Club

Roda JC Kerkrade

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Nederland
Locatie:
Kerkrade

Volg de ‘Trots van het Zuiden’ op VoetbalUitslagen.com en check het programma en wedstrijden van vandaag of vanavond van Roda JC. Bekijk ook de tussenstand van Roda JC op basis van het recente speelschema van de competitie.

Roda JC Programma en Wedstrijden

Check hier alle wedstrijden van Roda JC Kerkrade die dit seizoen op het programma staan. Per competitie zie je meteen de datum, aanvangstijd en tegenstander. Meer informatie over de wedstrijd uit het programma vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Stand Roda JC

Bekijk hier de huidige stand van Roda JC Kerkrade in de competitie. Wat is de tussenstand na X aantal wedstrijden. Op welke plek staat Roda JC nu in de tussenstand?

Uitslag wedstrijden Roda JC Kerkrade

Elke wedstrijduitslag van Roda JC Kerkrade vind je in onderstaand speelschema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd van vandaag, vanavond of recent gespeeld uit het programma. Bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Roda JC Kerkrade wedstrijdselectie

Alles over Roda JC

Roda JC Kerkrade is een voetbalclub uit het zuiden van Limburg, dat in 1962 voortkwam uit een fusie van twee lokale clubs. Roda JC heeft een opvallende historie waar hoogtepunten vaak worden gevolgd door dieptepunten. Tussen de jaren tachtig en het eerste decennium van deze eeuw was Roda JC vooral een subtopper. Hedendaags speelt Roda JC voornamelijk haar wedstrijden in de Eerste Divisie.

Roda JC speelt in het Parkstad Limburg stadion, dat plaats biedt aan bijna 20.000 toeschouwers. De club kent een sterke rivaliteit met andere Limburgse ploegen, waarbij de rivaliteit met MVV Maastricht het sterkst is. De club geldt tegenwoordig vooral als degradatiekandidaat in de Eredivisie of als linker rijtje club in de Eerste Divisie. Het is voor Roda JC lastig om stand te houden in de Eredivisie.

Historie

Roda JC Kerkrade kwam in 1962 voort uit een fusie van Roda Sport en Rapid JC. Beide ploegen kwamen voornamelijk uit in de Eredivisie, waar Rapid JC in 1956 de landskampioen was. Na de fusie kwam Roda in eerste instantie uit in de Eerste Divisie, maar eindigde niet hoog genoeg in de einstand en degradeerde.

Koempel cultuur

Roda JC is in zekere zin een arbeidersclub. Men heeft het vaak specifieker over een mijnwerkersclub, vanwege de vele mijnen in de regio waar veel supporters werkten. De zogenaamde koempel cultuur is een prominent onderdeel van de clubcultuur van Roda. Er bestaat zelfs een kledinglijn die opgezet is in 2015. De harde kern van Roda bevindt zich in het stadion op de west-tribune, die ook wel de Koempeltribune wordt genoemd. De fans hebben een vriendschappelijke band met de fans van het nabij gelegen Alemannia Aachen, net over de grens met Duitsland.

Clubiconen

Door de jaren heen heeft Roda JC enkele spelers en trainers gehad die zijn uitgegroeid tot clubicoon. Eric van der Luer, die tussen 1988 en 2002 ruim vierhonderd duels speelde voor de Kerkradenaren, is er daar één van. Andere bekende spelers zijn onder meer Ger Senden, Mark Luijpers, Dick Advocaat en Dick Nanninga. Nanninga scoorde als speler van Roda JC het enige Nederlandse doelpunt in de WK-finale van 1978. Nanninga is samen met Johan Neeskens de enige Nederlander die in een WK-finale heeft gescoord.

Achtereenvolgende promoties en degradaties

Het duurde tot 1971 voordat Roda promotie wist af te dwingen. In 1973 werd de club kampioen van de Eerste Divisie en mocht het haar wedstrijden in de Eredivisie gaan spelen. Grofweg tot 2012 gold de club als een sterke middenmoter, die echter geplaagd werd door constante wisselingen in resultaat.

