Vitesse

Country |
Active in |

Vitesse

Vitesse, formeel SBV Vitesse, is een voetbalclub uit Arnhem, die opgericht werd in 1892 en daarmee één van de oudste voetbalclubs van Nederland is. De club speelde in de eerste decennia op het hoogste niveau, maar had het na de introductie van profvoetbal lang lastig. Sinds 1990 speelt Vitesse onafgebroken in de Eredivisie.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Speelronde 11: Vitesse – ADO Den Haag 19/20

Vitesse kan een wonderbaarlijke seizoenstart voortzetten tegen ADO Den Haag De sfeer zal geweldig zijn in Arnhem, aangezien Vitesse nooit eerder zo goed aan het seizoen begon. De Arnhemmers staan op een knappe derde plaats met slechts drie punten achterstand op koploper Ajax. De Arnhemmers wonnen zeven van de eerste tien competitieduels en lijken een […]

Read more

Speelronde 10: VVV Venlo – Vitesse

Drie punten voor VVV Venlo? (zaterdag, 20:45 uur) VVV Venlo zal op de zaterdagavond afsluiten met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. De Arnhemmers draaien heel goed en wisten al twintig punten te behalen, waardoor de ploeg op de vierde plaats is terug te vinden. Kan VVV Venlo de bezoekers een halt toeroepen? Vorm VVV Venlo kende […]

Read more

De Eredivisieclubs met de hoogste transferwinst

Deze Eredivisieclubs maakte in de afgelopen vijf seizoenen met meeste winst op de transfermarkt: 8. FC Utrecht FC Utrecht slaagt er keer op keer weer in om goede spelers te contracteren. Het mag dan ook geen verrassing heten dat er jaarlijks voldoende geld binnenkomt door die spelers weer te verkopen. In de zomer van 2017 […]

Read more

Vitesse

Vitesse, formeel SBV Vitesse, is een voetbalclub uit Arnhem, die opgericht werd in 1892 en daarmee één van de oudste voetbalclubs van Nederland is. De club speelde in de eerste decennia op het hoogste niveau, maar had het na de introductie van profvoetbal lang lastig. Sinds 1990 speelt Vitesse onafgebroken in de Eredivisie.

Vitesse werd in 2010 de eerste Nederlandse club die in buitenlandse handen kwam, toen de Georgiër een 100% aandeel nam in de club. Mede dankzij de nieuwe investeringen wist de club zich sindsdien te profileren als subtopper, wat ook rond de eeuwwisseling het geval was. Vitesse speelt haar thuiswedstrijden in de Gelredome, dat plek biedt aan ruim 21.000 toeschouwers.

Historie Vitesse

Opgericht in 1892, vrijwel geen enkele andere Nederlandse voetbalclub is ouder dan Vitesse. De club was in eerste instantie een cricketclub, maar voetbal voerde al snel de boventoon. In 1894 speelt de club haar eerste competitiewedstrijd in de Gelderse competitie en deze wordt direct met 17 – 0 gewonnen van Victoria. Vanaf datzelfde jaar verdween ook de cricket kant van Vitesse.

Tot midden jaren dertig gold Vitesse vrijwel ieder seizoen als topclub, met zeven kampioenschappen die zouden volgen. In 1912 en 1926 bereikte de club bovendien de bekerfinale. Helaas voor Vitesse werden beide finales niet gewonnen.

Tussen 1935 en 1950 maakte Vitesse een zware periode door, waarin het degradeerde naar het tweede niveau. Hoewel de club in de Tweede Klasse ieder seizoen meedraaide met de top en zelfs twee keer kampioen werd, wist het geen promotie af te dwingen.

Spelend in de Eerste Divisie

Na de introductie van professionele competities in 1955, speelde Vitesse veelal in de Eerste Divisie. Deze periode duurde tot 1990. In de tussentijd kwam de club in totaal ook nog vier seizoenen uit in de Eredivisie en vier seizoenen in de Tweede Divisie.

