Club

Genoa

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Italië
Competitie:
Locatie:
Genova

De voetbalclub Genoa CFC werd opgericht in 1893 en is één van de oudste clubs van Italië. De club komt momenteel uit in de Serie A en de Coppa Italia. Alle thuisduels van Genoa CFC worden afgewerkt in het Stadio Luigi Ferraris. Volg de club op deze pagina op de voet!

Programma Genoa

Check hier alle wedstrijden van Genoa die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Genoa in de Serie A. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Genoa

Elke wedstrijduitslag van Genoa vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Genoa selectie

Socials
@genoacfcofficial
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Genoa

De oudste Italiaanse voetbalclub is Genoa CFC. De club werd al in 1893 opgericht, waarmee het bovendien ook in Europa één van de oudste voetbalclubs is. Genoa Cricket and Footbal Club is afkomstig uit de havenstad Genua in het noordwesten van Italië. In het verleden kroonde Genoa zich negen maal tot landskampioen. Behalve Genoa CFC, komt ook voetbalclub UC Sampdoria uit deze stad. De twee clubs zijn aartsrivalen, maar delen wel een stadion. Dit stadion heet het Stadio Luigi Ferraris en biedt plaats aan ongeveer 35.000 toeschouwers. Genoa geldt veelal als middenmoter, met zo nu en dan uitschieters naar de subtop in de Serie A.

Historie

Op 7 september 1893 wordt de eerste Italiaanse voetbalclub opgericht als Genoa Cricket & Athletic Club. Aanvankelijk werd er alleen cricket gespeeld, maar in 1896 werd er ook een voetbalelftal bij de club gevormd. De club is opgericht door Engelsen en liet in de eerste jaren geen Italianen toe. In 1897 werden ook Italianen toegelaten en de eerste oefenwedstrijden werd gespeeld. Na de oprichting van de Italiaanse voetbalbond in 1898, volgde direct het eerste kampioenschap voor Genoa. Het jaar daarna werd het kampioenschap nog eens behaald en werd de naam gewijzigd in Genoa Cricket & Football club. Ook in de jaren daarna haalde Genoa nog enkele titels binnen.

In 1934 volgde de eerste degradatie naar de Serie B. Het jaar daarna promoveerde Genoa weer en vervolgens won de club in 1936 de beker. Daarna volgden weer enkele anonieme jaren in de middenmoot. In 1950 en 1960 werd er gedegradeerd naar de Serie B waarna snel weer promotie volgde. In 1963 volgde echter weer degradatie, waarna in 1970 zelfs degradatie naar de Serie C volgde. Omdat het in die tijd ook financieel slecht ging met Genoa, wordt dit gezien als de donkere periode uit de clubgeschiedenis. Het verblijf in de Serie C bleef beperkt tot een jaar, maar het lukte Genoa in de jaren zeventig, tachtig en negentig niet meer om stabiel in de Serie A te blijven.

In 2005 leek Genoa kampioen te worden in de Serie B, maar door een omkoopschandaal degradeerden ze naar de Serie C in plaats van te promoveren. In 2007 promoveerde Genoa weer naar de Serie A, waar het sindsdien bivakkeert in de middenmoot van de divisie.

Genoa CFC in Europa

Sinds het bestaan van Genoa speelde de club zeven seizoenen Europees voetbal. In het 1929/30 stond Genoa in de Mitropacup (het allereerste Europese voetbaltoernooi) tegenover SK Rapid Wien. Spijtig genoeg verloor Genoa de eerste wedstrijd tegen de Oostenrijkse club, het werd 1-5. De terugwedstrijd wist Genoa gelijk te spelen met 0-0, maar het mocht niet zo zijn: de Italiaanse ploeg strandde na twee wedstrijden. Een seizoen later mocht Genoa het wederom proberen. Zelfde cup, zelfde tegenstander, maar helaas hetzelfde resultaat. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1 maar de tweede wedstrijd ging Genoa hard onderuit en verloor het met 1-6.

In 1937 kwam er een vervolg aan de Europese avonturen van Genoa. De club stond in de Mitropacup in de achtste finales tegenover HŠK Građanski Zagreb. Over twee wedstrijden wonnen de Italianen met 6-1. In de kwartfinale trof het SK Admira Wien. De eerste ontmoeting eindigde in 1-1 en daarna gebeurde er iets merkwaardigs. Omdat het tijdens de heenwedstrijd tot een politiek protest kwam, besloot het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de terugwedstrijd niet meer door te laten gaan, waardoor beide teams uit de Mitropacup gezet werden. In 1938 en 1990 stond Genoa wederom in de Mitropacup en eindigde het avontuur in de halve finale en finale.

Genoa maakte in het seizoen 1991/92 kennis met de UEFA Cup. Nadat het in de eerste ronde Real Oviedo (0-1;3-1) versloeg, kwam het in de tweede ronde tegenover Dinamo Boekarest te staan. Ook Dinamo moest over twee wedstrijden buigen voor Genoa (3-1 / 2-2). In de achtste finales stuitte Genoa op stadsgenoot van Dinamo, Steaua. Door twee keer met 1-0 te winnen bereikte het verrassend de kwartfinale.

Het grote Liverpool was de tegenstander en waar iedereen dacht dat de Engelsen zouden winnen, was het Genoa die de halve finale bereikte. Het Nederlandse Ajax bleek hierin te sterk voor de Italianen, het werd 3-2 voor de Amsterdammers en de terugwedstrijd kende geen winnaar, 1-1. Genoa was uitgeschakeld. In seizoen 2009/10 speelde Genoa in de groepsfase van de Europa League tegen Valencia, Slavia Praag en Lille OSC. Genoa wist niet verder te komen dan de groepsfase.

Fans en derby’s

Als oudste club van Italië heeft Genoa een rijke historie als het gaat om fans, derby’s en clubiconen. Zoals veel andere Italiaanse clubs, heeft ook Genoa een geschiedenis van supportersgeweld toen het hooliganisme hoogtijdagen vierde. Bij een clash tussen fans van Genoa en AC Milan in 1995 kwam een fan van Genoa te overlijden. Dit leidt nog altijd tot spanningen tussen supportersgroepen van beide ploegen.

Hier tegenover staat een vriendschap met de fans van Napoli, die ook voelbaar is op professioneel niveau. In het seizoen 2006/2007 gooiden beide ploegen het op een akkoordje. Het slotduel tussen beide ploegen eindigde in 0 – 0, waardoor zowel Genoa als Napoli promoveerden naar de Serie B. De derby della Lanterna is een van de meest beladen derby’s van Europa. De derby van de vuurtoren, zoals de naam vertaald luidt, gaat tussen Genoa CFC en stadsgenoot Sampdoria.