actueel background image

AZ ontvangt Vitesse in de jacht op een Europees ticket

01 apr 2022 | 13:46 0

AZ beleefde een vervelende periode voor de interlandbreak. De Alkmaarse club werd uitgeschakeld in Europa, verloor de halve finale in de KNVB Beker en zag FC Twente passeren op de ranglijst. In amper twee weken tijd werd vrijwel het gehele seizoen verspeelt door de ploeg. De focus moet nu weer liggen op het gevecht om de vierde en misschien wel derde plek op de ranglijst. AZ krijgt in de jacht op een Europees ticket direct een zware tegenstander voor de kiezen. Vitesse komt namelijk op bezoek in Alkmaar. De wedstrijd zal aankomende zaterdagavond om 20:00 uur worden afgetrapt in het AFAS Stadion.

Vooruitblik

Beide clubs zijn eigenlijk al zeker van een play-off ticket voor Europees voetbal. Echter kan AZ ook nog aanspraak maken op een direct ticket voor de UEFA Conference League, maar daarvoor moet het nu wel alles uit de kast halen. Vitesse heeft eigenlijk weinig meer om voor te spelen en zal hoogstwaarschijnlijk de play-offs ingaan voor Europees voetbal. Eerder dit seizoen speelde de beide ploegen met 0-0 gelijk in Arnhem. De verwachting is dat er zaterdagavond minimaal twee doelpunten gaan vallen.

AZ moet zich revancheren

AZ staat op de 5e plaats in de Eredivisie met 52 punten uit 27 wedstrijden. De Alkmaarse ploeg speelde onlangs met 2-2 gelijk bij Willem II en zag FC Twente passeren op de ranglijst. AZ wist geen van de laatste vier duels te winnen en moet zich revancheren om nog kans te kunnen maken op de derde of zelfs vierde plaats. In eigen huis won AZ twee van de laatste vijf wedstrijden. Daarnaast werden de laatste twee thuisduels tegen Vitesse gewonnen. Vorig seizoen eindigde hetzelfde affiche in 3-1, destijds kwamen Karlsson (AZ) en Openda (Vitesse) nog tot scoren.

Vitesse moet neerwaartse spiraal doorbreken

Vitesse staat op de 6e plaats in de Eredivisie met 41 punten uit 26 wedstrijden. De Arnhemse club kent eveneens een mindere fase, waarin slechts één van de laatste vijf wedstrijden werd gewonnen. Daarnaast werd de ploeg tussentijds uitgeschakeld in de UEFA Conference League door AS Roma. Zeker in uitwedstrijden heeft Vitesse veel problemen. De Arnhemmers wisten geen van de laatste zes uitduels te winnen en gingen driemaal onderuit. In 2009 won Vitesse voor het laatste in het AFAS Stadion, terwijl in 2017 de KNVB Bekerfinale tegen AZ werd gewonnen met 0-2.

AZ Alkmaar is volgens bookmaker BetCity de favoriet voor de winst, maar kunnen ze inderdaad de punten in eigen huis houden?

Statistieken

– AZ staat op de 5e plaats in de Eredivisie
– AZ won geen van de laatste vier wedstrijden
– AZ speelde eerder dit seizoen met 0-0 gelijk bij Vitesse
– AZ scoorde in één van de laatste drie thuisduels
– Vitesse staat op de 6e plaats in de Eredivisie
– Vitesse won één van de laatste vijf wedstrijden
– Vitesse won in 2009 voor het laatst in Alkmaar
– Vitesse won geen van de laatste zes uitduels

Laatste 5 onderlinge ontmoetingen

Datum
Wedstrijd
Uitslag
28-11-2021
Vitesse – AZ
0 - 0
07-03-2021
Vitesse – AZ
2 - 1
23-12-2020
AZ - Vitesse
3 - 1
01-09-2019
Vitesse – AZ
2 - 1
02-04-2019
Vitesse – AZ
2 - 2
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.