Coppa Italia programma

Alle wedstrijden van de Coppa Italia vind je in het programma hieronder. Welke club bereikt uiteindelijk de finale?

Coppa Italia uitslagen

Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de Coppa Italia? Zie hier per speelronde alle uitslagen terug van de wedstrijden.

De bookmakers keurmerken

Over de Italiaanse beker

De Coppa Italia is de nationale beker van Italië waar ieder seizoen om wordt gestreden. De eerste editie van de beker vond plaats in 1922. De tweede keer dat er om de cup werd gespeeld was echter pas in 1935. Ook tussen 1944 en 1957 vond er geen bekertoernooi plaats. Sinds 1958 is er elk jaar een editie geweest van de Coppa Italia.

Uniek aan de Coppa is dat de winnaar, net als de kampioen, een embleem mag dragen op het tenue gedurende het opvolgende seizoen. Dit is een ’tricolore’ insigne waarmee iedereen kan zien wie die huidige kampioen van de beker is.

Juventus heeft het huidige record van de meeste overwinningen in de Coppa met meer dan tien bekers. AS Roma, Lazio Roma en Internazionale volgen op gepaste afstand.

Opzet

Er is een groot aantal teams dat meedoet met de Coppa Italia. In totaal zijn er 78 teams die deelnemen aan het toernooi, inclusief enkele semi-professionele teams uit de Serie D (vierde niveau van Italië).

In de eerste rondes spelen de op papier zwakkere teams. Hierbij gaat het om teams uit de Serie C en de Serie D.

Pas in de latere rondes stromen de teams uit de Serie A en Serie B in. Op de halve finale na, bestaat iedere ronde uit één wedstrijd, waarbij er wordt geloot welk team thuis speelt. In de halve finale wordt er wel een tweeluik gespeeld. De finale vindt plaats op neutraal terrein.

Opvallend aan de Coppa Italia is dat de gehele loting bekend is voordat de eerste wedstrijd gespeeld is. Teams worden geloot en stromen door volgens een vast schema.

De winnaar van de Coppa Italia plaatst zich direct voor de groepsfase van de Europa League. Hoewel in theorie zelfs een amateurploeg zo kan plaatsen voor Europees voetbal, is dat nog niet gebeurd. Nog nooit won een team de beker dat niet in de Serie A speelde op dat moment.

Waar is de finale van de Coppa Italia?

De finale van de Coppa Italia werd tot en met 2007 gespeeld over twee wedstrijden, een thuisduel en een uitduel. In het seizoen 2007/2008 kwam daar verandering in en werd besloten om de finale over één wedstrijd te spelen. Sindsdien is het Stadio Olimpico in Rome het decor voor de Italiaanse bekerfinale. Overigens wordt ook de openingswedstrijd van het EK 2020 gespeeld in dit prachtige voetbalstadion.

Wat levert de bekerwinst op?

De winnaar van de Coppa Italia ontvangt natuurlijk de nationale beker, maar dat is bij lange na nog niet alles. De bekerwinnaar plaatst zich ook automatisch voor de Supercoppa, de finale van de Italiaanse Supercup. Je kan die wedstrijd vergelijken met het duel om de Johan Cruijff Schaal in Nederland. Mocht de bekerwinnaar ook landskampioen worden, dan zal de verliezend finalist deelnemen aan de Supercoppa.

Daarnaast mag de winnaar van de Coppa Italia ook deelnemen aan de groepsfase van de UEFA Europa League. Het ticket wordt doorgegeven aan een ander wanneer de winnaar zich al heeft gekwalificeerd via de reguliere competitie.

In welke voorrondes komen welke clubs in actie?

Elk seizoen doen er 78 clubs mee aan de Coppa Italia, waarvan de eerste 36 clubs al moeten uitkomen in de eerste ronde. Het gaat dan om teams uit de Serie C en de Serie D. In de tweede ronde komen er 22 clubs bij uit de Serie B. In de derde ronde worden er twaalf clubs toegevoegd aan het speelschema uit de Serie A, het gaat dan om de twaalf laagst geklasseerde clubs. In de vierde ronde komen er geen clubs meer bij, na deze ronde blijven er nog acht voetbalclubs over.

In de zestiende finales stromen de laatste acht clubs uit de Serie A in. In het seizoen 2019/2020 gaat dat om de volgende clubs: Juventus, AC Milan, Internazionale, SSC Napoli, S.S. Lazio, Atalanta Bergamo, Torino en AS Roma.

Laatste 10 winnaars

2010/2011: Internazionale
2011/2012: SSC Napoli
2012/2013: S.S. Lazio
2013/2014: SSC Napoli
2014/2015: Juventus
2015/2016: Juventus
2016/2017: Juventus
2017/2018: Juventus
2018/2019: S.S. Lazio
2019/2020: Napoli