Club

Vitesse

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Nederland
Competitie:
Locatie:
Arnhem

Blijf op de hoogte van de wedstrijden, programma en stand van Vitesse. Check of Vitesse vandaag speelt en welke wedstrijden er op het schema van Vitesse staan.

Vitesse wedstrijden en programma

Check hier alle wedstrijden van Vitesse die op het programma staan. Speelt Vitesse vandaag een wedstrijd? Je checkt het in het schema.

Vitesse Stand

Bekijk hier de huidige stand van Vitesse in de Eredivisie. Hoe staat Vitesse er vandaag voor?

Uitslag Vitesse

Check de uitslagen van Vitesse in de tabel. Competitie, beker en andere toernooien, iedere uitslag van Vitesse staat voor je klaar.

Vitesse selectie

Alles over Vitesse Arnhem

Vitesse, formeel SBV Vitesse, is een voetbalclub uit Arnhem die opgericht werd in 1892. Daarmee is de Vitesse één van de oudste clubs van Nederland. De club speelde in de eerste decennia op het hoogste niveau, maar had het na de introductie van profvoetbal lang lastig. Sinds 1990 speelt Vitesse onafgebroken wedstrijden in de Eredivisie.

Vitesse werd in 2010 de eerste Nederlandse club die in buitenlandse handen kwam, toen Georgiër Kakhi Jordania een 100% aandeel nam in de club. Mede dankzij de nieuwe investeringen wist de club zich sindsdien te profileren als subtopper, wat ook rond de eeuwwisseling het geval was. Vitesse speelt haar thuis wedstrijden in de Gelredome, dat plek biedt aan ruim 21.000 toeschouwers. Vandaag de dag is dat nog steeds de thuishaven van de Arnhemmers.

Historie

Vitesse is opgericht in 1892. Vrijwel geen enkele andere Nederlandse voetbalclub is ouder dan Vitesse. De club was in eerste instantie een cricketclub, maar voetbal voerde al snel de boventoon. In 1894 speelt de club haar eerste competitiewedstrijd in de Gelderse competitie en deze wordt direct met 17 – 0 gewonnen van Victoria. Vanaf datzelfde jaar verdween ook de cricket kant van Vitesse.

Tot midden jaren dertig gold Vitesse vrijwel ieder seizoen als topclub, met zeven kampioenschappen die zouden volgen. In 1912 en 1926 bereikte de club bovendien de bekerfinale. Twee mooie affiches op het programma van Vitesse. Helaas voor Vitesse werden beide finales niet gewonnen.

Tussen 1935 en 1950 maakte Vitesse een zware periode door, waarin het degradeerde naar het tweede niveau. Hoewel de club in de Tweede Klasse ieder seizoen meedraaide met de top en zelfs twee keer kampioen werd, wist het geen promotie af te dwingen.

Spelend in de Eerste Divisie

Na de introductie van professionele competities in 1955, speelde Vitesse veelal wedstrijden in de Eerste Divisie. Deze periode duurde tot 1990. In de tussentijd kwam de club in totaal nog vier seizoenen uit in de Eredivisie en vier seizoenen in de Tweede Divisie. Het programma van Vitesse was dus redelijk wisselend.

Subtopper in de Eredivisie

Na een groot aantal seizoenen in de middenmoot, werd Vitesse in 1989 kampioen van de Eerste Divisie, wat promotie naar de Eredivisie opleverde. Enigszins verrassend draaide de club direct mee in de subtop van de Eredivisie. Tussen 1990 en 2002 eindigde Vitesse nooit lager dan de zesde plaats in het klassement. Als je wilt weten hoe Vitesse er vandaag voor staat, check je de tussenstand in de Eredivisie.

Tussen 2003 en 2011 ging de club echter hard achteruit en kwam de club vaak maar net uit de degradatiezone. Sinds de overname van de club door Merab Jordania geldt Vitesse weer als subtopper, hoewel de doelstelling van spelen om het kampioenschap nooit is bewerkstelligd. Het grootste succes van Vitesse was in 2017, toen de club de nationale beker won.

