Valencia

Country |
Active in |

Valencia

Valencia Club de Fútbol, oftewel Valencia CF, is de grootste professionele voetbalclub uit Valencia. Valencia is na Madrid en Barcelona de grootste stad van Spanje, wat ertoe heeft geleid dat Valencia CF één van de meest populaire voetbalclubs van het land is.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Valencia

Valencia Club de Fútbol, oftewel Valencia CF, is de grootste professionele voetbalclub uit Valencia. Valencia is na Madrid en Barcelona de grootste stad van Spanje, wat ertoe heeft geleid dat Valencia CF één van de meest populaire voetbalclubs van het land is.

Toch heeft Valencia CF door de jaren heen lang niet zo gepresteerd als werd geambieerd en verwacht. De club heeft een aantal mooie prijzen gewonnen, maar doet zelden mee voor de landstitel. De landstitels zijn vooral weggelegd voor de grootmachten FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid. Valencia CF kende met name rond 1980 en het begin van deze eeuw veel nationale en internationale successen, met het winnen van de UEFA Cup en UEFA Supercup in 2004 als hoogtepunt.

Oprichting en identiteit Valencia CF

De clubkleuren van Valencia CF vertellen veel over de geschiedenis van de stad. Zo is het shirt van de club elk jaar wit, wat een overblijfsel is van de in wit gehulde Britse handelaren die kwamen voor vruchtenhandel.

Ook het uitshirt, wat meestal oranje of roodgeel is, geeft een inzicht in de geschiedenis. Oranje is namelijk de kleur van Valencia, omdat de stad groot is geworden in de sinaasappelhandel. Het roodgele shirt staat voor de vlag van de stad Valencia, wat gelinkt is aan de Spaanse vlag.

Valencia is opgericht in 1919 en is sinds het uitbreken van de Burgeroorlog bijna altijd actief geweest op het hoogste niveau. Toch is er ook een magere tijd geweest, met het dieptepunt in 1983. De club degradeerde, had een enorme schuld en stond op het punt om te vallen. Dit dieptepunt zorgde voor een reorganisatie. Sindsdien is de club weer onafgebroken aanwezig geweest in de Primera Division.

Stadion van Valencia CF

Het Estadio Mestalla is al sinds 1923 de officiële thuishaven van Valencia CF. Toch is Valencia niet altijd actief geweest in het stadion, omdat het grotendeels vernietigd werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Bij de opening pasten er 22.000 mensen in Mestalla, maar na de renovatie waren dat er 45.000. Hierna is nog een renovatie uitgevoerd, waarmee de capaciteit verder werd opgeschroefd tot 55.000 mensen.

Vanaf het seizoen 2009/2010 zou Valencia CF moeten spelen in Nou Mestalla, een nieuw stadion. Deze plannen zijn echter nooit afgemaakt door een gebrek aan financiële middelen. De bouw van het stadion is wel begonnen, maar het is onduidelijk of Valencia in de nabije toekomst in het nieuwe stadion kan intrekken.

Rivaliteit Valencia CF

In de stad Valencia zijn er twee ploegen die uitkomen in de Primera División, Valencia CF en Levante UD. Tijdens de onderlinge wedstrijden is de rivaliteit groot, maar daarbuiten is de sfeer verrassend genoeg gemoedelijk. Gezamenlijke projecten zijn hier het beste voorbeeld van.

De supporters van beide clubs moeten daarentegen niets van elkaar weten. De supporters van Valencia worden door de aanhang ‘’de geiten’’ genoemd. Andersom worden de Levante-supporters ‘’de kikkers’’ genoemd door de aanhang van Valencia CF.

Een derde club die zich mengt in de rivaliteitenstrijd is Villarreal CF. Omdat deze club nabij Valencia CF ligt en deze club de laatste jaren beter presteert dan Levante UD, worden de wedstrijden tussen Valencia CF en Villarreal CF gezien als een derby.