VVV-Venlo

Land |
Actief in |

VVV-Venlo

VVV-Venlo is een voetbalclub uit het noorden van Limburg. De Venlose Voetbalvereniging Venlo, ook simpelweg bekend als VVV, pendelt veelal tussen de Eerste Divisie en Eredivisie. VVV speelt haar thuiswedstrijden in stadion De Koel, dat bekend staat om de ingang voor spelers, die een trap langs de fans af moeten om het veld te bereiken. De Koel heeft een maximale capaciteit van 8.000 toeschouwers. Opgericht in 1903, is VVV één van de oudste professionele voetbalclubs in Nederland. VVV was één van de eerste voetbalclubs die spelers ging betalen en kwam hier in 1953, vlak voor de invoering van betaald voetbal,Lees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

VVV-Venlo

VVV-Venlo is een voetbalclub uit het noorden van Limburg. De Venlose Voetbalvereniging Venlo, ook simpelweg bekend als VVV, pendelt veelal tussen de Eerste Divisie en Eredivisie. VVV speelt haar thuiswedstrijden in stadion De Koel, dat bekend staat om de ingang voor spelers, die een trap langs de fans af moeten om het veld te bereiken. De Koel heeft een maximale capaciteit van 8.000 toeschouwers.

Opgericht in 1903, is VVV één van de oudste professionele voetbalclubs in Nederland. VVV was één van de eerste voetbalclubs die spelers ging betalen en kwam hier in 1953, vlak voor de invoering van betaald voetbal, zelfs mee in de problemen.

Historie VVV-Venlo

VVV-Venlo was in de beginjaren van het Nederlandse voetbal een voortrekker op het gebied van professionalisering en kende enkele bescheiden successen. De club speelde voornamelijk in de Tweede Klasse, maar wist met wisselend succes ook enkele seizoenen in de Eerste Klasse te spelen.

Het begin van de invoering van betaald voetbal vormde direct de glorietijd van de club uit Venlo. In 1953 werd VVV ervan verdacht spelers te betalen, wat op dat moment niet geoorloofd was. Twee jaar later werd dit legaal en was VVV één van de eerste clubs die relatief sterk geprofessionaliseerd was.

In eerste instantie mocht VVV echter niet uitkomen in de professionele competitie, maar kwam plaatsgenoot Venlo ‘54 uit op het hoogste niveau. Na een fusie in 1954 speelde VVV alsnog professioneel voetbal.

In de eerste jaren van de Eredivisie gold VVV als een subtopper, maar in 1962 ging het hard achteruit. Na een derde plaats in 1961, werd VVV in 1963 zeventiende, wat degradatie naar de Eerste Divisie betekende. In de Eerste Divisie speelde de club in de onderste regionen en degradeerde het in 1966 en 1968 naar de Tweede Divisie.

Midden jaren zeventig kwam hier verandering in, toen VVV weer bovenin de Eerste Divisie meedeed. Tot op heden is de club vervolgens verschillende keren gepromoveerd naar de Eredivisie en weer gedegradeerd. Rond de eeuwwisseling viel VVV wederom terug, met enkele lage klasseringen in de Eerste Divisie.

Fans en clubiconen van VVV-Venlo

VVV is populair in het noorden van Limburg en heeft bovendien een opvallend grote fanclub in Japan. Dit is met name te danken aan topspeler Keisuke Honda, die tussen 2008 en 2010 uitkwam voor de club en een recordtransfer naar CSKA Moskou maakte.

Hoewel VVV geen uitgesproken aartsrivaal heeft, zoals veel andere clubs dat wel hebben, zijn er wel diverse kleinere rivaliteiten. Vanwege de ligging van Venlo in het noorden van Limburg, zijn er rivaliteiten met zowel Gelderse clubs als andere Limburgse clubs.

Voor de fans zijn met name duels met andere Limburgse clubs (waaronder Roda JC) belangrijk.

Naast Keisuke Honda, zijn onder meer Niels Fleuren, Stan Valckx, Faas Wilkes en Beb Bakhuys bekende spelers uit de historie van VVV.

Stadion van VVV-Venlo

Voetbalclub VVV-Venlo speelt zijn thuiswedstrijden in het stadion De Koel (Seacon Stadion). In 1977 waren er maar liefst 24.500 toeschouwers aanwezig bij het duel tussen FC VVV en Ajax. In 2003 onderging De Koel een verbouwing, welke twee jaar later werd afgerond. Sindsdien gaat het voetbalstadion voort onder de naam ‘Seacon Stadion – De Koel', vernoemd naar de hoofdsponsor en shirtsponsor van de voetbalclub.

De Koel is zeer bekend om zijn lange trap, welke de spelers moeten aflopen om het speelveld te kunnen betreden. Daarnaast is De Koel vandaag de dag nog één van de weinig stadions met open tribunes en staanplaatsen. In 2008 werd De Koel gerenoveerd, zodat het aan de eisen van de Eredivisie voldeed. Tijdens deze renovatie werd de capaciteit ingeperkt tot slechts achtduizend plaatsen.