Fans en clubiconen

Met name rond de eeuwwisseling won Vitesse sterk aan populariteit. Vrijwel gelijktijdig met de opening van de Gelredome, presteerde de ploeg uitstekend in de Eredivisie. Voor de fans is de derby met NEC het belangrijkste duel van het jaar. De aartsrivaal en streekgenoot speelt, net als Vitesse, sinds 1990 veelal in de Eredivisie. Een wedstrijd die daardoor meestal twee keer per jaar op het programma staat. Maar wanneer de clubs niet in dezelfde competitie spelen, dan is de kans klein dat er een ontmoeting vandaag op de planning staat.

Theo Bos

Het absolute clubicoon van Vitesse is Theo Bos. Hoewel Bos werd geboren in Nijmegen, de stad van rivaal NEC, kwam hij zijn volledige carrière uit voor Vitesse. Na meer dan vierhonderd duels in het geel zwaarte shirt van Vitesse werd Bos onder meer jeugdtrainer en hoofdtrainer van de club. Bos overleed in 2013 aan de gevolgen van kanker. In de Gelredome werd een herdenkingsdienst voor Bos door duizenden supporters bijgewoond.

De Hertog van Vitesse

Vitesse maakt op 28 augustus 2008 bekend dat er vanaf het komende seizoen een nieuwe mascotte in dienst is bij de club. Niet zomaar een mascotte, in navolging op de Portugese club Benfica verwelkomt Vitesse de Afrikaanse vechtarend Hertog.

Vitesse heeft een speciale band met deze roofvogel. In het logo van de Arnhemse club is een arend verwerkt en ook in het stadswapen van Arnhem staat een arend. Helaas kon de club maar kort genieten van Hertog, het dier overleed in 2009 aan de gevolgen van aspergillose, een schimmelinfectie bij roofvogels.

Vitesse wint de KNVB Beker

Vitesse kwalificeerde zich in het seizoen 2016/2017 voor de finale van de KNVB Beker, dat was op dat moment al 27 jaar niet meer gebeurd. In Rotterdam stond de ploeg tegenover AZ. De Arnhemmers wonnen in een saai duel uiteindelijk met 2-0, door twee late doelpunten van aanvaller Ricky van Wolfswinkel. Vitesse won daardoor voor de allereerste keer in de clubhistorie de KNVB Beker. Als je vandaag aan een willekeurige Arnhemmer vraagt wanneer  Vitesse de KNVB beker won, dan weten ze dat allemaal nog. De bekerwinst werd in de stad groots gevierd, ongeveer twintigduizend supporters waren aanwezig bij de huldiging op De Grote Markt in Arnhem.

Vitesse in de Europa League

Dankzij de bekerwinst mocht Vitesse zich gaan opmaken voor een avontuur in de Europa League. De club kwam uiteindelijk zes wedstrijden in actie, aangezien het zich rechtstreeks had geplaatst voor de groepsfase van het toernooi. De Arnhemse club verloor drie duels, speelde tweemaal gelijk en won de laatste wedstrijd van OGC Nice.

In het seizoen 2018/2019 wist Vitesse in de tweede voorronde van de Europa League af te rekenen met FC Viitorul Constanța. In Roemenië werd er met 2-2 gelijkgespeeld, terwijl de ploeg in eigen huis met 3-1 te sterk was.

Wedden op Vitesse

De Arnhemse voetbalclub Vitesse behoort tot de subtop van de Nederlandse Eredivisie. Dat maakt van deze oude club een interessante club om op te wedden. Er is een aantal wedstrijden waarin Vitesse de absolute favoriet is, maar in andere duels is alles mogelijk. Juist omdat ze niet altijd de gedoodverfde winnaar zijn, is wedden op Vitesse spannend. Voor spelers die het risico graag laag houden, is Vitesse niet de ideale club om op te wedden, maar voor gokkers die wel wat risico durven te nemen, is wedden op Vitesse een spannende aangelegenheid. Ook wedden op bekerwedstrijden en Europese duels van Vitesse is mogelijk.

Odds

Vitesse is een echte subtopper in de Eredivisie. Dat betekent dat in wedstrijden tegen de topclubs de odds van Vitesse relatief hoog zijn, terwijl ze in andere wedstrijden juist zelf de favoriet zijn. Dat kan van Vitesse een interessante club maken voor wedders. Vitesse kan soms verrassend uit de hoek komen en wedstrijden winnen waarin zij niet de favoriet waren. Hierdoor kan wedden op Vitesse mogelijk interessant zijn. Tegelijkertijd moeten spelers rekening houden met wedstrijden die niet gewonnen worden. Zo blijft wedden op Vitesse onvoorspelbaar.