Coppa Italia

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

Coppa Italia

De Coppa Italia is de nationale beker van Italië die elk jaar wordt uitgereikt. De eerste editie van de beker vond plaats in 1922. De tweede keer dat er om de cup werd gespeeld was echter pas in 1935. Ook tussen 1944 en 1957 vond er geen bekertoernooi plaats.

Sinds 1958 is er elk jaar een editie geweest van de Coppa Italia. Uniek aan de Coppa is dat de winnaar, net als de kampioen, een embleem mag dragen op het tenue gedurende het opvolgende seizoen. Dit is een ‘tricolore' insigne waarmee iedereen kan zien wie die huidige kampioen van de beker is.

Juventus heeft het huidige record van de meeste overwinningen in de Coppa met meer dan tien bekers. AS Roma, Lazio Roma en Internazionale volgen op gepaste afstand.

Opzet van de Coppa Italia

Er is een groot aantal teams dat meedoet met de Coppa Italia. In totaal zijn er 78 teams die deelnemen aan het toernooi, inclusief enkele semi-professionele teams uit de Serie D (vierde niveau van Italië).

In de eerste rondes spelen alleen de op papier zwakkere teams. Hierbij gaat het om teams uit de Serie C en de Serie D.

Pas in de latere rondes stromen de teams uit de Serie A en Serie B in. Op de halve finale na, bestaat iedere ronde uit één wedstrijd, waarbij er wordt geloot welk team thuis speelt. In de halve finale wordt er wel een tweeluik gespeeld. De finale vindt plaats op neutraal terrein.

Opvallend aan de Coppa Italia is dat de gehele loting bekend is voordat de eerste wedstrijd gespeeld is. Teams worden geloot en stromen door volgens een vast schema.

De winnaar van de Coppa Italia plaatst zich direct voor de groepsfase van de Europa League. Hoewel in theorie zelfs een amateurploeg zo kan plaatsen voor Europees voetbal, kennen de laatste decennia geen verrassingen. Nog nooit won een team de beker dat niet in de Serie A speelde op dat moment.