Sampdoria

Country |
Active in |

Sampdoria

Sampdoria is een Italiaanse voetbalclub uit Genua. De havenstad aan de Ligurische zee met ongeveer 600.000 inwoners heeft twee grote voetbalclubs. Naast Sampdoria, vind je hier ook Genoa CFC.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

De carièrre van voetballegende Ruud Gullit

Ruud Gullit is één van de beste voetballers die Nederland heeft gekend. De legende heeft een geweldige voetbalcarrière gehad waarin hij achttien jaar lang op het hoogste niveau speelde bij verschillende Europese topclubs. Loopbaan Ruud Gullit HFC Haarlem De piepjonge Ruud Gullit werd in 1979 uit de jeugd van DWS naar HFC Haarlem gehaald, de […]

Read more

Sampdoria

Sampdoria is een Italiaanse voetbalclub uit Genua. De havenstad aan de Ligurische zee met ongeveer 600.000 inwoners heeft twee grote voetbalclubs. Naast Sampdoria, vind je hier ook Genoa CFC.

De twee clubs zijn aartsrivalen, maar spelen beiden hun thuiswedstrijden in Stadio Luigi Ferraris. Sampdoria is de jongste van de twee clubs en werd opgericht in het jaar 1946. Bij Sampdoria stonden de Nederlandse spelers Ruud Gullit en Clarence Seedorf onder contract.

Hoewel de club tegenwoordig geldt als middenmoter, was het eind jaren tachtig en begin jaren negentig één van de Italiaanse topclubs. Er werden verscheidene successen behaald in binnen- en buitenland.

Historie Sampdoria

Sampdoria werd in 1946 opgericht na een fusie tussen de clubs Andrea Doria en Sampierdarense. In de eerste jaren van haar bestaan speelde Sampdoria geen grote rol in het Italiaanse clubvoetbal. De club bevond zich op de ranglijst meestal onderin de Serie A of bovenin de Serie B.

Halverwege de jaren tachtig kwam er echter verandering in de rol van Sampdoria. De club begon steeds meer wedstrijden te winnen en veroverde in 1985 haar eerste prijs: de Coppa Italia. In de daaropvolgende tien jaar werd Sampdoria een van de meest succesvolle Italiaanse clubs. De Coppa Italia werd nog meerdere keren gewonnen en in 1991 kwam daar ook een landstitel bij. In het seizoen daarvoor was bovendien de Europa Cup 2 ten prooi gevallen aan Sampdoria. In 1992 werd zelfs de finale van de Europacup 1 gehaald, die werd helaas wel verloren van FC Barcelona.

Na deze succesvolle periode zakte Sampdoria weer wat af. In het jaar 1999 volgde degradatie naar de Serie B. Het duurde uiteindelijk tot 2003 om weer terug te keren op het hoogste niveau. Sampdoria vestigde zich in de jaren daarna in de middenmoot van de Serie A. In 2012 volgde nog een dieptepunt voor de club. Toen degradeerde Sampdoria weer. Dit avontuur op het tweede niveau van Italië duurde slechts een jaar.

Fans

De fans van Sampdoria komen met name uit de stad Genoa zelf. De harde kern, de Ultras Tito Cucchiaroni, staan erom bekend volledig a-politiek te zijn, wat vrij ongewoon is in het Italiaanse voetbal. Voor de fans is het duel met stadsgenoot Genoa het belangrijkste duel van het jaar. Het duel tussen de tweede middenmoters staat ook wel bekend als de Derby della Lanterna genoemd.

De bloeiperiode van Sampdoria in de jaren tachtig en negentig was mede te danken aan een Italiaans spitsenduo. Gianluca Vialli en Roberto Mancini waren in de beste jaren van Sampdoria op de toppen van hun kunnen.

Vialli speelde tussen 1984 en 1992 in totaal 223 competitiewedstrijden voor Sampdoria. In deze wedstrijden wist hij in totaal 85 keer het net te vinden. Mancini speelde van 1982 tot 1997 maar liefst 563 competitiewedstrijden voor de club, waarin hij 173 keer scoorde.