actueel background image

Oefenwedstrijden Oranje Leeuwinnen

26 mrt 2019 | 13:56 0

De Oranje Leeuwinnen hebben met deze oefenwedstrijden twee kansen om de perfecte samenstelling te vinden en op elkaar ingespeeld te raken. Het laatst gespeelde toernooi dat als goede oefening moest dienen, was de Algarve Cup in februari dit jaar. Helaas eindigde het Nederlands vrouwenelftal op de gedeelde elfde plek met slechts één doelpunt, een behoorlijke deceptie als titelverdediger.

Wedstrijd
Datum
Tijd
Locatie
Capaciteit
Uitslag
Nederland - Mexico
Vrijdag 5 april
20.00 uur
Gelredome, Arnhem
25.500
2-0
Nederland - Chili
Dinsdag 9 april
18.30 uur
AFAS stadion, Alkmaar
17.082
7-0
Nederland - Australië
Zaterdag 1 juni
18:15 uur
Philips stadion, Eindhoven
35.000
3-0

Zowel spelen in de Gelredome, als spelen in het AFAS stadion, is nieuw voor de Oranje Leeuwinnen. Met de ongekende populariteit van het vrouwenelftal is dit, zowel voor publiek als spelers, een uitgelezen kans om te kunnen profiteren van het vrouwenvoetbal en de oranje sfeer. In het stadion van PSV (Eindhoven) werd al wel eerder gespeeld en toen werd er een heus toeschouwersrecord verbroken, ruim 30.000 toeschouwers zagen Nederland winnen van Ierland in een WK kwalificatie wedstrijd (7-0).

Nederland – Australië voorbeschouwing (uitslag 3-0)

Op zaterdag 1 juni zullen de Oranje Leeuwinnen nog eenmaal een oefenwedstrijd spelen, voordat het WK echt begint. Deze uitzwaai wedstrijd wordt gespeeld tegen Australië. Ook Australië doet mee aan het WK en begint in groep C, tezamen met Italië, Brazilië en Jamaica. Nederland treft in deze oefenwedstrijd een tegenstander van niveau, want Australië staat op de zesde plek (april 2019) op de FIFA wereld ranglijst, twee plekken hoger dan Nederland. Dit zal dan ook een goede generale worden voor het prestigieuze eindtoernooi. De opstelling zal dan ook vrijwel zeker bestaan uit de basis 11 die ook tien dagen later aan de eerste WK groepswedstrijd zullen starten.

Nederland – Mexico voorbeschouwing (uitslag 2-0)

Waar Nederland zich heeft geplaatst voor het WK deze zomer, heeft Mexico dat niet gedaan. Het Mexicaanse vrouwenelftal staat momenteel op de 26e plek op de FIFA wereld ranglijst en Nederland bezit de 8e plek. De twee landen speelden in 2010 voor het eerst en laatst tegen elkaar, destijds twee keer op hetzelfde toernooi in Brazilië. Nederland won beide wedstrijden met respectievelijk 2-1 en 1-3.

Sherida Spitse zette toen één van de doelpunten op haar naam en zal ook in deze oefenwedstrijd zeker op zoek gaan naar een doelpunt. De middenvelder staat bekend om haar strak gegeven lange ballen, welke perfect op maat zijn. Ook blinkt zij uit in penalty’s en vrije trappen. Leuk om te weten is dat zij op de eerste plek in het lijstje van recordinternationals staat met 159 interlands. Als vaste basisspeelster zal zij dus zeker een aantal interlands kunnen bijschrijven op haar voetbal cv.

Nederland – Chili voorbeschouwing (uitslag 7-0)

Chili zal net als Nederland deelnemen aan het WK in Frankrijk en is daar in groep F ingedeeld (Nederland groep E). Zij nemen het dan op tegen titelhouder Amerika, topper Zweden en Thailand en ook zij zullen deze wedstrijd als generale zien voor het eindtoernooi. WK debutant Chili bezit momenteel de 39e plek en op papier zou dat dus geen moeilijke wedstrijd hoeven zijn. Echter werd er in de Algarve Cup door Nederland ook verloren van Polen (plek 34). Enige verzachtende factor is dat er ruim 50 minuten met 10 speelsters gevoetbald is, te wijten aan een rode kaart van Danique Kerkdijk. Chili, bijgenaamd La Roja, en Nederland speelde nog niet eerder tegen elkaar.

Vivianne Miedema (bijna) topscorer

De spits van Arsenal is in de Premier League werkelijk waar on fire. Onlangs maakte Vivianne Miedema haar derde hattrick van dit seizoen in de Engelse competitie. Naast dat ze kan scoren, verleent ze haar medespelers ook diverse assists. Ze maakte in de wedstrijd tegen Chili haar 100e doelpunt in het (jong) Oranje shirt en gaf ook een assist op Danielle van de Donk die daarmee de score van de wedstrijd opende.

Vivianne Miedema staat nu op 57 doelpunten in het all time topscorers lijstje van het Nederlands dameselftal. Alleen Manon Melis met 59 doelpunten staat nog boven haar. Er zijn dus slechts drie doelpunten nodig om de topscorers ranglijst aan te gaan voeren.

Selectie Oranjevrouwen oefenwedstrijden april

De selectie van de Oranjevrouwen voor de oefenwedstrijden is op dinsdag 26 maart bekend gemaakt en daarin zijn teruggekeerd: Anouk Dekker, Liza van der Most, Cheyenne van den Goorbergh en Shanice van de Sanden. Ook Jackie Groenen is ondanks haar bovenblessure opgenomen in de selectie. Het is de vraag of Shanice van de Sanden direct weer in de basis mag starten, want ook Lineth Beerensteyn is een goede speelster in de voorhoede en heeft dat al meermaals laten zien.

Speelster
Positie
Club
Sari van Veenendaal
Keeper
Arsenal
Loes Geurts
Keeper
Kopparbergs/Göteborg FC
Lize Kop
Keeper
Ajax
Dominique Bloodworth
Verdediging
Arsenal
Anouk Dekker
Verdediging
Montpellier HSC
Merel van Dongen
Verdediging
Real Betis
Kika van Es
Verdediging
Ajax
Danique Kerkdijk
Verdediging
Bristol City
Desiree van Lunteren
Verdediging
SC Freiburg
Aniek Nouwen
Verdediging
PSV
Liza van der Most
Verdediging
Ajax
Danielle van de Donk
Middenveld
Arsenal
Jackie Groenen
Middenveld
1. FFC Frankfurt
Inessa Kaagman
Middenveld
Everton
Jill Roord
Middenveld
Bayern Munchen
Sherida Spitse
Middenveld
Vålerenga
Cheyenne van den Goorbergh
Middenveld
FC Twente
Lineth Beerensteyn
Aanval
Bayern Munchen
Ellen Jansen
Aanval
Ajax
Renate Jansen
Aanval
FC Twente
Lieke Martens
Aanval
FC Barcelona
Vivianne Miedema
Aanval
Arsenal
Shanice van der Sanden
Aanval
Olympique Lyon

De namen die in de selectie ontbreken vanwege blessures zijn: Stefanie van der Gragt (bovenbeen), Victoria Pelova (schouder) en Sisca Folkertsma (knie).

Benieuwd naar de definitieve selectie voor het WK? Kijk hier. 

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.