Torino

Country |
Active in |

Torino

Turijn kent net als veel Italiaanse steden twee grote voetbalclubs. Hoewel Juventus de meest succesvolle en populaire club van Italië is, is het niet de populairste club in Turijn. Stadgenoot Torino Footbal Club heeft in de stad namelijk de meeste supporters, terwijl de aanhangers van Juventus vooral van buiten Turijn komen. Torino FC speelt haar wedstrijden in het Stadio Grande Torino in het zuiden van de stad. Dit stadion is gebouwd in 1933 en biedt momenteel plaats aan iets minder dan 30.000 toeschouwers. Torino werd in 1906 opgericht en kent een roerige historie. Historie van Torino Torino werd in 1906Read more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Torino

Turijn kent net als veel Italiaanse steden twee grote voetbalclubs. Hoewel Juventus de meest succesvolle en populaire club van Italië is, is het niet de populairste club in Turijn. Stadgenoot Torino Footbal Club heeft in de stad namelijk de meeste supporters, terwijl de aanhangers van Juventus vooral van buiten Turijn komen.

Torino FC speelt haar wedstrijden in het Stadio Grande Torino in het zuiden van de stad. Dit stadion is gebouwd in 1933 en biedt momenteel plaats aan iets minder dan 30.000 toeschouwers. Torino werd in 1906 opgericht en kent een roerige historie.

Historie van Torino

Torino werd in 1906 opgericht als FC Torino. Een groot deel van de spelers van de nieuwe club werd weggehaald bij FC Torinese, dat hierdoor ter ziele ging. FC Torino wordt daarom ook wel als voortzetting van deze club gezien. In de eerste jaren van haar bestaan won Torino geen noemenswaardige prijzen.

Het duurde uiteindelijk tot 1928 voordat Torino haar eerste prijs kon vieren. De Scudetto (landskampioenschap) ging in dat jaar naar Torino. Een jaar daarvoor werd dezelfde prijs gewonnen, maar deze werd afgenomen door een omkoopschandaal.

De jaren dertig waren redelijk succesvol voor Torino, met onder meer een bekerwinst in 1936. Het zijn echter de jaren veertig die Torino nationaal en internationaal op de kaart zetten. In deze periode werd het team Il Grande Torino genoemd en won het liefst vijf landstitels op rij.

De ploeg bleef in thuiswedstrijden zelfs van 1945 tot 1949 ongeslagen. In het jaar 1949 volgde echter de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van club. Nagenoeg het hele elftal van Torino kwam om bij een vliegtuigongeluk na een oefenwedstrijd in Portugal. Torino zakte na dit dramatische voorval steeds verder weg uit de Italiaanse top.

In 1959 volgde degradatie naar de Serie B, al keerde Torino het volgende seizoen al terug in de hoogste divisie. De decennia daarna werden er nog wel enkele bekers en een landstitels gewonnen, maar wist de club geen furore te maken zoals dit in de jaren veertig het geval was.

Vanaf het begin van de jaren 90 ging het steeds verder bergafwaarts met Torino. Er volgden een aantal degradaties die wel steeds binnen drie seizoenen werden gevolgd door een terugkeer op het hoogste niveau. De voormalige topclub Torino is tegenwoordig vooral een middenmoter in de Serie A.

Fans en records van (FC) Torino

De supportersgroep van Torino is beroemd in eigen land. Het was de eerste georganiseerde fanclub van een voetbalploeg en de eerste groep die met sfeeracties kwam. De fans van Torino onderhouden nauwe banden met die van Fiorentina.

Voor de fans van Torino is het duel met stadgenoot Juventus de belangrijkste van het jaar. Deze derby van Turijn wordt in recente jaren veelal gewonnen door Juventus.

Het grote Torino van de jaren veertig heeft talloze records gevestigd. Behalve de genoemde ongeslagen thuisreeks, waren er nog vele andere records. Zo haalde de ploeg in het seizoen 1947/1948 meer punten dan een team in de Serie A voor de invoering van het 3 punten systeem ooit haalde.

Torino eindigde dat seizoen met 65 punten, terwijl een overwinning slechts 2 punten opleverde. In datzelfde seizoen maakte Torino maar liefst 125 goals. Een gemiddelde van ongeveer 3,8 doelpunten per wedstrijd. Deze doelpuntenaantallen zijn tot op de dag van vandaag niet overtroffen.