Napoli

Country |
Active in |

Napoli

Napoli is een Italiaanse club uit het zuidelijk gelegen Napels. De club kende zeer succesvolle periodes maar kreeg in 2004 ook een faillissement te verwerken. Napoli staat bekend als een volksclub en het Stadio San Paolo is over het algemeen goed bezet. Dit stadion is gebouwd in 1948 en biedt plaats aan meer dan 60.000 toeschouwers.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Napoli

Napoli is een Italiaanse club uit het zuidelijk gelegen Napels. De club kende zeer succesvolle periodes maar kreeg in 2004 ook een faillissement te verwerken. Napoli staat bekend als een volksclub en het Stadio San Paolo is over het algemeen goed bezet. Dit stadion is gebouwd in 1948 en biedt plaats aan meer dan 60.000 toeschouwers. 

Napoli geldt als één van de betere clubs van Italië en was onder meer de club van Diego Maradona en Gianfranco Zola. Met Maradona als vedette, beleefde de club in 1989 haar grootste succes met het winnen van de UEFA Cup.

Historie Napoli

Op 1 augustus 1926 werd Associazione Calcio Napoli opgericht als voortzetting van voorloper Internaples. Het jaar 1926 wordt dan ook gezien als het officiële oprichtingsjaar van het huidige Napoli.

Vanaf de start van de Serie A, in 1929, was Napoli aanwezig op het hoogste niveau. Er waren in de jaren veertig, vijftig en zestig enkele degradaties naar de Serie B, die meestal binnen enkele jaren werden gevolgd door promoties.

In de jaren zeventig werd de weg omhoog ingeslagen en in de jaren tachtig en begin jaren negentig volgden de meest succesvolle jaren van de Napolitanen. Na deze succesperiode ging het echter weer bergafwaarts. Rond de eeuwwisseling volgden er twee degradaties naar de Serie B.

Dieptepunt

Ook financieel ging het steeds minder met Napoli. Dit leidde in augustus 2004 tot een faillissement van de club. Er volgde een doorstart in de Serie C1. Eerst onder de naam Napoli Soccer, maar vanaf 2006 weer onder de vertrouwde naam SSC Napoli.

De trouwe supporters bleven in deze magere jaren komen, dit resulteerde in een toeschouwersrecord in de Serie C1 met maar liefst 51.000 toeschouwers bij een competitiewedstrijd. Dit maakte de afgeslankte club bovendien financieel gezond, wat bijdroeg aan een nieuwe opmars.

In het jaar 2007 keerde Napoli terug op het hoogste niveau, waarna het langzaamaan weer tot de topploegen in de Serie A ging horen.

Fans en spelers van Napoli

Wanneer het over beroemde spelers van Napoli gaat, komt de naam Diego Maradona als eerste naar voren. Pluisje, zoals Maradona ook wel genoemd wordt, speelde tussen 1984 en 1991 in totaal 188 competitiewedstrijden voor Napoli. Deze jaren werden voor de Napolitanen onvergetelijk, omdat ze in 1987 hun eerste landstitel behaalden. Ook Europees gezien was het tijdperk dat Maradona bij Napoli speelde succesvol, met een UEFA Cup-winst in 1989.

Er volgde nog een landstitel in het jaar 1990. Hierna verliet Maradona in 1991 Napels, omdat hij was betrapt op het gebruik van cocaïne. Ondanks dit smetje op zijn verblijf, is Diego Maradona ook vandaag de dag nog met recht een clubicoon van Napoli.

Andere grote spelers die uitkwamen voor Napoli zijn Zola, Krol, Cannavaro en Cavani.

Fans

De fans van Napoli staan bekend om hun intensiteit. Als echte volksclub kent de club een grote en zeer loyale fanschare. Voor de fans bestaan er diverse rivaliteiten met andere Italiaanse voetbalclubs, met name clubs uit het noorden van het land. Een opvallende rivaliteit is er met Lazio Roma, die is voortgekomen uit de vriendschap van Napolitaanse fanclubs met die van AS Roma, de aartsrivaal van Lazio.