Meermaals werd een seizoen met een topprestatie afgewisseld door een volgend seizoen waar de club onderaan in de tussenstand eindigde. Voorbeelden hiervan zijn 1986/1987 (vierde) en 1987/1988 (veertiende), 1996/1997 (zesde) en 1997/1998 (veertiende) en 2000/2001 (vierde) en 2001/2002 (dertiende).

Eredivisie afgewisseld met Eerste divisie

In de afgelopen jaren speelden Roda JC in zowel de Eredivisie als Eerste divisie. Op het hoogste niveau had de ploeg uit Kerkrade het zwaar. In de drie jaar dat het daar speelde, eindigden ze op plek 14, 17 en 16, niet erg hoog dus in de competitie stand. Tot twee maal toe kwamen er play-offs aan te pas. In het seizoen 2017/18 konden de play-off wedstrijden niet worden gewonnen en degradeerde de club naar de Eerste Divisie. Daar werd het in 2018/19 dertiende. Een plek in de play-offs ten behoeve van promotie was bij lange na niet in het zicht.

Goede prestaties

In 1997 en 2000 won Roda de beker en rond de eeuwwisseling kwam de ploeg regelmatig uit in Europese competities. Het beste resultaat werd behaald in het seizoen 2001/2002, toen het in de achtste finales strandde tegen AC Milan. Roda wist hierbij overigens knap de uitwedstrijd te winnen, maar nam de penalty’s minder goed dan de Italiaanse grootmacht.

In 2009 leek er een fusie te komen tussen Roda en Fortuna, wel onder zwaar protest van de aanhang van beide teams. De clubs waren tot een akkoord gekomen om de nieuwe club Sporting Limburg te vormen. De provincie Limburg weigerde echter financieel bij te dragen, waardoor de fusie stuk liep en beide clubs tot op heden zelfstandig zijn.

Europese avonturen Roda JC Kerkrade

Roda JC speelde sinds het bestaan 42 Europese wedstrijden. De club behaalde 15 overwinningen, speelde 8 keer gelijk en verloor 19 wedstrijden in Europees verband. De meest historische overwinning van Roda JC in Europa was die op AC Milan op 28 februari 2002. In het grote San Siro zegeviert Roda JC met 1-0 tegen de Italiaanse topclub. In de 70e minuut zorgt Mark Luijpers voor een daverende verrassing door Roda JC op voorsprong te zetten. Een verlening moest eraan te pas komen om de wedstrijd te beslissen.

In de verlenging geeft de Duitse arbiter Stark nog een rode kaart aan Regilio Vrede (Roda JC). De extra tijd levert niets op en strafschoppen zouden genomen gaan worden. Roda JC komt hierbij nog op voorsprong, maar uiteindelijk gaat AC Milan er met de zege vandoor over twee wedstrijden. Desondanks kreeg de ploeg uit Kerkrade de Italiaanse topploeg wel 120 minuten op de knieën. Deze wedstrijd was overigens meteen de laatste die Roda JC in Europees verband speelde.

Wedden op Roda JC

Roda JC is een voetbalclub uit Kerkrade met een roerige geschiedenis. De club heeft topjaren gekend, waarin het een subtopper in de Eredivisie was, maar kent ook veel dieptepunten en degradaties. Roda JC speelt nu in de Keuken Kampioen Divisie, waar het wisselende resultaten behaalt. Dat maakt wedden op de Limburgse club erg spannend. Winst is bij Roda JC vaak geen zekerheid, hoewel ze soms ook met mooie cijfers weten te overtuigen. Veel is afhankelijk van de huidige vorm van de ploeg en de actuele omstandigheden. Dit zijn dan ook zeker factoren waar gokkers rekening mee moeten houden.

Odds

Doordat Roda JC vaak wisselende resultaten behaalt, zijn ook de odds voor een overwinning van de club wisselend. In sommige wedstrijden wordt Roda gezien als favoriet en zijn de odds relatief laag. In andere wedstrijden worden de kansen van de Limburgse club een stuk minder rooskleurig ingeschat. Dan krijgt de club ook hogere odds toegewezen. Opvallend is dat wedstrijden van Roda JC in de Eerste Divisie bijna nooit zonder doelpunten eindigen. Inzetten op een minimaal aantal doelpunten in een wedstrijd is dan ook een interessante weddenschap waar vaak mooie odds voor geboden worden.