels won AZ er drie en speelde het één keer gelijk. Dit geeft de ploeg van trainer Jansen vertrouwen voor de wedstrijd van aankomende zaterdag in de ArenA.

Statistieken

– Ajax staat derde op de ranglijst met 62 punten.
– Ajax lijkt dit seizoen naast alle prijzen te grijpen. Alleen de strijd om plek twee ligt nog open.
– Ajax wist maar één van de laatste duels tegen AZ te winnen.
– AZ staat op een vierder plaatst in de competitie met 60 punten.
– Bij winst gaat AZ over Ajax heen op de ranglijst.
– AZ won drie van de laatste vijf duels tegen Ajax.
– AZ speelt volgende week de halve finale in de Europa League tegen West Ham United.

Laatste onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
18-09-2022
AZ – Ajax
2 - 1
08-05-2022
AZ – Ajax
2 - 2
03-03-2022
AZ – Ajax
0 - 2
12-12-2021
Ajax – AZ
1 - 2
02-09-2021
AZ – Ajax
2 - 1
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.