Subtopper in de Eredivisie

Na een groot aantal seizoenen in de middenmoot, werd AZ in 1989 kampioen van de Eerste Divisie, wat promotie naar de Eredivisie opleverde. Enigszins verrassend draaide de club direct mee in de subtop van de Eredivisie. Tussen 1990 en 2002 eindigde Vitesse nooit lager dan de zesde plaats in het klassement.

Tussen 2003 en 2011 ging de club echter hard achteruit en kwam de club vaak maar net uit de degradatiezone. Sinds de overname van de club door Merab Jordania geldt Vitesse weer als subtopper, hoewel de doelstelling van spelen om het kampioenschap nooit is bewerkstelligd.

Het grootste succes kende Vitesse in 2017, toen het de nationale beker won.

Fans en clubiconen

Met name rond de eeuwwisseling won Vitesse sterk aan populariteit. Vrijwel gelijktijdig met de opening van de Gelredome, presteerde de ploeg uitstekend in de Eredivisie. Voor de fans is de derby met NEC het belangrijkste duel van het jaar. De aartsrivaal en streekgenoot speelt, net als Vitesse, sinds 1990 veelal in de Eredivisie.

Theo Bos

Het absolute clubicoon van Vitesse is Theo Bos. Hoewel Bos werd geboren in Nijmegen, de stad van rivaal NEC, kwam Bos zijn volledige carrière uit voor Vitesse. Na meer dan vierhonderd duels in het geel zwaarte shirt van Vitesse werd Bos onder meer jeugdtrainer en hoofdtrainer van de club. Bos overleed in 2013 aan de gevolgen van kanker. In de Gelredome werd een herdenkingsdienst voor Bos door duizenden supporters bijgewoond.

De Hertog van Vitesse

Vitesse maakt op 28 augustus 2008 bekend dat er vanaf het komende seizoen een nieuwe mascotte in dienst is bij de club. Niet zomaar een mascotte, in navolging op de Portugese club Benfica verwelkomt Vitesse de Afrikaanse vechtarend Hertog.

Vitesse heeft een speciale band met deze roofvogel. In het logo van de Arnhemse club is een arend verwerkt en ook in het stadswapen van Arnhem staat een arend. Helaas kon de club maar kort genieten van Hertog, het dier overleed in 2009 aan de gevolgen van aspergillose, een schimmelinfectie bij roofvogels.

Het publiek in het Gelredome krijgt in 2010 een nieuwe mascotte. genaamd Hertog II. Deze Noordelijke Amerikaanse zeearend vliegt vandaag de dag nog steeds rond door het stadion bij de thuiswedstrijden in Arnhem.

Vitesse wint de KNVB Beker

Vitesse kwalificeerde zich in het seizoen 2016/2017 voor de finale van de KNVB Beker, dat was op dat moment al 27 jaar niet meer gebeurd. In Rotterdam stond de ploeg tegenover AZ. De Arnhemmers wonnen in een saai duel uiteindelijk met 2-0, door twee late doelpunten van aanvaller Ricky van Wolfswinkel. Vitesse won daardoor voor de allereerste keer in de clubhistorie de KNVB Beker.  De bekerwinst werd in de stad groots gevierd, ongeveer twintigduizend supporters waren aanwezig bij de huldiging op De Grote Markt in Arnhem.

Vitesse in de Europa League

Dankzij de bekerwinst mocht Vitesse zich gaan opmaken voor een avontuur in de Europa League. De club kwam uiteindelijk zes duels in actie, aangezien het zich rechtstreeks had geplaatst voor de groepsfase van het toernooi. De Arnhemse club verloor drie duels, speelde tweemaal gelijk en won de laatste wedstrijd van OGC Nice.

In het seizoen 2018/2019 wist Vitesse in de tweede voorronde van de Europa League af te rekenen met FC Viitorul Constanța. In Roemenië werd er met 2-2 gelijkgespeeld, terwijl de ploeg in eigen huis met 3-1 te sterk was.