Lazio Roma

Country |
Active in |

Lazio Roma

In Rome zijn twee grote voetbalclubs te vinden: Lazio Roma en AS Roma. Lazio Roma staat traditioneel bekend als de club van de middenklasse, terwijl AS Roma meer een volksclub is. Lazio Roma bereikt in 2020 een leeftijd van 120 jaar. De ploeg van Lazio speelt dit seizoen in de Serie A.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Lazio Roma

In Rome zijn twee grote voetbalclubs te vinden: Lazio Roma en AS Roma. Lazio Roma staat traditioneel bekend als de club van de middenklasse, terwijl AS Roma meer een volksclub is. Lazio Roma bereikt in 2020 een leeftijd van 120 jaar. De ploeg van Lazio speelt dit seizoen in de Serie A.

De rivaliteit tussen de stadsgenoten is enorm groot en de onderlinge wedstrijden staan dan ook onder hoogspanning. De zogeheten Derby Della Capitale is voor fans van beide clubs de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De meeste supporters van Societá Sportiva Lazio, zoals de club voluit heet, zijn te vinden in het noorden van de stad Rome en de provincie Lazio.

Lazio Roma geldt als subtopper in Italië, maar was voornamelijk in de jaren zeventig en negentig succesvol in zowel binnen- als buitenland.

Geschiedenis Lazio Roma

Lazio Roma is een van de oudste clubs van Italië en werd al in 1900 opgericht. Aanvankelijk werd de club opgericht voor leden die marathons wilden lopen, maar in 1902 kwamen de oprichters in aanraking met de relatief jonge voetbalsport. De club ontpopte zich hierna snel als club waar het voetbal centraal staat.

Lazio was in die jaren de enige voetbalclub van Rome. De ploeg speelde vooral vriendschappelijke wedstrijden en toernooien in de eerste jaren van het bestaan als voetbalclub. In de jaren dertig ging Lazio echter ook een rol van betekenis spelen in de landelijke competitie.

De club uit Rome speelde bovenin mee in de Serie A, maar moest nog tot 1958 wachten op de eerste prijs. In dat jaar werd de beker gewonnen ten koste van Fiorentina. In de jaren zestig en zeventig volgden een aantal degradaties, die werden gevolgd door promoties.

In het jaar 1974 volgde de eerste landstitel voor Lazio. Ook won de club de Alpencup, een Europees toernooi voor ploegen uit het Alpengebied. Na deze successen ging het echter bergafwaarts voor de Romeinen. De club was betrokken bij omkoopschandalen en speelde een aantal seizoenen in de Serie B en Serie C. In de jaren negentig kwam Lazio er weer bovenop en deed het weer mee om de prijzen in Italië. In 1999 won de ploeg de Europacup 2 en de Europese Supercup. In het jaar 2000 won de club zelfs zowel de landstitel als de beker.

Stadion, fans en iconen van Lazio Roma

Lazio Roma werkt haar wedstrijden af in het Stadio Olimpico, dat het deelt met aartsrivaal AS Roma. Tijdens de stadsderby’s zitten er evenveel uit- als thuissupporters in het stadion, wat leidt tot een gespannen, maar spectaculaire sfeer.

De harde kern van Lazio Roma staat bekend om haar sfeeracties, maar ook om banden met extreemrechtse bewegingen. Zowel de harde kern als de club zelf kwam in het verleden diverse keren in opspraak om deze reden, met als dieptepunt speler Paolo di Canio, die een doelpunt vierde met een Hitlergroet.

In de jaren dertig deed Lazio op nationaal niveau mee om de prijzen aan de hand van Silvio Piola. Deze spits maakte in 227 wedstrijden voor Lazio maar liefst 143 doelpunten. Latere clubiconen zijn verdedigers zoals Giuseppe Favalli, Giuseppe Wilson en Paolo Negro.