actueel background image

WK Voorbeschouwing Nederland – Japan

21 jun 2019 | 12:04 0

[Update: uitslag 2 – 1] [Statistieken]

Nederland – Japan 2019:
Datum: Dinsdag 25 juni 21.00
Plaats: Rennes
Stadion: Roazhon Park (capaciteit 29.778)

Vier jaar geleden stond Nederland voor het allereerst op het Wereld Kampioenschap voetbal voor vrouwen, destijds in Canada. Nederland overleefde de groepsfase en kwam in de volgende ronde Japan tegen.

Japan was regerend wereld kampioen (2011) en dus toch wel enigszins een angstgegner voor de leeuwinnen. Nederland was niet kansloos, maar wist niet tijdig voldoende doelpunten te maken. De wedstrijd eindigde in 2-1 in het voordeel van Japan. Invaller Kirsten van de Ven maakte in de wedstrijd tegen Japan het enige doelpunt voor Oranje.

De basis elf van nu en toen

Twee grote namen die er in 2015 ook al bij waren, zijn Lieke Martens en Vivianne Miedema. Laatstgenoemde was toen net 18 jaar en er werd veel van haar verwacht, misschien wel te veel voor waar ze op dat moment in haar carrière stond. Dertien van de drieëntwintig speelsters zijn er nu ook weer bij. Enkele nieuwe namen zijn: Lineth Beerensteyn, Jackie Groenen en Victoria Pelova.

Melis en Van den Berg

Manon Melis en Mandy van den Berg (aanvoerder) stonden op 24 juni 2015 nog in de basis bij Nederland. Bekend is echter dat Melis is gestopt als voetballer en Van den Berg na het EK in 2017 niet meer is opgeroepen en tussentijds ook geblesseerd raakte.

Kika van Es

Kika van Es strijdt momenteel hard om haar basisplaats terug te krijgen, nadat Merel van Dongen de voorkeur kreeg tegen Canada op de linksback positie. Van Es miste vier jaar geleden het WK door een gebroken been. Ook vlak voor het WK in Frankrijk werd haar deelname onzeker door een gebroken middenhandsbeentje.

Keeper Geurts

Op het WK in Canada was het Loes Geurts die drie van de vier wedstrijden onder de lat stond. Ook nu is ze erbij, maar is wel tweede keuze, achter Sari van Veenendaal die in 2015 één van de groepswedstrijden keepte.

Nederland is alles behalve in topvorm

Het moge duidelijk zijn geweest dat Nederland de eerste twee wedstrijden niet al te best heeft gespeeld op dit WK. Naast dat speelsters hun niveau niet haalden, kenden de Oranje Leeuwinnen twee zeer fysieke tegenstanders. Pas in de wedstrijd tegen Canada troffen ze een ploeg van niveau, waardoor ook het voetballend vermogen getoond en verbeterd kon worden.
Nu al wordt er gesproken over het toernooi van de invallers. De tactische wissels lijken iedere keer op een goed moment te komen, daar er doelpunten vallen en er meer gevaar wordt gevormd.

Japan kent veel verbeterpunten

Nederland won enigszins moeizaam alle drie de wedstrijden en werd eerste in groep E. In groep D werd Japan tweede met vier punten. Het won van Schotland, speelde gelijk tegen Argentinië en verloor van Engeland. Evenals Nederland heeft Japan voldoende punten waaraan gewerkt moet worden. Het staat bekend als een team dat graag aanvalt en niet alleen maar verdedigend wil spelen.

Japan schiet graag, maar scoort weinig

De keepster van Japan heeft al diverse spectaculaire reddingen gemaakt en lijkt zich goed te kunnen vinden in hogere ballen. Als we naar de aanval kijken van Japan, dan zien we dat afstandsschoten behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn van de spitsen. Tegen Schotland schoot de Japanse Iwabuchi (#8) van net buiten de 16 strak binnen en tegen Engeland belandde een vrije trap bijna in de kruising, het was dat de keeper goed werk verrichte. Tegen Argentinië kregen de Japanners aardig wat kansen, maar misten ze kwaliteit in de afronding. Wat opvalt, is dat iedere schietkans wordt aangegrepen om de bal op het doel af te vuren. Ook voor de spits met nummer 9 (Sugasawa) moet worden uitgekeken.

Omdat Japan graag aanvallend speelt, zullen er ruimtes gaan ontstaan op het middenveld en bij de verdediging. Met de snelle en gevaarlijke aanvallers van Nederland liggen daar kansen. De groepsfase wedstrijden heeft Japan iedere keer gespeeld met een 442 opstelling. Dat zal betekenen dat één van de Nederlandse backs of centrale verdedigers veel mogelijkheden krijgt tot doorschuiven naar het middenveld.

Japan scoorde in de groepsfase slechts twee keer en had daar 39 doelpogingen voor nodig. Nederland scoorde zes keer en had daar slechts 26 doelpogingen voor nodig. Een aanzienlijk verschil in aantallen en percentage.

Opstelling Nederland

Het zal geen makkelijk toernooi zijn voor bondscoach Sarina Wiegman betreft de wissels. Wat voor haar wel ontzettend goed uitpakt, is dat invallers vrijwel op hetzelfde niveau voetballen als de basis elf. Dit betekent dat een wissel nieuwe energie en kwaliteiten inbrengt en dus een absolute versterking. We hebben in de groepsfase diverse keren mogen zien dat de wissels (zoals Jill Roord en Lineth Beerensteyn) het verschil maakte.

Merel van Dongen maakte een prima indruk tegen Canada en heeft een lekker schot in de benen. Dit past dan ook zeker bij de 442 opstelling van Japan, want met ruimte bij de linksback kan ze een mooie dieptebal geven. Hoewel Sari van Veenendaal nog niet haar beste wedstrijd heeft gekeept, zal zij, tevens als aanvoerster, wel onder de lat staan tegen Japan. Roord en Beerensteyn presteren goed, maar nog net niet voldoende voor een basisplaats waarschijnlijk. Voor een wissel staan zij wel als eerste op de lijst en niemand in het team lijkt ‘heilig’ te zijn, iedereen kan gewisseld worden.

Verwachte opstelling

Sari van Veenendaal
Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Dominique Bloodworth, Merel van Dongen
Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse
Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Lieke Martens

Bookmaker Betsson denkt dat…

Als we de ervaren medewerkers van Betsson mogen geloven dan is Nederland zeker van een plek in de kwartfinale. Wel zijn er twijfels over het aantal doelpunten dat zal vallen, want de odds liggen redelijk dicht bij elkaar van over/under 2.5. Echter wordt er wel verwacht dat er meteen in de eerste helft al gescoord gaat worden en dat Nederland ook na 45 minuten al op voorsprong staat.

Wat ons betreft, vertrouwen we op de Oranje Leeuwinnen dat ze er alles aan zullen doen om te gaan winnen. Als je je aanmeldt bij Betsson kun jij ook een graantje meepikken in het succes van de voetballende dames. Wie weet win je zelf ook wel mooie wedstrijden.

Nederland-Japan

Like ons op Facebook en volg ons op Instagram!

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.