Club

Roma

Land:
Italië
Opgericht:
1927
Competitie:
Coach:
Paulo Alexandre Rodrigues Fonseca
Locatie:
Roma
Stadion:
Stadio Olimpico
Veld:
Gras
Capaciteit:
52.500

De voetbalclub AS Roma is één van de smaakmakers in de Serie A. De Italiaanse club won driemaal het Italiaanse landskampioenschap. Je kan op deze pagina de laatste ontwikkelingen rondom de club volgen. Bekijk het programma, de uitslagen en de statistieken.

Programma Roma

Check hier alle wedstrijden van Roma die op het programma staan. Per competitie zie je meteen de datum, aanvangstijd en tegenstander. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Uitslag Roma

Alle uitslagen van Roma vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Roma in de Serie A. Je kunt ook een kijkje nemen naar de stand in toernooien en andere competities, waarin Roma actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken Roma

Roma selectie

Socials
@officialasroma
Posts
Volgers
Volgend

De hoofdstad van Italië is de thuis van twee van de grootste clubs van Italie: AS Roma en de aartsrivaal Lazio Roma. Voor de supporters van beide clubs zijn de wedstrijden tegen de rivaal dan ook verreweg de belangrijkste wedstrijden van het seizoen.

De derby van Rome wordt ook wel Derby della Capitale genoemd, hetgeen de derby van de hoofdstad betekent. De supporters van AS Roma komen van oudsher uit de arbeiderswijken in het zuiden en oosten van Rome. De supporters van Lazio zijn van oorsprong de rijkere Romeinen, waardoor AS Roma als de volksclub wordt gezien. AS Roma geldt als topclub en won meerdere landstitels en bekers.

Historie AS Roma

De geschiedenis van AS Roma gaat terug naar het jaar 1927. AS Roma ontstond toen uit een fusie van US Alba Audace Roma, Roman Football Club en Fortitudo Pro Roma.

In het eerste seizoen na de oprichting won AS Roma direct de landelijke beker. Tot de eerste titel moest de fusieclub wachten tot het jaar 1942. In 1961 won Roma ook de eerste Europese prijs, toen werd namelijk de Jaarbeursstedenbeker gewonnen, hetgeen de voorloper was van Europa Cup 2.

In de jaren zestig en zeventig kende AS Roma echter weinig successen, maar in de jaren daarop begon AS Roma aan een opmars. Zo won de club in de jaren 80 een aantal bekers en een landstitel. Na de wat magere jaren negentig, volgde na de eeuwwisseling weer een aantal succesvolle jaren onder trainer Fabio Capello.

AS Roma behoort ook vandaag de dag nog tot de topclubs van Italië. De club won meerdere malen de landstitel, beker en de Italiaanse supercup.
Stadion en fans
AS Roma werkt haar wedstrijden af in Stadio Olimpico, dat een capaciteit heeft van liefst 72.000 plaatsen. Ondanks de stevige rivaliteit met stadsgenoot Lazio Roma, delen de twee clubs dit stadion. Het stadion is bovendien het vaste decor van de Italiaanse bekerfinale.

AS Roma is één van de meest populaire clubs onder Italiaanse voetbalfans en is ook in Rome de meest populaire club. De harde kern van de club, de Ultrà Curva Sud, is één van de oudste supportersgroepen van het Europese voetbal. Hoewel de groep bekendstaat om haar sfeeracties, is de groep ook controversieel vanwege banden met extreem rechtse groepen.

Clubiconen van AS Roma

Wanneer het over spelers die voor AS Roma gespeeld hebben gaat, is de naam Francesco Totti een onvermijdelijke. Francesco Totti werd op 27 september 1976 geboren in Rome en maakte op 28 maart 1993 zijn debuut voor AS Roma. In de jaren voor zijn debuut was Totti al bij de thuiswedstrijden van de club te vinden als fanatieke supporter.

Totti werd als kind van de club al snel door de supporters in de armen gesloten als publiekslieveling. Totti liet zien dat hij tot de beste spelers ter wereld behoorde, maar bleef de club ondanks vergaande interesse van Real Madrid in 2004 trouw. Totti groeide uit tot een clubicoon bij AS Roma en scoorde in totaal 306 doelpunten voor de club. Met deze 306 doelpunten is Totti de clubtopscorer aller tijden. Hij speelde uiteindelijk 759 competitiewedstrijden voor AS Roma.

Naast Totti, gelden onder meer Gabriel Batistuta, Rudi Völler en Cafu als clublegendes

Amerikaanse overname AS Roma

In het seizoen 2011/12 werd Roma overgenomen door de Boston International Group. Deze vermogende groep zakenmensen heeft ook de Engelse club Liverpool in handen. Direct kwamen er nieuwe namen naar Rome, waaronder coach Luis Enrique en de Nederlandse doelman Maarten Stekelenburg. De coach met een verleden bij Barcelona, wilde bij Roma het voetbal wat Barcelona speelt introduceren. In zijn beginperiode bleek dit niet succesvol.

AS Roma kenmerkte zich na de overname van de Amerikanen door de vele trainerswissels. De laatste seizoenen doet AS Roma goede zaken. De club werd in de voorgaande twee seizoenen tweede in de Italiaanse competitie.