actueel background image

Hete strijd om kampioenschap van Gelderland

14 jan 2023 | 08:31 0

De Gelderse derby tussen Vitesse en N.E.C. wordt zondag voor de 119e keer gespeeld. Het decor is het GelreDome in Arnhem. De derby is voor beide clubs dé wedstrijd van het jaar. Wie wordt de kampioen van Gelderland?

Vooruitblik

Op basis van historie is er geen peil op te trekken wie als winnaar uit de bus komt. Vitesse won de derby 40 keer, 35 keer werd het gelijk en 43 keer won N.E.C. Nijmegen. Op basis van de ranglijst zijn de bezoekers zondag favoriet, maar de bookmakers verwachten Vitesse juist als winnaar. Eén ding is zeker. Het wordt een heet middagje in de Eredivisie.

Vitesse is herstellende

Het is tot dusver niet het seizoen van Vitesse. Het degradatiespook was lang aanwezig in Arnhem, maar lijkt nu langzaam te verdwijnen. Sinds de komst van Phillip Cocu oogt de ploeg stabieler en pakken ze punten. Afgelopen weekend werd er nog knap een punt afgesnoept van AZ en ook in de Johan Cruijff ArenA werd voor de winterstop gelijkgespeeld. Het herstel is dus ingezet. Vitesse heeft daarnaast niet stilgezeten op de transfermarkt. Deze week werd oud-PSV’er Isimat-Mirin aangetrokken. Hij werd onder Cocu met PSV drie keer kampioen van Nederland en heeft dus de nodige ervaring in de Eredivisie. Ook hoopt Vitesse op de terugkeer van Davy Pröpper. De middenvelder stopte vorig seizoen bij PSV, omdat hij het plezier was verloren. Sinds de winterstop traint hij mee bij zijn jeugdliefde Vitesse en deed hij ook mee in twee oefenwedstrijden. In Arnhem hopen ze vurig dat hij weer aan een profavontuur wil beginnen.

Dan de wedstrijd van zondag. Voor de laatste nederlaag in eigen huis tegen N.E.C. moeten we terug naar het jaar 2012. Toen waren de Nijmegenaren met 1-0 te sterk voor de thuisclub. De laatste derby in het GelreDome was een makkie voor Vitesse. 4-1 werd het maar liefst. Vitesse hoopt dat zondag dunnetjes over te doen om niet alleen de rivaal een tik te geven, maar ook de degradatiezone definitief te verlaten.

Aanhaken of afhaken voor N.E.C.

N.E.C. hoeft niet bang te zijn voor de degradatiezone, zij kijken juist omhoog. Bij een overwinning op Vitesse haken ze aan in de strijd om Play-Offs voor Europees voetbal. De achterstand op de benodigde plek zeven bedraagt zeven punten. Een flink, maar overbrugbaar, gat. Bij een nederlaag in Arnhem wordt het gat wel erg groot en kan de Europese droom de koelkast is. Naast de Europese droom staat er vooral prestige op het spel. Winnen bij de aartsrivaal kan het seizoen maken of breken. N.E.C. moet het in de derby doen zonder de steun van de fans. Zij besloten de wedstrijd te boycotten, omdat er slechts 400 supporters mee mochten reizen wegens eerdere ongeregeldheden. Dat vonden de supporters van N.E.C. te weinig en dus blijft het uitvak zondag leeg.

N.E.C. reist dus zonder supporters, maar met vertrouwen af naar de rivaal. De laatste wedstrijd in de Eredivisie werd er een knap punt gepakt tegen landskampioen Ajax en in de beker werd doordeweeks gehakt gemaakt van Keuken Kampioen Divisionist Almere City. N.E.C. haalde met 0-4 uit en zit daardoor in de koker voor de kwartfinale van de KNVB beker.

Statistieken

– N.E.C. won voor het laatst in 2012 in Arnhem
– N.E.C. moet het zondag doen zonder uitpubliek
– N.E.C. staat 8e met vier punten voorsprong op Vitesse
– Vitesse staat 14e en moet vrezen voor degradatie
– Bij Vitesse kan nieuweling Isimat-Mirin debuteren
– De topscorers van zowel N.E.C. als Vitesse maakte drie doelpunten
– De Gelderse derby wordt voor de 119e keer gespeeld

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
27-02-2022
Vitesse - NEC
4 - 1
17-10-2021
NEC - Vitesse
0 - 1
02-04-2017
Vitesse - NEC
2 - 1
23-10-2016
NEC - Vitesse
1 - 1
03-04-2016
NEC - Vitesse
2 - 1
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.